Uffe Lindeborg skriver i Nya Vallentuna Nya skriver om Veronica den 14 februari 2020. Veronica är då tidigare världsmästre i båtracing. Nu är det dags för henne att satsa på dragracingens värstingklass, Top Fuel. Och om det förstår ju jag nada. Fina bilder. Jag önskar jag kunde lägga in artikeln och någon av dem här. Hoppas den kommer på nätet. Lycka till Veronica!
Jerri Bergström
Fäktare med tre SM-guld (1986, 1987, 1991) och lika många OS-medaljer:
Los Angeles 1984, Seoul 1988 och Barcelona 1992.
Född 12 mars 1963 i Solna, uppväxt i Vallentuna.
Gren: Värja. Förening: Stockholms AF.
OS-Resultat:
1992: 8:a värja lag
1988: 6:a värja ind, 8:a värja lag
1984: 5:a värja lag, 21:a värja ind.
1988: 6:a värja ind, 8:a värja lag
1984: 5:a värja lag, 21:a värja ind.
Hur många tar sig till kvartsfinal i OS. Jag bara undrar...
Jerri Bergström-Arndt Schmitt OS kvart 1988
Jerri Bergström berättar om andra olympier i Vallentuna:
Svante Rasmuson och Gunilla Rasmuson bodde här i många
år, Leffe Holmgren, Anders Jarl, Michelle Coleman, Peter Åkerberg, Arne Borg,
Ragnar Magnusson, Anne Melander, NiklasWallenlind, och några fler jag säkert
missat. Alla är inte infödda eller aktiva vid tiden, men vad gör det, själv är
jag född i Solna.
Svante är simmare och femkampare, Leffe spelade hockey, Anders cyklar,
Gunilla, Michelle och Arne simmare, Peter fäktning, Niklas och Ragnar
friidrott, Anne slalom
Nu skäms jag som en hund. Glömde kompisarna Tomas Hoszek och Anders "Ludde" Lundmark som lirade volleyboll 88 (nu bor de i V-tuna, men då i fiendeland Sollentuna)Simmare född 18 augusti 1901 i Stockholm och död 6 november 1987 i Vallentuna.
Tvillingbror till Åke Borg (död 6 juni 1973) som också var simmare och pappa till Inga borg född 1925 svensk konstnär och barnboksförfattare (mest känd för böckerna om Plupp) utbildad vid Konsthögskolan
Arne Borg var värdsrekordhållare på alla distranser från 300 yards till en engelsk mil, fritt simsätt, och olympisk guldmedaljör på 1500 meter 1928. Han tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj 1926 för "en serie världsrekord".
Jan Hinrichsen
När veteran VM i tyngdlyftning gick av stapel den 12-19 september i Rovaniemi så lyfte Jan Hinrichsen från Vallentuna tyngdlyftningsklubb hem ett hedervärt silver i klass M6 +105 kg!
Källa: Vallentunanytt
Roland Rimbo Lundblad
ROLAND "RIMBO" LUNDBLAD - INGEN AIK:are HAR GJORT FLER MÅL UNDER SIN DEBUTSÄSONG
Roland Lundblad kom till AIK från Rimbo IF inför 1966 års säsong. Han hade utmärkt sig i en landskapsmatch, i ett Upplandslag mot ett Stockholmslag med AIK-ledarna Bruno Nyberg och Henry "Garvis" Carlsson. Roland fick provspela med AIK, gjorde några mål i testmatcher och övertygade så mycket att AIK värvade honom. Det här var sommaren 1965 men eftersom Roland redan hade bytt klubb under vintern (på den här tiden fick man bara byta klubb en gång per år) så skedde övergången till AIK först efter 1965 års säsong.
Ganska snart fick Roland smeknamnet "Rimbo" och det är under det namnet han är känd för många AIK- och fotbollsanhängare. Han kom till AIK med inställningen att spela i reservlaget men när Tord Grip blev ljumskskadad lagom till matchen mot Elfsborg i början av maj 1966 var det Roland som fick spela från start. Han gjorde 1-0 redan i 12:e minuten, på pass från Björn "Lill-Garvis" Carlsson. Från en position mellan målgården och straffpunkten sköt Roland bollen förbi målvakten. Det skulle dröja 38 år innan någon skulle göra ett allsvenskt debutantmål i AIK lika snabbt. Den gången var det Andreas Eriksson som 2004 gjorde 1-0 mot GIF Sundsvall efter 11.51 av sin allsvenska debut. Trots Rolands 1-0 vann Elfsborg matchen med 2-1.
Tord Grip kom snart tillbaka efter sin skada men Rimbo behöll sin plats i laget. Fattas bara när han gjorde hela 16 mål under sin allsvenska debutsäsong, näst bäst i hela Allsvenskan och ingen annan AIK:are har gjort fler mål under sin debutsäsong. De mest minnesvärda målen var kanske de tre mål han gjorde hemma mot Örgryte, 12 juni, när AIK vände 0-1 till seger med 3-1. Rimbo sköt alla tre målen i samma hörn och skotten kom snett utifrån straffområdet. Efter matchen ville Putte Kock, som då jobbade som TV-kommentator, få med Roland på en intervju till TV-huset. "Nej, det hinner jag inte", sade Roland och skyllde på att han skulle få besök hemma. En nödlögn för han ville inte vara med på någon intervju. Han kom dock inte undan eftersom Putte Kock då tog kameramännen med sig ner till planen och gjorde intervjun där.
1966 blev Rimbos bästa år i fotbollskarriären. Det var då han också fick göra två A-landskamper. 5 oktober gjorde han debut, på Råsunda, mot Österrike. Och precis som i sin allsvenska debut gjorde han mål även i sin landslagsdebut. 1-0 i den 23:e minuten i en match som Sverige vann med 4-1. Han spelade även nästkommande match, även den på Råsunda, mot Danmark men då hade han fått halsfluss och kunde inte göra sig själv rättvisa. I nästa match, EM-kvalet mot Portugal, fick Roland stå åt sidan.
Lissabon blev ändå början på ett annat äventyr för Roland och hans fru Ulla. Direkt från Portugal åkte paret till Brasilien, dit Roland hade blivit inbjudan för att träna med Rio-klubben Flamengo. Han stannade ett par månader i Brasilien och fick göra kortare inhopp i två träningsmatcher. Det räckte för att han skulle bli igenkänd på Copacabana, Rio de Janeiros fyra kilometer långa strandparadis.
1967 var Rimbo hemma i AIK igen men det gick inte lika bra som 1966, varken för Rimbo eller för AIK. "Det var lättare första året", menar Roland med 38 års distans. "Då var man inte lika påpassad". AIK kom ändå 5:a i Allsvenskan 1967 för att åren efter, 1968-70, tvingas kämpa för nytt kontrakt. Roland menar att tränarnas inställning mycket bidrog till framgångarna, eller bristen på framgångar.
- 1966 hade vi "Garvis" som tränare och han tänkte hela tiden offensivt. Sedan fick vi Ingemar Ingevik och där var det både offensivt och defensivt. Men när vi fick Torsten Lindberg så var det mest defensivt. Det var fegspel, lite dödgrävarfotboll och då gällde inte att "anfall är bästa försvar". Jag minns att när Björn Lundberg kom in så sade tränaren till mig att "gå ner och hjälpa honom i defensivspelet när han inte orkar längre". Jag skulle täppa till bakåt, då blir det inga mål framåt.
1968 spelade Rimbo ändå sin, tillsammans med 3-1 matchen mot Örgryte 1966, mest minnesvärda match. AIK besegrade IFK Göteborg med 9-3 och ett av Rolands två mål kom på ett riktigt kanonskott, utanför straffområdet, rakt upp i nättaket. Målvakten vände sig om och applåderade.
http://www.aik.se/fotboll/aikindex.html?/fotboll/historik/500aikare/rolalund.html
Rickard Nordstrand
Född 1976 i Vallentuna, svensk kampsportare och världsmästare i thaiboxning
Titlar:
K-1 Scandinavia Elimination Tournament Finalist 2006
K-1 Scandinavia Elimination Tournament Finalist 2004
Thaiboxning:
WMC World Champion Superlighthaeay.
IFMA Amateur World Champion i Cruiserweight 2004
3:de plats i Kickboxing Worldchampionship -99
5 time Swedish Muay thai champion
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rickard_Nordstrand
http://www.fightplay.tv/kategori/rickard-nordstrand/
http://www.tv4.se/gladiatorerna/klipp/rickard-nordstrand-visar-vart-sk%C3%A5pet-ska-st%C3%A5-i-gatloppet-2961060
Rickard Rydell
Världsmästare racerförare
"vann den tuffaste STCC-säsongen någon sin tack vare sin aldrig sinande jakt på perfektion" enl Steget 2011
Numera bosatt i Vaxholm (2011)
http://www.rickardrydell.com/?lang=sv
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rickard_Rydell