söndag 27 november 2011

Ditt och datt ur tidningshögen 2

Den 27 september berättade Steget om det stora missnöjet med sopstationerna i Vallentuna. Knappt tio procent av invånarna är nöjda. Jag förstår varför. De är fula, står för långt bort och man behöver bil för att kunna sopsortera. Det håller helt enkelt inte. För några år sedan hämtades pappersavfallet i hemmet varannan vecka. Det fungerade. Även om det kostar så är det hämtning i hemmet eller åtminstone närmiljön som måste till. Varför skulle inte vår miljö kunna få kosta? Det är märkligt och ynkligt att så inte har skett.

I samma tidning berättar man att scouterna inte är hemlösa längre. En barack ersätter den nedbrunna stugan som eldades upp av en pyroman i april 2008. Samma person tände dessutom eld på Granåsa förskola, närområdet av ABF-huset och - oförlåtligt nog - kvarnen. Den bör kommunen snarast låta bygga upp då den faktiskt är kommunens symbol.

***

Den 4 oktober konstaterade Steget att dementa låsts in utan tillsyn även på Augustendals äldreboende i Vallentuna som drivs av skandalomsusade Carema Care. Personligen tänker jag på vännen och hembygdsmannen Karl Erik Mörk och hans Ulla som väl bodde där på slutet. Så ovärdigt. Men som vanligt är det väl ingen som har vett att skämmas. Eller?
Han var en av mina allra bästa tipsare. Jag undrar ofta vad han skulle ha sagt om det Vallentuna som växer upp nu. Han sa ofta att de beslutande politikerna som nästan alla saknade rötter i kommunen, tyckte, tänkte och beslutade om den utan vare sig omtanke eller eftertanke.
- De kom med tåget 1957 och trodde att de visste bäst, sa han med stor frustration.
Han hade rätt. Förstås.
Och så kom han att "vårdas" av Carema Care!
Jag träffade honom sista gången på vårdcentralen för några år sedan. Vi hade samma husläkare. Han var skruttig då men lika skarp i hjärnan som alltid. Honom ska jag absolut träffa i nästa liv. En fantastisk person med stort civilkurage.

Steget berättar vidare att vildsvin har bökat upp fotbollsplanen i Markim. Jisses! Jag har bara sett sånt i Tjernobyl, närmare bestämt i den öde staden Pripyat, där kärnkraftsarbetarna bodde, och där vargar och vildsvin numera trängs med älgar och kriminellt folk som håller sig undan.

Och så har man mögelskador i stallet vid Veda. Åke Udden (C) som nu är fritidsnämndens ordförande har inspekterat och menar att åtgärder måste till. Han hade samma befattning när ridhuset byggdes eller om han var kommunens representant i ridhusstiftelen. Han har varit det mesta. Och åh, så mycket bråk det var om ridhuset då. Oj, oj, oj! Jag plåtade honom i stallet då minns jag. En helsida fick han. 1988 kanske. En liten fling hade vi också under några år, om sanningen ska fram. Och nu när han är opererad så har han ju inte så ont i benen längre. Himla bra! Men det måste alltså till nya kommunala pengar sägs det men det verkar inte Åke tycka, om man får tro artikeln. Kommunen har tagit sin del av ansvaret. Jag förstår honom. Vi har gått samma hårda skola och drivit varsin lokalrevy i 25 respektive 30 år utan bidrag.
- Kommunen satsade 2006 hela 220 miljoner kronor på anläggningar varav noll på ridanläggningar, påpekar Vallentuna Ridklubb.
Det är nya tider nu, Åke.

***

Jag går vidare i tidningshögen och kollar in Vallentuna Nya 6 november.
De är ju inte direkt några tidningsmänniskor de som gör den men det verkar fungera. Den kan naturligtvis inte jämföras med Steget som numera är väldigt proffsig. Det är kul när det går bra för folk.

Nu ser jag varför jag sparat tidningen. En insändare med rubriken "Diskriminerande annons" är orsaken. Suck! Har man inte större problem än att man med en anonym insändare måste hacka på en annons från Kvinnojouren och kalla den mansdiskriminerande så borde man faktiskt knipa igen och hålla tyst. Pinsamt är ordet. Riktigt pinsamt. Chefredaktör Peter Palmqust sköter det hela utmärkt men kunde gott ha refuserat eländet.

Petter Palmquist, vars reportage brukar vara läsvärda, berättar i samma tidning att okända personer flyttat in i ett källarförråd på Fornminnesvägen och förstör tillvaron för de boende. Det berättas också om en lägenhet i vilken ägaren aldrig bor och där det cirkulerar unga flickor från bland annat Karlstad och Örebro. Trafficking?  Man får ingen förklaring. Kan man hoppas på en uppföljning av detta kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar