söndag 7 september 2014

Kan man vara mer föraktfull...?

Med anledning av Svein Trytis blogginlägg om kommunalrådet Örjan Lids uttalande, om att han vill göra Vallentuna attraktivt, tycker jag att ni ska lyssna på Lids tal vid invigningen av kulturhuset...Här står karln och säger att bygget har föregåtts av en politisk strid 2006-2007. Det fanns till och med folk som minsann tog "krafttag" för att stoppa det! Det är mer än vad jag känner till - jag var inte lokalreporter då - och så höga kan väl protestvågorna ändå inte ha varit, tänker jag.

Men så säger Örjan Lid att det var Bibliotekets Vänner som stod bakom aktionen och lyckades samla in 400 namn på sin protestlista - han har den till och med med sig! - och att hela den politiska oppositionen stod bakom.

Nu vet ju jag att de i Bibliotekets Vänner som protesterade - jag tycker inte alls att det var någon strid - ville vara lite mindre slösaktiga och i stället bygga ut det gamla biblioteket. Dels för att det var trevligt med en park, en grön lunga bland asfalt och betong men framför allt för att det helt enkelt fanns - och finns - andra mer angelägna saker att lägga skattebetalarnas pengar på. Men moderaterna gillar inte gräs. En kvadratmeter utan betong och de kallar det skog. Grönområden är helt enkelt inte deras grej. Man kan just undra vad som tog dem till Vallentuna.

Men åter till invigningen. Örjan Lids belåtna min är inte att ta miste på. Han är verkligen i sitt esse. Än en gång har han och moderaterna med sina lydpartier kört över vallentunaborna. Jippi!

Kan man vara mer föraktfull, tänker jag.

Bibliotekets vänner består - eller bestod - av kloka, vänliga människor som hade engagerat sig ideellt för sitt bibliotek. I åratal hade de ställt upp med än det ena än det andra på sin fritid och på egen bekostnad. Inte minst hade de stöttat fd kulturchefen Ingrid Ullman - en förträfflig biblioteksmänniska som inte borde ha haft större ansvarsområde än så men som ändå hade mage att som pensionär ta emot Lions kulturstipendium - fast teatern fick ligga i träda och sju aktiva teatergrupper lade ner sin verksamhet under hennes tid.

Nej, jag är inte avundsjuk. Jag har också fått det där stipendiet.

Men som sagt, åter till invigningen av kulturhuset.
Är det skick och fason av en så kallat folkvald (som ursprungligen inte en enda människa visste att de röstade på) att i ett invigningstal för ett skrytbygge som skattebetalarna motvilligt tvingats betala ta heder och ära av Bibliotekets Vänner och därefter lägga upp eländet på youtube till allmän beskådan?

Nej, det är det inte! Det är klantigt och ohyfsat.
Finns Bibliotekets Vänner ens kvar efter detta? Jag tvivlar.

Och eftersom hela den politiska oppositionen ska ha stått bakom protesten så betyder ju faktiskt det att Örjan Lid i sitt invigningstal stod och spottade halva befolkningen rakt i ansiktet! Vad tänker han med? Bakdelen?

Moderaterna måste ta sitt ansvar och se till att vi får ett annat kommunalråd om de sitter kvar efter valet!

Inte nog med att vi av en korrumperad kommunledning har tvingats kratta manegen för hans privata mångmiljoninkomster i Påtåker, vi ger honom en stor fet lön också med rejäla pensionsförmåner. Och vad får vi för det? Politiker som bara skor sig själva, vänskapskorruption, ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande och ett centrum fullt av fula betongblock!

Och när Örjan Lid desperat inför valet plötsligt kliver ut i spenaten vid "Åby ängar" för att hamna på förstasidan av lokalbladet och skrävla med att där ska han bygga 370 lägenheter varav 245 (?) små hyresrätter så "glömmer" lokalredaktören att tala om att de inte kommer att tillfalla Vallentunas ungdomar, som man skulle kunna tro. De kommer att ingå i Storstockholms bostadskö och bli så dyra att ingen ung människa med normalinkomst kommer att ha råd att bo där. Än mindre en student som just har flyttat hemifrån. Det är Jordens arkitekter som ska rita Åby ängar och Magnolia bostad som ska bygga. Det är bara Idas sommarvisa som fattas.

Vad ger man inte för vidlyftiga löften i valtider? Man tar i så man spricker helt enkelt.

Jag har ändå ett svagt minne av diskussionen om biblioteket. Det kan till och med tänkas att jag skrev på protestlistan för att stödja Bibliotekets Vänner. Men vid det här laget visste ju alla ändå att det är meningslöst. Det går inte att påverka på ärligt sätt i Vallentuna.

Vill man se resultat ska man gå med i moderaterna, övertyga partivännerna om sin förträfflighet och se till att man blir kommunalråd. Alla moderater - utom dem som har civilkurage nog att vända sig till media - kommer att rösta till din fördel. En dunk i ryggen och saken är klar.

Kommer ni ihåg trädgårdskvarteren längs Mörbyvägen. Åh, så fint det skulle bli, sa Elwe och grabbarna. Men vad blev det annat än fula betongkåkar med svindyra lägenheter? Absolut ingenting!

Jag gillar ändå Elwe Nilsson (M) fast han var en ångvält. Han ville i alla fall Vallentunas bästa. Han har en känsla för kommunen. Det har inte Örjan Lid. Örjan Lid vill bara Örjans bästa. Om något mot förmodan ändå skulle bli bra så tar han gärna åt sig äran för det. Som alla barnsliga män vill han gärna slå sig för bröstet och ha en klapp på axeln.

Är det förresten ingen som har tänkt på att polisanmäla Vallentuna kommun för lagbrott? När man nu bygger hus 89 meter från Aerosol trots att det är förbjudet så begår man rimligtvis ett brott. Det av EU antagna Sevesodirektivet gäller även Vallentuna och enligt det får man inte bygga närmare Aerosol än 200 meter.

Men ni ska se, att moderaterna med lydpartier snart tvingar Aerosol att flytta. 200 personer förlorar sitt jobb (det finns olika uppgifter om antalet anställda, 40 säger andra). Och för det får skattebetalarna stå för notan på 200 mkr. Allt för att Ray Idermark ska få bygga kåkar på sitt gärde och göra sig en mångmiljoninkomst han också. Som partibroder Lid. Så plocka för all del bort även Idermark, moderater! Ge oss åtminstone en ny stjärna som ska sko sig på skattebetalarnas bekostnad så vi får lite omväxling. 

2 kommentarer:

 1. Jag hoppas invånarna som röstar/röstat på M inser vilka de röstar/röstat på och väljer/valt annat - förhoppningsvis skedde detta redan nu till valet!
  --- Jag har flytt Vallentuna för ensamliv i skogen, just beroende på all den asfalt o alla de hemska hus som förstör det ena grönområdet efter det andra. Ändå har jag min lägenhet kvar... Sura pengar.
  Kanske skulle erbjuda någon smörbult att köpa den för feta pengar...
  TACK för att denna blogg finns, som synliggör så mycket! <3

  SvaraRadera
 2. Hej på dej Skogsmulle!
  Utveckla gärna det där...

  SvaraRadera