söndag 1 april 2012

Kvalificerat maktmissbruk i Vallentuna?

Alla vet att det förekom interna stridigheter och värre inom moderaterna när Örjan Lids lyckades lura åt sig kommunalrådsposten i Vallentuna. Kommunalrådet Adlivankin firade 50-års dagen och valnatten på Gästgiveriet. Han var den som fick flest personröster av alla. Ändå kuppades han bort. Av Örjan Lid som har stora ekonomiska intressen i att ha makt och kontroll över kommunen. Det är mycket osmakligt. Till Vallentunabloggen har inkommit en kommentar från en uppenbart initierad person. Jag lägger ut den i sin helhet och välkomnar debatt.


Örjan och Ulla Lid började engagera sig politiskt då de var upprörda och irriterade över kommunen som försvårat för dem när det gällde att exploatera och stycka av den mark de förvärvat i kommunen. Nu skulle de ta över makten i kommunen och rätta in de tjänstemän som krånglat i leden och projektet skulle drivas igenom!

Ett av problemen med deras mark, Påtåker, var att området låg på en plats som i kommunens översiktsplan ansågs olämplig för bostadsbebyggelse. Dels låg området för nära Okvista industriområde och dels låg det inte lämpligt till för allmänna kommunikationer och kommunal service.
Efter att ha manövrerat ut det gamla kommunalrådet, Adlevankin, skred de till verket. Först gällde det att få till en ny Översiktsplan. Det gällde att få till ett ”Rundare Vallentuna”. Inte ett Vallentuna som sträcker sig längs med Roslagsbanans stationer. Påtåker skulle ingå i de centrala delarna. Efter seminarier till belopp som vida översteg miljonen, blev Översiktsplanen färdig.
Den nya Översiktsplanen beslutades i maj 2010. Nu är Påtåker en del av det centrala Vallentuna. Okvista industriområde måste passeras på väg till Påtåker. Infarten måste vara snygg och prydlig. Plötsligt går tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen iväg och säljer tomten vid infarten till Påtåker, till ett bussbolag som skulle ha det som uppställningsplats. Inte så konstigt att kommunalrådet blev rosenrasande och skäller ut de som genomfört ett så korkat beslut.

En ny tanke dyker upp, samhällsbyggnadsnämnden är helt inkapabel att fatta denna typ av beslut. Alla beslut gällande försäljning och köp av mark måste omedelbart flyttas över till kommunalrådets försorg så inget liknande inträffar igen. Sagt och gjort rättigheterna att fatta dessa beslut förs över till kommunstyrelsens och Örjans försorg.

En annan katastrof, någon mindre vetande person på uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden fram en detaljplan för industriområdet Okvista 4. Den sista etappen som gränsar till Påtåker. Herregud vilka klåpare! Industriområde granne med alla fina Påtåkerstomter, hur ska det då gå med priserna på tomterna, och med försäljningen som ännu inte kommit igång. Detta stoppads omedelbart. Utskällning och svartlistning av samhällsbyggnadschefen som första åtgärd och sedan en tydlig tillrättavisning av allianskollegorna, som snabbt rättar in sig i leden.
Ytterligare åtgärd blir att se till så att planen inte går vidare, men då måste även detta beslut föras över till kommunstyrelsen så att Örjan själv kan styra. Den där samhällsbyggnadschefen hänger dock i. Han är dessutom kompis med den nya kommundirektören som valts med omsorg efter lång och trogen tjänst inom kommunen och som är totalt lojal.

Trots flera utskällningar och ett digert antecknande i kommunalrådets lilla svarta anteckningsbok är han ihärdig. Men efter att under ett protokollfört möte tydigt talat om att han är totalt opålitlig och inkompetent lyckas även detta genidrag. Äntligen förstår samhällsbyggnadschefen att det inte finns förtroende för hans lojalitet och ber att få bli uppsagd.
Nu börjar försäljningen av tomterna i Påtåker komma igång riktigt bra. Men 70 tomter på 200 kvadratmeter styck bör ändå ge intäkter på en 150 miljoner. Även arbetet med att flytta över besluten över planprocessen till kommunstyrelsen och Örjan själv rullar på enligt plan.

Och han lyckas med konststycket att detaljplanen för Okvista 4 inte kommer upp innan han själv kan styra över hur planeringen av området ska se ut.

Men så börjar även denna kommundirektör att krångla. Tjafsar en massa "snömos". Dessutom har hon ett entourage omkring sig som samarbetar med henne. Detta måste stoppas omedelbart! Örjan samlar argument och skriver in i sin svarta bok. Kallar upp hela gruppen tillsammans på rättegång inför de ledande lojalaste Moderaterna. En är jurist och vet hur en slipsten ska dras.

Efter flera incidenter inser även denna tös att det är dags att lyfta.” Ingen är lojal och kompetent, allt måste man göra själv”.

Nu gäller det bara att alla andra förtroendevalda förstår att detta är enda sättet.

4 kommentarer:

 1. Det man kan fråga sig är hur mycket tomt/villa priserna går upp på Påtåker nu när Lid och hans lakejer gör sitt bästa för att sänka fastigheterna i Bällstas attraktionskraft på potentiella köpare?
  Kan det vara trögt att sälja på Påtåker kanske?
  Efter att ha fattat det katastrofala (för oss villaägare) beslutet att öppna ett flyktingboende mitt i det mest attraktiva området i Vallentuna så torde ju det gå lättare att sälja hans egna tomter?
  Eller är det rasistiskt att se att det kanske vore bättre att bygga ett mer ändamålsenligt och bättre boende för ”flyktingbarnen” där?
  M och FP har ju fattat beslutet att ta emot och Lid vurmar ju tydligen för frågan helt plötsligt så varför inte bygga ett boende i "ditt" (skattefinasierade) villaområde?
  Du har råd - Det har inte vi!
  Nej herr Lid – Du kommer inte att vara kommunalråd efter 2014!
  Du har svikit Vallentuna och dina egna väljare - Pamp är ordet!

  Gammal moderat – NU SD!

  SvaraRadera
 2. Lite märkligt att familjen Lid inte öppnar en flyktingboende i Påtåker. Om det nu är så bra där så borde vi dela med oss det till alla samt motverka segregering i samhället.

  Inflyttad till Vallentuna. Inte på något sätt korrupt;)

  SvaraRadera
 3. Örjan Lid Ulla Anita Lid hade tur som lämnade innan det började osa hett.
  Om man nu tror att Portugal skall skydda dem, med Tanke på Fonseca och Panamadokumenten

  SvaraRadera
 4. Ja är det några som skrattar hela vägen till banken så är det nog de.
  Perfekta kuppen. Varken mer eller mindre.

  SvaraRadera