söndag 27 november 2011

Ditt och datt ur tidningshögen 4

De översta inläggen ska redigeras!

Steget berättade den 18 oktober att Vallentuna har det sämsta krogutbudet i länet i serveringstillstånd räknat. Undra på det. Det pågår sedan flera år ett krogkrig här. Skjutvapen och mordbrand hör liksom till. Sjukt!

Tanken var att Vallentunasjön skulle renas och bli den oas den en gång var innan politiker med kortslutning i hjärnkontoret på 1940-talet började släppa ut orenat avlopp i sjön. Braxen och annan vitfisk var boven i dramat kom man fram till för några år sedan. När kommunen nu har trålat och fiskat upp denna fisk för 7,4 miljoner kronor kan man bara konstaterat att projektet är misslyckat från början till slut. Det är fortfarande höga halter av kväve och fosfor i sjön.
Man frågar sig: Pratar de ansvariga inte med varandra? Varför tar de inte reda på vad som gjort tidigare?
Hälsovårdsinspektör Lennart Adamajtis försökte råda bot på situationen i Vallentunasjön med samma metod redan 1982/83 och där omkring. Det fungerade inte då heller.

Bävrar har emellertid bosatt sig vid sjön. De fäller träd som bävrar ska. Men om det är bra eller dåligt är vårt att veta. Bävern var utrotad i slutet av 1800-talet. Den planterades in igen 1 922 och 1977 fanns 40 000 exemplar i Sverige.

Steget berättade den 8 november att flera personer i Älgeby mött varg och därför inte längre vågar gå ut.
Rialavargarna har kommit till Älgeby. Grannarna vittnar om vargar som morrar och ylar.
- Det är spännande att se dem i verkligheten men de är på fel ställe, säger en av dem.
Och det håller jag verkligen med om.

Tidningen konstaterar också att vi har en babyboom i Vallentuna. Befolkningsökningen i procent var högst i hela landet förra året.
Förklaringen är enkel. Priserna på bostäder är nu så höga i Täby att Vallentuna är en möjlighet för unga familjers. Konstigare än så är det nog inte. Snart är det så dyrt här att Lindhomen, Markim och Orkesta byggs ut. Det skulle i varje fall inte förvåna mig.
Steget har i nästan varje nummer en notis på ettan (förstasidan) högst upp till höger om hur unga kvinnor hotats med kniv, knivskurits, misshandlats eller rånats av män.
Mycket tänkvärt, väldigt obehagligt och helt oacceptabelt. 

Steget berättade den 15 november att Roslagspolisen har gjort ett narkotikabeslag på 26 kilo amfetamin på en adress på gränsen mellan Täby och Vallentuna.
Heja polisen!

Tidingen berättar också att Augustendal, där dementa låstes in utan tillsyn, nu ska granskas. Det vårdbiträde som låste in de gamla har sagts upp, skriver tidningen. Som om det var ett enskilt vårdbiträdes fel. Löjligt. Socialnämnden med Gunnel Orselius Dahl (fp) i toppen ska kolla upp det hela. Låt oss hoppas på rejäl skärpning!

Nu byggs roslagsbanebron över röda korsningen i Vallentuna. Under tre veckor ersätts därför tågtrafiken Kragstalund-Kårsta med busstrafik.

Gymnasiet har tydligen fyllt 25 år. Käre tid. Jag skrev om bygget när det höll på, vad som var där innan och hur det blev och om invigningen förstås. 1987 gjorde vi vår första revy i teatern. Är det 25 år sedan? Dessförinnan spelade vi i Hjälmstaskolans aula. Vart tog åren vägen, undrar man. Steget berättar i alla fall om ett födelsedagskalas av typen Nostalgitripp. Man ska också ha gjort en djupdykning i 80-talet genom att 80-talsbandet Attack spelade- sannolikt med Vallentunas egen PJ Jägerhult på bas, Rosa Körberg på sång med superhiten Ooa hela natten i fokus. Men jag tvivlar på att de spelade där när det begav sig. Himla kul ändå!
Grattis teatern! Den är viktigast! Jag undrar hur många som var med på kvällens personalfest som varit med alla 25 åren?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar