fredag 19 december 2014

Politikerna höjde sina arvoden med 86 200 kronor!

Politikerna i Vallentuna har fått dårpippi!
Eller är det så att en synnerligen slug plan signerad kommunalrådet har satts i verket?
Oavsett vad så går just nu skam på torra land!

I måndags den 15 december
fick ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott
en arvodeshöjning med 86 200 kronor.

Örjan Lid och våra skattepengar!
Jag tar det igen!

I måndags den 15 december fick ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott en höjning av sina arvoden med 86 200 kronor. 

Detta för att närvara vid 11 sammanträden per år i arbetsutskottet och lika många möten i kommunstyrelsen. De förväntas även vara inlästa på de ärenden de ska rösta om. Alla är emellertid inte det. Somliga öppnar inte ens handlingarna innan de röstar. De följer den så kallade partilinjen. Ett följaktligen inte alltför betungande uppdrag.

Det groteska förslaget kommer från den så kallade arvodeskommittén bestående av Stig Nyman (kd), Marie-Louise Löwenbeck (m), Bo Schylander (s), Lars Carlsson (c), Gunnel Orselius-Dahl (fp) och Åke T Carlestam (m). Motiveringen ska ha varit att kommunstyrelsen och näringslivs- och planutskottet (näplu) som tidigare sammanträdde samma dagar från och med nu ska sammanträda olika dagar.

En av dem ska för sin partigrupp ha meddelat att förslaget lades fram på sådant sätt att de inte kunde protestera. Svagt, tycker jag. Skäms! Vanligt folk brukar bli glada för en femhundring!

Örjan Lid (m) tog emellertid förslaget - som han förmodligen själv hade dikterat - från arvodeskommittén och lade fram det för kommunstyrelsen varpå följande lilla scen utspelade sig: 
Ledamöterna Ylva Mozis (fp), Sofia Segergren (c) och Jaana Tilles (s) anmälde jäv och lämnade lokalen.
I stället klev suppleanterna Jerri Bergström (s), Roswitha Melzer (fp) och Ann-Charlotte Höglund (c) in och röstade varpå förslaget om arvodeshöjningen klubbades igenom.
Ingen reserverade sig.
Miljöpartiets Niklas Steorn till och med yrkade bifall till förslaget.

Hur f-n kan de?!

Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige som alltså på måndag kommer att godkänna det hela om ingen sätter klacken i backen och lyckas stoppa eländet. Från och med 1 januari 2015 betalas de nya arvodena ut.
Vi betalar.

Vad innebär då den nätta lilla arvodeshöjningen?

Gladast är antagligen Sofia Segergren (c) som i sin roll som vice ordförande för kommunstyrelsen får ett arvode på 345 000 kronor plus så kallat timarvode för själva sammanträdet med 663 kronor/timma de två första timmarna och därefter 221 kronor/timma. På så vis uppmuntras att frågorna som ska röstas om diskuteras så lite som möjligt.  
Sofia Segergren är emellertid även ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden med lika många sammanträden vilket ger henne 172 800 kronor per år.
Som gruppledare för centern i fullmäktige får hon dessutom 43 200 kronor.
Sammantaget kan hon alltså kvittera ut minst 561 400 kronor per år som fritidspolitiker i Vallentuna. 

Övriga ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott har tills nu fått 129 600 kronor om året i arvode. Med den nu aktuella höjningen får de framöver 215 800 kronor vilket alltså är ett extra tillskott i plånboken på nästan 18 000 kronor vid sidan av lönen från ordinarie arbetet. Många pensionärer i kommunen får mindre än hälften att leva på. 

Så det är inte illa pinkat för en fritidsaktivitet. 
De folkvalda i Vallentuna är nämligen med bara två undantag fritidspolitiker.

Kommunen har en (1) heltidsanställd politiker - Örjan Lid (m) - som utan att skämmas kvitterar ut 862 200 kronor per år för att missbruka makt och sparka tjänstemän för miljoner av våra skattepengar. Till det kommer många hundratusentals kronor i form av arvoden från kommunala bolag som Sörab och Roslagsvatten.

- Han får ingen arvodeshöjning den här gången, säger en partibroder som vill vara anonym. Det skulle se för illa ut. Han har redan så hög lön. Men han ser till att de andra får påökt. På så sätt binder han dem till sig. De kommer inte att sätta några käppar i hjulet för honom under den här mandatperioden.

Oppositionen då? 

Jodå, Jaana Tilles (s) får också påökt. 
- För skams skull, säger partibrodern. Örjan Lid kunde inte annat. 

Jaana Tilles har en halvtidstjänst på kommunen som oppositionsråd. Från och med nu får hon 517 600 kronor per år inklusive den nu aktuella arvodeshöjningen. Kanske är det orsaken till att hon inte opponerar sig särskilt mycket. Ja, och så har hon väl 43 000 kronor också som gruppledare i fullmäktige. Och lite annat smått och gott också kanske. 

Så här går det alltså till.

Vallentuna kommun behöver granskas grundligt! 

***

Jag sitter här med en kompis som säger:

- Jag ska tamejfan engagera mig politisk. Och då ska jag ta det som lönar sig bäst och inte det jag tror på. Allt för att tjäna pengar. Så hallå där ute! Jag är till salu, ställer upp för vem som helst! Säg bara till. Jag kommer på direkten!

13 kommentarer:

 1. Vi får väl utkräva mer underbyggda svar. De får mer betalt än vad jag som Civilingenjör på heltid får. Hävdar de sedan att de inte hinner sätta sig in så är det kanske så att vi ska ha fler ledamöter som var för sig har mindre betalt.

  SvaraRadera
 2. Jag har många gånger funderat på varför de kloka kommuninvånare engagerar sig inte i politiskt arbete utan låter oss "mindre kloka" att styra Vallentuna kommun.

  Det stämmer precis som du skriver att jag har 50% av kommunalrådets arvode men har tagit tjänstledigt nästan heltid från mitt jobb som lärare. Jag håller dock foten kvar i skollivet för att inte bli beroende av politiska uppdrag på livstid. Mitt oppositionsarvode och gruppledararvode är sammanlagt ca 38 500kr per månad. Det är några tusen lappar mer än min lärarlön men med mycket större ansvar.

  Jag håller med dig att nya arvodet är högt, 45 700kr /mån motsvarar rektorslön. Även om du anser att jag inte opponerar tillräckligt mycket så innebär uppdraget en hel del arbete i en kommun med 1,5 miljarder kronor i omsättning. Jag medger också att jag har flera utvecklingsområden som politiker och kan förbättra mitt sätt att sköta oppositionsrådskapet. Jag kommer aldrig att behaga alla i kommunen utan det viktigaste är att lyfta fram S-politik och visa hur den skiljer sig från alliansen.

  Jag älskar mitt förtroendeuppdrag, för det är ett uppdrag och inte ett jobb som är bara till låns av mina partikamrater och väljare. Alla partier välkomnar nya medlemmar som vill engagera sig i lokalpolitiken. Det är enormt lärorikt att själv uppleva livet som lokalpolitiker.

  P.S. Både S och V kommunfullmäktigeledamöterna reserverade sig emot beslutet om arvodeshöjningen.

  Jaana Tilles (S)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jaana Tilles!

   Välkommen till min blogg.

   Skojaren Örjan Lid lämnar jag därhän. Han är en skandal för sig som lär gå till den lokala historien vad det lider. Kommunen kommer att få mycket svårt att hämta sig när vi väl blivit av med honom.

   Den övriga alliansen lämnar jag också därhän då det är dig jag skriver till.

   Men, jag såg senaste fullmäktige och sammanställde härom natten nämnder och arvoden så långt jag kunde under en specialflik här i bloggen. Se ovan. Sedan jag väl hade gjort det, så står Örjan Lids politiska spel äntligen rätt tydligt för mig.

   Det är ingen tvekan om att han generöst har delat ut poster och arvoden till representanterna för sina numera rätt tandlösa lydpartier i den så kallade alliansen. Allt för att binda dem till sig. Annars hade ni kanske lyckats knyta dem till er. Man får inte vara dum. I synnerhet inte när man har andra agendor än kommunens bästa för ögonen.

   Nu är lydpartierna nöjda och helt i hans våld. De har sålt sin själ, om du så vill, och glömt bort att de en gång hade egna ideologier politiskt. Nu samarbetar de, som det så fint heter, när man ränner Örjan Lids ärenden. Som tack för det har de fått makt i för Örjan Lid betydelselösa nämnder och kvitterar ut ymniga arvoden på skattebetalarnas bekostnad. De är nöjda. De kommer att låta Örjan hållas. Exakt som han avsåg.

   I samband med den nu aktuella arvodeshöjningen för ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott undrade Kenneth Bylund (s) i fullmäktige varför ersättarna samma arbetsbörda till trots får så mycket mindre. Det är lätt att förstå. Örjan Lid behöver inte dem. Han har knutit till sig dem han behöver. Det får räcka med det. De kommer att ha fullt upp i sina nämnder. De tunga positionerna har Örjan Lid och hans vapenbröder lagt beslag på själva. Där kommer de att kunna agera och konspirera som de vill i lugn och ro. Ingen kommer att lägga sig i.

   Det är alltså inte dig, Jaana Tilles, som jag i detta fall kritiserar. Men jag är djupt oroad. Det är lätt att slå sig till ro. I synnerhet om man är nöjd. Och det är ju du.

   Vad som kan kallas en (alltför) hög lön och inte är antagligen en individuell åsikt. Det finns naturligtvis många som tjänar lika bra som du på normala arbeten - och just det missunnar jag dig inte. Nu är du i folkets tjänst och avlönas av väldigt många lågavlönade skattebetalare i Vallentuna som inte ens kan drömma om arvoden som dina. Inte minst pensionärerna. Och det är dem ni politiker företräder. Glöm för all del aldrig det.

   Förutom att du får 517 600 kronor för att sitta i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott så får du 43 200 för att vara sossarnas gruppledare i fullmäktige. Efter en snabb titt på fullmäktiges senaste redovisning är du dessutom:
   Ledamot av Vallentuna Förvaltnings AB
   Ersättare i Sörab
   Ledamot av Stockholm Nordost STONO
   Ersättare i Stockholm Business Alliance
   Ledamot av Näringslivsrådet och
   Ledamot av Stockholms läns kommunförbund

   forts

   Radera
  2. Forts

   Vad du får för det är förmodligen inte offentligt. Jag har åtminstone inte sett några uppgifter om det. Det är ofta det som är vitsen med kommunala bolag. Allmänheten som betalar kalaset har ingen insyn. Men det är klart att du får bra betalt. Kanske väldigt bra till och med.

   Du skriver:
   ”Jag kommer aldrig att behaga alla i kommunen utan det viktigaste är att lyfta fram S-politik och visa hur den skiljer sig från alliansen.”


   Det är i mina ögon högst alarmerande!
   Om du är oppositionsråd för att lyfta fram S-politik så borde du väl avlönas av S och inte av skattebetalarna. Vi förväntar oss betydligt mer av dig och övriga S-politiker. Här får du allt tänka om.

   Du är oppositionsråd i en kommun som präglas av korruption och svågerpolitik. Därför förväntar jag mig att du agerar. Med kraft. Du har ju Lasse Barkström i ditt gäng. Lyft upp honom så det blir lite ordning.

   Det är klart att du älskar ditt förtroendeuppdrag. Vem skulle inte gjort det? Särskilt om du verkligen bara tycker att du ska ”lyfta fram S-politik”.

   Du får över en halv miljon kronor för att utgöra en oändligt svag och ständigt chanslös opposition oavsett vad det handlar om. För mig tycks ni ha somnat fullständigt. Ditt uppdraget – och oppositionens samtliga arvoden - är för skattebetalarna totalt bortkastade pengar om ni inte förstår att agera. Att ägna sig åt att ”lyfta fram S-politik” blir ett spel för gallerierna och knappt det. Örjan Lid har snickrat ihop en kommunledning inom vilken han gör vad han har lust. Det är oppositionens uppgift att 1) sätta stopp för det eller om det inte går 2) sprida information om det så att kommuninvånarna kan göra det.

   Du har noterat att jag är tveksam till din förmåga till opposition. Det kommer sig av ditt agerande i fallet med den senast avskedade kommundirektören. Som skattebetalare hade jag förväntat mig en skarp protest från ditt håll. Minst. I stället var ni överens! Du spelade alltså villigt med i Örjans spel som uppenbarligen går ut på att plocka bort alla som inte dansar efter hans pipa.

   Varför fick Roland Beijer plötsligt sparken efter 17 år? Exakt vad är det för utmaningar som kommunens står inför och som han inte skulle klara av? Det hela är absurt om ni inte kan komma med en väldigt god förklaring.

   När oppositionen nu är så totalt chanslös så måste ni finna andra vägar att opponera er på och informera vallentunaborna. Ni måste ställa till det för alliansen och sätta käppar i hjulen för den korrupta kommunledningen som bara skor sig själva. Stör dem! Ni måste höras och synas. Jämt!

   Därför oroas jag av dina arvoden. Pengar gör lätt att man förslappas, följer spelets regler, rycker på axlarna och nöjer sig med det. Lyfta fram S-politik, göra absolut ingenting utom att pladdra lite. I synnerhet om man är i opposition.

   Örjan Lid har verkligen lyckats när oppositionen helt och fullt följer hans planritning.

   Om du vill kan jag åta mig att göra ditt jobb för halva arvodet.
   Jag lovar dig att Örjan Lid skulle få det ordentligt hett om öronen.

   Radera
  3. PS
   Alla politiker får dessutom betalt för alla sammanträden de deltar i. DS

   Radera
  4. Du borde verkligen engagera dig i politiken Monica! Gå med i det partiet du har förtroende för och börja förverkliga dina idéer. Du kan göra skillnad!

   Jag har varit lokalpolitiker under 20 års tid varav 5 som deltidsarvoderad. Jag har inte valt mina uppdrag. Jag har blivit vald. Du har mycket dyster bild av socialdemokratin i Vallentuna och speciellt på mig. Det har du rätt att göra och jag hoppas att den personen som fick din röst gör ett bättre jobb än jag för alla krafter behövs för att kunna byta majoritet i Vallentuna.

   Trots att vi gick mest framåt av alla S-grupper i länets 26 kommuner och trots att jag fick flest personkryss av alla vallentunapolitiker så är jag inte nöjd. Vi lyckades jämna ut maktbalansen mellan S och M (10-12) men vi lyckades inte få majoritet. Men det är glädjande att allt fler kommuninvånare tror på socialdemokratin och tror på mig för det ger energi att kämpa vidare.

   Chanslösa är vi verkligen inte! Vi har fått igenom mer av vår politik i opposition än vad M:s stödpartier har fått i majoritet. Vi skriver insändare, motioner, interpellationer, yrkanden, reservationer, använder FB och bloggar. Vi använder alltså alla de demokratiska metoderna som finns. Vi köper annonsplats i den mån vi har råd men visst skulle det vara bra om lokaltidningarna skrev mer om de aktuella kommunpolitiska frågorna. Där skulle du kanske bidra till med din journalist bakgrund? Vad är det som saknas?

   Socialdemokraterna gick till val på med sitt handlingsprogram=vallöften som vi lovar att driva. Det och vår ideologiska värdegrund ska prägla vårt politiska arbete. Det är det vi har lovat för våra väljare!

   Jag hade inte en avvikande åsikt när det gäller kommundirektörsfallet. Kommundirektör med sina över 90 000kr/ mån har verkställigheten av politiska beslut som sitt främsta jobb. Det krävs oerhört mycket av den personen: engagemang, uppföljning, intresse att utveckla, lyhördhet, ... att få alla i organisationen att jobba åt samma mål. Kommunen har fått mycket kritik av revisorerna, skolresultaten sjunker osv då krävs det krafttag för att vända utvecklingen.

   Av de uppdrag som du lyfter fram i ditt svar så är Vallentuna förvaltning ett vilande företag: inga arvoden, Sörab ersättare: 5000kr /år, Stockholm nordost: inga arvoden, Stockholm Business Alliance: inga arvoden, Näringslivrådet: inga arvoden, KSL: vet inte för jag valdes nu för första gången. Vi som sitter i KSAU får inga mötesarvoden på dagtid.

   Jaana Tilles (S)

   Radera

  5. Hallå igen Jaana Tilles!

   Låt mig först rätta till några saker.
   1) Jag har verkligen ingen dyster bild av socialdemokratin i Vallentuna. Tvärtom. Men jag förväntar mig att ni agerar.
   2) Jag har heller ingen dyster bild av dig som politiker trots att varningens klockor klämtar på grund av ditt agerande när det gällde sparkandet av Roland Beijer. Jag hoppas få möjlighet att omvärdera detta mitt intryck framöver.

   Det är glädjande, tycker jag, att du vid valet fick flest personkryss. Det betyder att många sätter sitt hopp till dig. Ett stort ansvar vilar på dina axlar. Om inte du klarar av att opponera mot den korrumperade majoriteten så är vi tämligen körda. Så illa är det.

   För övrigt kan nämnas att förre kommunalrådet Sten-Åke Adlivankin (m) också fick flest personkryss fast i valet 2006. Men vad hjälpte det? Han utsattes för en kupp och dribblades bort.

   Vi känner inte varandra, du och jag, så låt mig återgälda din presentation med en egen. Jag har för länge sedan varit politiskt aktiv i Vallentuna under ett par mandatperioder om än i utkanten och för ett visst ändamål. Jag har därför sett inifrån hur det går till.

   Jag är som du noterat journalist och var under minst 15 år lokalredaktör för Vallentuna och några år också för Täby. Det innebär att jag med lupp lika länge har läst och granskat alla de kommunala nämndernas offentliga handlingar. Jag kan därför bedöma den på senare år tämligen klena journalistiska bevakningen av det politiska livet i kommunen. Inte minst har man avstått från att bevaka fullmäktige.

   Det har sina fullt förståliga förklaringar men det har varit ödesdigert för skattebetalarna och banat väg för en majoritet som inte är bra för kommunen. Det hade troligen aldrig kunnat ske om media hade gjort sitt. Jag har emellertid gott hopp om dem också. Särskilt Mitti gör bra jobb.

   Själv rör jag mig uteslutande i rikstäckande medier, avstår från att yrkesmässigt skriva politik och har ingen tanke på att återvända till lokalbladen i Vallentuna. Har man lämnat så har man lämnat.

   Det hindrar inte att man kan bevaka kommunen och medvetandegöra missförhållanden. Därav denna blogg som gör det möjligt för mig att tala ur skägget som privatperson. Det tänker jag också göra så länge jag har tid och lust.

   forts

   Radera
  6. Forts

   Återkommande till förre kommundirektören Roland Beijer.
   Du skriver:

   ”Jag hade inte en avvikande åsikt när det gäller kommundirektörsfallet. Kommundirektör med sina över 90 000kr/ mån har verkställigheten av politiska beslut som sitt främsta jobb. Det krävs oerhört mycket av den personen: engagemang, uppföljning, intresse att utveckla, lyhördhet, ... att få alla i organisationen att jobba åt samma mål. Kommunen har fått mycket kritik av revisorerna, skolresultaten sjunker osv då krävs det krafttag för att vända utvecklingen.”

   Du säger faktiskt:
   - att revisorernas kritik angående sjunkande skolresultat mm var Roland Beijers fel.
   - att han saknade engagemang, uppföljning, intresse att utveckla, lyhördhet
   - att han inte fick alla i organisationen att jobba åt samma håll
   - att han inte verkställde de politiska besluten

   Du förvånar mig minst sagt. Jag har ingen uppfattning om Roland Beijer som yrkesmänniska mer än att han var en trevlig prick de gånger vi möttes. Men vad som hände var ju faktiskt, att han efter 15-16 år (jag vet inte exakt, totalt blev det 17 år) som högt uppsatt tjänsteman plötsligt höjdes till skyarna för sin skicklighet och befordrades till kommundirektör med en fullständigt galen och helt omotiverad lön!

   Frågan är då vem eller vilka som var mest okvalificerad. Ni som gav honom jobbet eller han?

   Han dansade kanske inte efter Örjan Lids befängda pipa? Kanske visste han bättre? Kanske kunde han mer om rätt och fel? Som alla andra sparkade kommundirektörer under Örjan Lid. Och så heter det att han inte fick ”organisationen” att dra åt samma håll? Minsann…

   Ja, jag vet inte. Jag bara gissar. Men det ligger onekligen nära till hands och någon bättre förklaring tycks vi inte få.
   Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det är ledningen det är fel på när 42 personer får kicken till en kostnad av 17 miljoner av skattebetalarnas pengar.

   Resultatet blev att Roland Beijer med 17 tjänsteår i kommunen numera får 90 000 kronor per månad för att hålla sig hemma från jobbet!
   Och det får vi fortsätta betala i nästan två år! För att Örjan Lid har tecknat ett sådant avtal.
   Hur många folkpensioner är det? Fem? Tio?
   Hade det inte varit bättre att utnyttja en omvittnat skicklig tjänsteman så att vallentunaborna hade fått något för pengarna?

   Rent mänskligt tycker jag för övrigt att det var ett sällsynt vidrigt sätt att behandla en medmänniska på. Skulle du vilja avsluta ditt yrkesverksamma liv så? I Vallentuna kommun tycks allt numera kunna hända. Särskilt i moderaternas värld.

   Du får ursäkta, men det är faktiskt inte okej att sossarna hänger på. Det är inte Örjan Lids privata företag ni hanterar.

   Radera
  7. Monica: Du har helt rätt. Ena stunden hyllas Roland, två år senare sparkas han utan förklaring.
   Dessutom hade vi skattebetalare sluppit betala hans lön om Örjan Lid istället bett honom gå i pension.

   Att Vallentuna får skäll av revisorer och har dåliga skolresultat är inte Beijers fel, det är Örjan Lids och Elwe Nilssons fel. Det är dem som med sina diktaturfasoner och inkompetens kört Vallentunas skolor i botten. De bryr sig bara om att sko sig själva och sina kompisar. De bygger bostäder men satsar ingenting på skolor, förskolor och lekplatser. Det finns en anledning till att flera skolor och förskolor möglar sönder.

   Radera
  8. Jag reserverar mig vad gäller Elwe men med viss osäkerhet. Man kan inte säga annat än att han är marginaliserad numera. Jag tror inte att han har någonting att säga till om direkt. Konstigt att han hänger kvar faktiskt. Min privata uppfattning är att han var bra för Vallentuna diktaturfasonerna till trots. Han är född här och gillar kommunen. Jag har hellre honom som kommunalråd. Han har egentligen ingen anledning att gynna vare sig Örjan eller någon annan.

   Radera
  9. Vi behöver en kommunledning som kan slå näven i bordet och göra processen kort med korruptionen!

   Radera
 3. På Kommunfullmäktige yrkade S och V avslag på förslaget, men vi blev nerröstade av övriga partier. Anledningen till att vi i S inte "protesterade" i Kommunstyrelsen var att det kom lite plötsligt, då ärendet "dök" upp vid sittande möte. Beslutet i Kommunstyrelsen var att ärendet/förslaget skulle tas upp på Kommunfullmäktige med förslag till beslut, inte ett "ja" till själva förslaget.

  SvaraRadera
 4. Hej Jerri,
  Jag såg det. Och vet det.
  Och jag vet att du - som gick in i stället för Jaana Tilles i kommunstyrelsen - är ny i gemet och säkert inte hann med. Det var helt okej även om det förtjänar att påpekas.

  För övrigt vet väl både du och jag att frågor som går vidare från kommunstyrelsen till fullmäktige för det mesta bara klubbas igenom. Det är i kommunstyrelsen besluten fattas. Det är alltså viktigt att agera där.

  För mig som skattebetalare och åskådare blev det direkt töntigt att de som skulle få 86 200 kronor i arvodeshöjning gick ut (som man ska) under omröstningen. Det är lika töntigt som när Örjan Lid kliver ut när Påtåker är på tal eller Ray Idermark när hans ärenden ska upp. De har ju redan badat bastu, om du förstår vad jag menar.
  Det är ingen hemlighet att såväl politiker som tjänstemän hålls i stenhårt grepp och är livrädda att åka ut i kylan. Minst 42 tjänstemän har fått kicken för att de inte dansat efter Örjans pipa. För det har skattebetalarna tvingats punga ut 17 mkr. Nåja, det var en utvikning.

  Jag såg också i web-sändningen att Niklas Steorn inte var närvarande under omröstningen i ks som det stod i protokollet.

  Du påpekade i fullmäktige att Vallentuna betalar sina politiker sämre än andra kommunen. Jämförelsen hör faktiskt inte hit. Bara för att man slösar på annat håll är det inte rätt att slösa även här. De politiska arvodena i Vallentuna hänger ihop med att Örjan Lid smörjer dem han behöver. Det är oanständigt helt enkelt

  SvaraRadera