lördag 28 april 2012

Skrämda till tystnad?

Den här insändaren har gjort många Bällstabor ledsna på sistone vad jag förstår.
Och jag kan hålla med.
Så ytterligt märkligt att en nämndeman av migrationsdomstolen yttrar sig på detta vis.
Bör inte han avgå?
Och att DN publicerat.
I ett land med åsiktsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet inskrivet i grundlagen ska alltså enskilda behöva finna sig i att bli hotade till livet av en nämndeman som vill bränna ner deras hus med napalm!
Bara för att de slog näven i bordet och sa sin mening när mer än lovligt klantiga politiker gjort bort i första hand sig själva men även hela kommunen.
Är det så vi ska ha det?


Är vi jämställda i Sverige? Har alla människor samma värde?
Svaret är: Ja!
Hur kan i så fall vissas åsikter vara bättre än andras?
Hur kan det i så fall komma sig att alla som bor i närheten av den vandaliserade kåken på Runristarvägen och inte har "rätt" åsikter plötsligt är skrämda till tystnad.
I ett fritt land!
Mycket konstigt.
Och inte ett dugg acceptabelt.


Varför försöker inte socialnämnden placera de ensamkommande "barnen" i familjer. Vilken familj skulle säga nej till det. Jag vet ingen. Man gör en god gärning och får gruvligt bra betalt. Det är dessutom bättre för "barnet" som får en chans att knyta an till en riktig familj. Det är svårt att hitta sådana familjer klagar ansvariga på tv. Jag tror snarare att de inte ens frågar.

Tilläggas bör
att den person som skickade mig artikeln inte bär ett svensk namn.

12 kommentarer:

 1. Jag fick höra att man sökt familjer som var intresserade av att ta emot ensamstående flyktingbarn, men jag missade denna annons! Jag skulle gladeligen göra detta med tanke på den monstruösa ersättningen!
  Personligen har jag det extremt knapert nu som egenföretagare i en tuff lågkonjuktur o har levt under existensminimum under ett par år o jag frågade Vårljus om jag kunde få arbeta på Runristarv57 men att vara granne räckte inte som kvalifikation!
  Av det som framgått av media (svt o TV4) så e utbildningen hos personalen på asylboenden i Sverige mer n tveksam o då borde min livserfarenhet o bakrund varit tillräcklig!
  Hade jag fått hälften av de 16000 per barn o dygn hade både den asylsökanden o jag haft en tryggad framtid men men!!

  Me

  SvaraRadera
 2. Kan Sverige börja ta hand om de svenska barn och ungdomar som behöver stöd också?
  Inte bara fokusera på alla andra?
  Vi går under snart.

  SvaraRadera
 3. Saxat ur Skånskan: http://www.skanskan.se/article/20120430/NYHETER/120439995/1014
  En ensamkommande som påstår sig vara 17 år satte eld på sängen på transitboendet i Trelleborg under söndagskvällen 2012-04-29

  Brandlarmet tjöt strax innan 21-tiden och personalen rusade till bara för att finna sängen i lågor. Brandkåren, ambulansen och polisen larmades. Under tiden hade personalen själva släckt branden. Sedvanlig efterkoll och utvädring vidtog då. Ingen skadades.

  Skälet till mordbranden har inte framkommit. Polisen grep inte den ensamkommande som misstänkt för mordbränd, dock anmäld för det, utan körde istället honom till BUP, barn- och ungdomspsyk(!) i Malmö.


  Detta är vad vi grannar i ett tättbebyggt område har att vänta... Det känns ruskigt otryggt!
  Enligt vårljus förekommer ju inte sådant? Det finns så många exempel på bränder på just dessa boende och det känns inte roligt.
  Varför skall vi tvingas leva i otrygghet i Bällsta?

  SvaraRadera
 4. Polisanmälan skall nu vara gjord.
  Skall vi gissa att den inte ens kommer att utredas?
  Vi i Bällsta är svikna av alla!
  Politiker, andra Vallentunabor och vanlig press.
  Jag börjar bli heligt förbannad!
  Var är den utlovade kommunikationen mellan oss och politikerna?
  Inte ett ljud sedan mötet!
  Hoppas nu att uppdrag granskning tar upp Pampväldet i Vallentuna!
  Och så hoppas jag på fler flyktingboenden i alla andra delar av Vallentuna, gärna hos de som tycker vi är småsinta, så att fler få känna på hur "lite pengar" det handlar om!

  Skenheligt så det förslår!

  SvaraRadera
 5. Det är intressant om vilka kriterier som behövs för att få arbete på asylboendet!
  Kan man läsa om det någonstans? enligt Vårljus VD från mötet i Karlbergs skolan så räcker det med att vara fritidsledare för att ta hand om ensamkommande/asylsökande flyktingbarn. Är det i sanningens namn rätt utbildning för denna tjänst?

  SvaraRadera
 6. Björn Schaerström4 maj 2012 18:07

  Lag om kommunal skyldighet att ta emot ensamkommande flyktingbarn vore ett riskfyllt misstag. Barnflyktingmottagning är inte en kommunal angelägenhet. Det är en politisk idé om ett självpåtaget åtagande på statlig nivå. Därför är det också statens ansvar att ordna detta. Att lägga bördan på kommunerna är att krypa undan ansvar och flytta problemen. Ständiga konflikter och oklarheter kring organisation, kostnader och resultat och visar att;
  - politiken är dåligt genomtänkt och dåligt organiserad
  - verksamheten baseras på känslor snarare än på förnuft
  Förslaget liksom verksamheten i sin helhet bör skrotas av flera skäl;
  De flesta kommuner saknar historia, erfarenhet och kompetens för flyktingmottagning. Ansvar för en individs utveckling och säkerhet är ett allt för allvarligt åtagande för hantering av amatörer. Gränsen för en kommuns åtagande är svårbedömd.
  Verksamheten skapar konflikter och kan inte skiljas från verkligheten. Vad man än tycker och hur gärna man än vill kan man inte tvinga på medborgarna dåligt förankrad och bristfälliga lösningar på deras bekostnad.
  Vi vet idag att invandrarungdomar som har familj och socialt nätverk i Sverige har det svårt. Hur skall det då gå för de som varken har det ena eller det andra? Inget talar för att det skulle gå bättre.
  Dagligen talas om ungdomsarbetslöshet som är som värst bland invandrare. Av alla utpekat som ett av vår tids största samhällsproblem och utmaningar. Svensk integrationspolitik är trots detta en historia av misslyckanden. Varför skulle vi dra på oss fler?
  Vi har inte råd! Regeringen beräknar ca 3,000 ensamkommande per år. Migrationsverket beräknar kostnaden till 3-6,000 kr per dygn och individ, totalt ca 5 miljarder per år. Vår blomstrande industriekonomi är ett minne blott. En åldrande svensk befolkning kräver ökad välfärd. I konkurrens med länder som producerar för en bråkdel får vi svårt att klara det vi har.
  De anländande flyktingbarnen har sällan tänkt behov. Den som har akut skyddsbehov flyr till närmaste plats i skydd. De som tar sig till Sverige har andra motiv. Många utnyttjas av människosmugglare som söker destination för handeln. Föga förvånande att naiva Sverige blir favoritdestination. Mottagandet göder denna verksamhet. Varför skulle de som tagit sig över gränsen kvalificera för uppehälle när det finns många fler.
  Min kritik utgör ingen värdering av människor. Jag har bott i ett av världen största u-länder, Nigeria och sörjer över tillståndet i världen. Det finns knappast en nigerian jag inte unnat att följa med mig från flygplatsen. Men det går inte. Kritiken riktar sig mot en svenskt politisk idé utan verklighetsförankring.
  Sällan har jag varit så övertygad om att ett politiskt program är fel. Hela verksamheten liknar den om biståndet. Den får några att må bra trots att de inget vet om problematiken och aldrig frågar efter resultatet. Flyktingmottagningen är avsedd för politiska brösttoner och röstfiske. Utsatta människor och svenska väljare blir brickor i ett cyniskt politiskt spel.
  De som vill och har makt att förbättra världen borde i stället ägna sig åt verkliga, produktiva insatser, som att omedelbart avsluta alla samarbeten med ickedemokratiska regimer, gemensamt med andra länder och FN störta diktaturer samt arbeta hårdare för avskaffande av alla förhållanden som skapar inhumana levnadsförhållanden. Detta vore en större solidarisk handling än att skapa ytterligare oreda hos oss.
  Det råder utbrett motstånd kring mottagning av ensamkommande flyktingbarn. Uppfattning delas av många hyggliga svenskar som inte vågar yttra sig inför rädslan att stämplas som främlingsfientliga. Den kraftigt politiserade verksamheten riskerar kollaps och skapar spänningar som spelar främlingsfientliga krafter i händerna.
  Världen är orättvis! Men det är inte mitt fel. Jag får leva med det. Jag har inte betalt min skatt för att Sverige mer än andra skall rädda världen.
  Det är aldrig fel att tänka med hjärtat. Men man måste tänka med hjärnan också.
  Björn Schaerström
  Ledamot (m) Kommunfullmäktige i Vallentuna

  SvaraRadera
 7. Anton Klepke är polisanmäld för olaga hot!

  SvaraRadera
 8. Mycket bra beskrivet och formulerat Björn, det kanske finns hopp för M i Vallentuna i alla fall!
  Att tänka med hjärnan i samråd med hjärtat.
  Det är i Sverige idag en rädsla att stämplas som främlingsfientlig när man tycker till om asylsökande och framförallt kriterierna samt kostnaderna för att få stanna här, det är väl ganska klart att vissa/flera utnyttjar vårt allför vänliga och godtrogna system pga ett beslut i regeringsnivå som på pappret ser väldigt bra ut men snälla tänk på konsekvenserna. Om regeringen bara kunde lyssna på flera av Sveriges medborgare och hur det diskuteras på arbetplatser överallt så kanske det blev lite lugnare i samhället.

  SvaraRadera
 9. Dessutom framkommer det mellan varven att de ensamkommande sk flyktingbarnen är bra mycket äldre än de skrivs i papper.
  Vi blir tyvärr tyvärr tyvärr så ofta blåsta på vår svenska godtrogenhet, vår generositet, vår ofta höga moral och känsla för allas rättigheter.
  Jag tappar tron på människan. Börjar bli av typen "Sköter mig själv och skiter i andra". Det gör ont och jag skäms fruktansvärt, med jag min godtrogenhet har utnyttjats - eller "jag har låtit mig utnyttjas"... ...
  Jag är ganska trött på daltet med invandrargrupper, som kräver att det svenska samhället ska ta hand om dem och att de som säger ifrån kallas rasister.
  Hur bemöts svenskar som ber om hjälp i andra länder? ? ?
  REALISM!
  Som infödd "vikikngsvensk" vill jag påstå att jag utsätts för mycket rasism av s.k nysvenskar! En del är polisanmält, men inget händer. Jag är ju svensk.

  SvaraRadera
 10. Björn,

  du lyckades återtända mitt hopp på Moderaterna. Jag kan undra varför inte Örjan Lid kan vara lika öppen och tydlig?

  SvaraRadera
 11. Anton Klepke bör läsa Merit Wagers bok "inte svart eller vitt utan svart och vitt".
  Man kan ju fråga sig varför nästan alla som söker asyl i Sverige är män, vart är kvinnorna? (just det dom är hemma och tar hand om barnen)...
  Männen som kommer hit har ofta en ålder mellan 17-25år och har flytt från krigshärjade områden sägs det iaf. Bör inte dessa herrar då stanna kvar i sina hemländer och slåss för landet och skicka sina kvinnor och barn till Sverige tills man återfått ordningen i hemlandet????

  SvaraRadera
 12. Nedan inlägg är skickat till samtliga partier i Vallentunas kommunfullmäktige:

  Till samtliga partier i Vallentunas kommunfullmäktiges gruppledare:

  Jag har sju frågor:
  1) Jag undrar var sidan där det gick att ställa frågor tog vägen och varför togs den bort? Var det för jobbigt att svara på frågor från medborgare som inte uppskattar hur kommunen sköts?

  2) Vem i kommunen bär ansvaret för att grannar till flyktingbostaden på Runristarvägen 57 inte bjudit in till det öppna hus som utlovades vid det välbesökta mötet i Karlbergsskolan? Det öppna hus som vi läst om i tidningen hade inte bjudit in mer än utvalda grannar. Vi andra fick ingen inbjudan? Varför sållades vi bort?
  I media (som inte är grannar men tydligen ändå blivit inbjudna ) framställs ånyo bällstabor som fientligt inställda till boendet. När skall smutskastningen av oss ta slut?

  3) Varför drar kommunen in Fiberkabel till detta "Vårdboende" och dessutom tvingar personalen som utför jobbet att ljuga för grannar och säga att de drar in extra el?
  Hade det inte varit smakfullt att även erbjuda andra boende i området att tillsammans med vårdboendet dela kostnaderna för fiberkabeln?

  4) Vem i kommunen vill ta ansvar för den ökade tunga trafik som p g a vårdboendet nu trafikerar Runristarvägen? Det är en ansenlig mängd tung trafik till och från fastigheten med matleverenser och annat.
  Ica ligger ca 200m från huset och ur både miljö och trafiksäkerhetssynpunkt torde det vara bättre att de boende med personal går dit och handlar.

  5) Varför måste trafiken till daghemmet längst ner på Runristarvägen trafikera hela Runristarvägen? Det torde vara bättre ur både miljö och trafiksäkerhetssynpunkt om de istället kunde ta den nu avstängda vägen från norra sidan från Bällstavägen.
  Det går många barn till och från skolan på Runristarvägen varför detta är mycket olyckligt.
  Till detta kommer att personalen från vårdboendet på Runristarvägen 57 samt olika tjänstemän från kommun, polis mm parkerar sina bilar på gatan eller trottoaren.
  Det är en trafikfara då barnen tvingas ut i vägbanan då dessa bilar ofta står på trottoaren/gångbanan.

  6) Den bevakning från Securitas som ronderar flera ggr per dygn vid hemmet sedan i mars måste kosta stora pengar. Vem betalar för den?
  Varför får vi andra boende inte samma bevakning när vi drabbas av inbrott, skadegörelse eller stölder?

  7) Även polisen har ökat sin närvaro på hemmet med flera besök/utryckningar dit. Vad har hänt undrar vi i Bällsta?
  Vi ser ju aldrig någon polisbil som ronderar här annars så vad är det som händer i huset?

  Jag skulle vara tacksam om dessa frågor förmedlades till samtliga partiers gruppledare i fullmäktige.
  Svar kan lämpligt publiceras antingen i någon av lokaltidningarna eller här på hemsidan. Det är många av oss Bällstabor som är intresserade av svaren vill jag lova.

  Anledningen till att jag vill vara anonym är det media drev som varit mot oss boende och som kommunens politiker hjälpt till och understött.
  Det är inte så att jag inte står för min åsikt MEN jag vill inte utsättas för mer smutskastning. / Skrämd till anonymitet men inte till tystnad.

  SvaraRadera