lördag 15 november 2014

Ställ de ansvariga mot väggen, lokalpressen. Vallentunaborna vill ha svar. Nu!

Peter Palmquist skriver en rätt intressant ledare i förra veckans tidning. Tystnaden talar lyder rubriken över en text som berättar om stämningen på Vallentunas kommunkansli.

Det visar sig att alla är belagda med munhäfta. Ingen vågar berätta hur det är att arbeta under kommunalrådet Örjan Lid som närmast maniskt tycks kräva total kontroll över allt som händer och sker. 

Peter Palmquist påstår visserligen att det rör sig om en kultur som har utvecklats under många år men det är inte riktigt sant. Den kultur som banat väg för mygel och svågerpolitik (läs: korruption) har i huvudsak utvecklats efter 2006 när Örjan Lid orättfärdigt snodde åt sig makten och miljonlönen.

Sedan dess har de flesta moderater hoppat av. (Jag undrar varför Elwe Nilsson accepterar läget och är kvar.) Somliga har till och med lämnat partiet. Örjan omger sig med sina kompisar som han har nytta av, en skara ja-sägare kring feodalherren som förser sig själv och de sina på folkets bekostnad. 

- Det behövs många whistleblowers här - eller visslare som man ibland säger på svenska, skriver Peter Palmquist.
Det är personer som vågar säga ifrån och berätta. Människor med civilkurage alltså. Han menar dock att det finns strimmor av ljus.

- Ibland kommer det någon som har valt att berätta, som efter många år inte längre kan hålla tyst om det de sett och varit med att sopa under mattan.

Så är det förstås. Sådana finns alltid. Men så skriver han:
- Som tidningsman blir det tyvärr svårt att alltid gå vidare som några kräver (och som man själv skulle önska), utan hårda bevis kan man inte hänga ut folk, att avslöja skandaler som man inte har tillräckligt styrkta kan bli alltför kostsamt även om man har rätt.

Jag vet förstås inte vad Peter Palmquist syftar på - och alltid går det förstås inte - men som tidningsman och reporter är det förhållandevis lätt att kontrollera fakta.

Att skriva om det som är sant är inte att hänga ut folk.
Politiker har ett enda ansvar och det är att tjäna folket. Ingenting annat.
Politiker är offentliga personer.
Som sådana ska de tåla kritik till och med om den ibland är ogrundad. Offentliga personer har plattformar som inga andra har. De kan gå i svaromål och ska så göra. 
Ledande politiker har dessutom betalt för att tåla såväl kritik som satir.
Bra betalt.
Bättre betalt än de flesta andra till och med. De som betalar! Offentliga personer och i synnerhet politiker ska därför granskas.
I Sverige råder yttrande- och tryckfrihet just för att ingen ska avstå från att berätta. I synnerhet inte tidningsfolk.

Det enda som i praktiken kan få en tidningsman att avstå från publicering - förutsatt att det rör sig om uppgifter av allmänt intresse - är lättja, bekvämlighet och rädsla om den egna ekonomin, dvs den vanligtvis så knappa annonsstocken.

Om man faller för den frestelsen ska man vara ärlig och kalla sin produkt för annonsblad. Då producerar man ingen tidning. Man är heller ingen tidningsman.

Peter Palmquist fortsätter (ibland knepigt formulerat):
- De senaste veckorna har jag pratat med några med många år högt i kommunen bakom sig. De vill avslöja allt säger de. Bok kanske? Blogg? Artiklar? Bra så - Vallentuna är verkligen en fantastisk kommun med enorma möjligheter, engagerade politiker, företagare och föreningsmänniskor, men det känns ibland som att man måste våga slita bort någon sårskorpa och öppna varbölderna.

Ja, gör det Peter Palmquist!
Gör det! 
Det är faktiskt du och övrig media som ska göra det.
Det ska inte jag och andra behöva hålla på med.
Så jag väntar med spänning!

___________________Peter Palmquist har förtjänstfullt låtit Roland Beijer komma till tals på nästan en helsida i samma tidning. Det är bra. Han har fått säga sitt. Nu kan han bara luta sig tillbaka och leva gott på den skyhöga lön han får för att hålla sig borta från jobbet. Att skattebetalarna än en gång har bestulits på sina pengar är inte hans fel.
De ansvariga är: 
Örjan Lid (m), Raimo Vuojärvi (m), Elisabeth Rydström (c), Gunnel Orselius Dahl (fp) och Jaana Tilles (s) som utgör kommunstyrelsens arbetsutskott.

 
_________________________


I samma tidning skriver den nyligen av m-ledningen också utsparkade fd politikern Björn Schaerström en insändare under rubriken "Kickning med många frågetecken". 

Han skriver bland annat: 
- Avsättningen av Beijer och rekrytering av efterträdare rimmar också illa med kommunledningens tidigare förslag att skippa modellen med kommundirektör i syfte att stärka den politiska makten.

Vidare konstaterar han att det för att kicka folk krävs att de ansvariga har torrt på fötterna och redovisar sina beslut för ägare och huvudmän, dvs kommuninvånarna som ska betala kalaset.

Det stämmer bra det.
När får vi den redovisningen Örjan Lid? 

Här finns inget utrymme för amatörmässiga klyschor och ordbajserier som Örjan Lids uttalande:
"Vi ser något vi inte har just nu som vi ska söka rätt på. Vi vill förändra och utveckla kommunen."
Här duger bara hårda fakta! 

Björn Schaerström kräver slutligen att de ansvariga:

Örjan Lid (m),
Raimo Vuojärvi (m),
Elisabeth Rydström (c),
Gunnel Orselius Dahl (fp) och
Jaana Tilles (s) 

i detalj, punkt för punkt, ska redovisa exakt vad det är för förändring och utveckling av Vallentuna som den välmeriterade Roland Beijer efter 17 års tjänstgöring i kommunen inte skulle klara av i rollen som kommundirektör?

 
Jag ansluter mig till det kravet!

Står partierna verkligen bakom dessa enskilda
ledamöters högst märkliga beslut?
Tror kommunledningen att de har rätt
att handskas med människor och skattepengar hur som helst?!
 
Redovisning och utförlig förklaring i lokalpressen tack!

Bums!!!

______________________________
 
 
Till den som till äventyrs funderar på att söka
jobbet som kommundirektör i Vallentuna har jag bara ett
men mycket bestämt råd att ge:  

 
Håll dig härifrån!
Sök absolut INTE jobbet
som kommundirektör i Vallentuna!Du har mänskligt sett inte råd med få ett helvete på jobbet några år och en misslyckad anställning på meritlistan! 
 
Och vi har absolut inte råd med flera avgångsvederlag!

Så håll dig bara härifrån!

Stick!!!
 
Keep out!!!!

Läs gärna:
Bloggen Vallentunabor

Roland Beijer har visserligen aldrig bott i Vallentuna men han var kommunal tjänsteman på olika befattningar i 17 år innan kommunalrådet Örjan Lid (m) i sitt kommunala vanstyre lyckades manövrera ut honom från jobbet som kommundirektör 2014.

Roland Beijer var emellertid i gott sällskap. Sedan 2006, när Örjan Lid orättfärdigt lyckades manövrera till sig makten och den feta kommunalrådslönen, hade inte mindre än sex andra kommundirektörer, ett antal förvaltningschefer och en rad politiker rönt samma öde till höga kostnader för skattebetalarna. Örjan Lid har nämligen spendérbyxorna på när det gäller egna intressen så länge andra betalar.

Roland Beijer är emellertid en människa av kött och blod och ska behandlas som sådan. Det finns synder och dödssynder och behandlingen av honom tillhör de sistnämnda. Varken han eller de andra kickade cheferna är stendöda plåtburkar som Örjan Lid och kommunstyrelsens arbetsutskott tycks tro. 


Men man behöver faktiskt inte bekymra sig. Hut går hem, som farmor sa.


 Läs gärna mitt porträtt av Roland Beijer i Vallentuna Steget 2005
som du hittar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar