söndag 28 september 2014

Låt Örjan Lid sitta kvar så krackelerar den så kallade alliansen i god tid inför valet 2018...

Moderaterna backade med 9,2 % i senaste valet, enligt min gamla lokaltidning Mitti. Likaså backade lydpartierna (fp) och (kd) medan (c) obegripligt nog gick framåt 0,4 procent. Vad har de gjort för att förtjäna det, kan man undra.
Sossarna gick framåt med hela 3,9 procent. Miljöpartiet och det ack så strävsamma vänsterpartiet gick framåt med + 0,8 procent vardera. Vänsterblocket knappar med andra ord in på den urtrista, självgoda majoriteten av blå betonghäckar i Vallentuna.Moderaten Zarah Sjökvist säger till Mitti att hon tror det är Fredrik Reinfeldts & Co fel alltsammans. Det beror nämligen inte på att de har gjort bort sig lokalt, tror hon.

Hon har fel. Problemet är att inte tillräckligt många Vallentunabor har fått upp ögonen för den pågående vänskapskorruptionen och det omfattande lokala myglet. De flesta av oss är vänliga människor som tror alla om gott. Vi vill inte gärna se eländet. Hade tillräckligt många av oss öppnat ögonen och gjort något åt missförhållandena, så hade kommunledningen åkt all världens väg den 14 september. Och det hade de sannerligen gjort sig förtjänta av.


Per Norbäck lite före sin tid.
Direktdemokraterna backade med en procent. Det är lite synd med tanke på allt slit som den ärlige, uppriktige och ideelle Per Norbäck har lagt ner på valrörelsen. Jag gissar att väljarna med sin enda röst vart fjärde år den här gången inte vågade satsa på ett relativt okänt kort. Synd. Jag tror han har något på gång som kan visa sig bli stort i framtiden. Dessutom, den som har följt den lokala debatten vet att DD är ett väldigt fräscht och viktigt inslag. Per Norbäck är en av få som vågar ifrågasätta betonghäckarna i fullmäktige till priset av ständiga kränkningar från ordföranden och andra empatibefriade moderater. Det är hedervärt, Per Norbäck. Jag hoppas du får behålla din plats i fullmäktige. Du behövs!

Vi borde följaktligen - alla - regelbundet bevista detta politiska evenemang - som är öppet för allmänheten. Jag som i tjänsten har suttit där i många år tror att de flesta kommer att förvånas. Apoteket saluför medel mot såväl huvudvärk som illamående.

Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt även i Vallentuna. Övriga politiska partier är överallt rörande eniga om att just SD inte ska släppas fram till besluten. Mycket märkligt. Vart tog demokratin vägen?

Jag tror inte ett ögonblick att SD:s väljare består av rasister. Jag tror att SD:s framgångar har helt andra förklaringar fullt i stil med Ny Demokratis framgångar på sin tid. Ian och Bert tog fasta på folks missnöje med etablissemanget. Det har även SD gjort.  Övriga partier är så självgoda att de uppenbarligen har missat den lilla detaljen. I partiprogrammet står såvitt jag vet ingenting om rashat.

För att ta ett exempel:

Var fjärde väljare är pensionär. Och i dag har vi plötsligt 200 000 fattigpensionärer i landet, personer som tvingas leva på mindre än 10 400 kr netto per månad vilket är under EU:s fattigdomsgräns. Varannan kvinna som går i pension måste klara sig på mellan 5000:- och 10 000:- i månaden. Det är ett Sverige att skämmas för. Tiggarna utanför Ica, Domus och Lidl får snart flytta på sig till förmån för svenska, tandlösa pensionärer som måste tigga för sin försörjning.

- De får väl exakt vad de har betalat in för, sa någon härom dagen.
Men så enkelt är det inte.

Politikerna har schabblat bort pensionspengarna!

År 1999 överförde dåvarande statsministern Göran Persson (S) 45 miljarder från AP-fonden till statsbudgeten. Året därpå tog han ytterligare 45 miljarder och ytterligare ett år senare 258 miljarder. Sammanlagt snodde han och regeringen 348 miljarder av pensionspengarna. Någon har räknat ut att det med ränta på ränta i dag motsvarar cirka 625 miljarder kronor som alltså fattigpensionärerna får betala.

Avskyr pensionärer och förordar ättestupa.
Tar från de fattiga och ger till de rika.
Persson snodde pensionspengarna och Reinfeldt
satte straffskatt på pensionärerna likaväl som
han tvingade döende cancerpatienter att arbeta.
Själva har båda sett till att de blir rikligt belönade
även efter 65-årsdagen.
De 348 miljarderna var ett lån, hette det då. Det har emellertid aldrig betalats tillbaka. Om sanningen ska fram så har politikerna helt enkelt schabblat bort pengarna. I stället har vi fått minst 200 000 fattigpensionärer. Det är fanimej skamligt.

Sen kom Reinfeldt. Han spädde på eländet genom att sänka skatten med 8 miljarder för dem som arbetar, som han sa. Jag minns hur en mig närstående då över 80 år gammal dam (med 7000 kr/månad i pension) undrade vad hon skulle kunna få för jobb. Inte heller skulle hon någonsin kunna utnyttja det så kallade Rut-avdraget för den städhjälp hon så väl behövde. Råd att utnyttja Rut har bara de välbeställda som själva har råd att betala för tjänsten.

Sak samma med Rot-avdraget. I samma ögonblick som Rot infördes höjde hantverkarna sina priser till det dubbla. Det gav för all del arbetstillfällen och det är ju bra. Svartjobben försvann och vanligt folk får bidrag för något de numera måste betala dubbelt för. De minst bemedlade har följaktligen inte råd att renovera alls. Var är vinsten i detta, undrar jag. Särskilt som Rot även gäller utomlands. Den som har hus i exempelvis Spanien kan alltså renovera där och låta skattebetalarna i Sverige stå för notan - trots att arbetskraften där är förhållandevis billig. Hur f-n tänker de? Rot-avdraget utomlands renderar inte ett enda jobb i Sverige. Det gynnar bara de redan välbeställda som ändå har råd. Det också!

Summan av den ojämlika skatten är att ett pensionärshushåll i snitt har betalat
över 100 000:- mer i skatt än ett förvärvsarbetande hushåll på samma inkomstnivå
under åren 2007 till och med 2013.
Sug på den!
Pensionsfrågan är en obegriplig skandal som enligt en Sifoundersökning i augusti i år
fick 39 procent av de berörda att fundera på att rösta på ett annat parti. 
Där har ni era SD-väljare, gott folk.
En fjärdedel av alla väljare är pensionärer.

Borgarna tyckte före valet och säkert efter också att detta ojämlika förhållande är helt okej. Tror f-n det, de skor sig själva helt sanslöst på andras bekostnad som de alltid har gjort.
Sossarna erbjöd pensionärerna 50 spänn! En kränkning. Löfvén tänker emellertid utjämna det hela så småningom, säger han. Det ska ta åtta (8) år att jämställa pensionärerna med övrigt folk. Det är lång tid och tid är väl inte precis vad pensionärerna har något överflöd av.

Inte ett ord från något håll om att höja de 8 miljarderna igen för dem som arbetar och i stället sänka skatten med motsvarande 8 miljarder för pensionärerna, de som har det sämst. Bara SD lovade jämna ut skatten.  

Men om vi ska titta lite på invandringen
och flyktingmottagandet så ser ju vem som helst att Sverige frikostigt tar emot folk och ger dem bostäder medan våra egna ungdomar aldrig får en bostad med mindre än att de kan langa fram minst en miljon i insats. Det blir liksom lite fel då.

För att - lokalt - inte tala om femmiljonersvillan i Bällsta, det på grannarna påtvingade flyktingboendet som politikerna (som inte bor i Bällsta) inte orkade förankra innan det var ett faktum. De folkvalda glömde uppenbarligen bort att de var just folkvalda och hängde följaktligen ut grannarna i riksmedia utan att skämmas ett ögonblick. Så uppför man sig inte. Som folkvald ska man vara ödmjuk och förhöra sig om vad folk tycker innan man rusar åstad och ställer till det för invånarna.

Och inte heller är det konstigt att många förvånas över varför just flyktingmottagandet ska ske i en svindyr femmiljonersvilla - var det måhända en väntjänst till förre ägaren av huset som inte gått att sälja - när skolbarnen i Ormsta får nöja sig med klassrum i baracker.

Bild på Lid, Örjan (M).
Örjan Lid, kommunalråd i Vallentuna
men politiker även i Norrtälje märkligt nog.
Örjan kan med varm hand även få ett väl tilltaget
flyttbidrag sedan skattebetalarna tvingats
finansiera hans privata affärer.  
Nåväl, den största enskilda orsaken till moderaternas nederlag i Vallentuna är tveklöst Örjan Lid,

en så kallad politiker som kommer att gå till den lokala historien som den största bluffen någonsin. Jag läste härom dagen att han avser att sitta kvar som kommunalråd. Inte ett uns av självkritik alltså. Makt berusar och Påtåker är ännu inte klart. Örjan Lid kommer inte att ge sig av förrän skattebetalarna har stått för hela notan. Tro mig!

De enda som skulle kunna lyfta bort eländet är förstås moderaterna. Som valets segrare är det de som tillsätter kommunstyrelsens ordförande, dvs kommunalrådet. Jag hade först tänkt be dem att behandla Örjan Lid som han själv såg till att partiet behandlade föregångaren Sten-Åke Adlivankin. Han kuppades bort som kommunalråd av Lids kompisar för två valrörelser sedan. Moderaterna i Vallentuna är ju inte precis kända för sin empati och brukar inte omfamna de sina så varför ska de bry sig om Lid?

Moderaterna i Vallentuna är tvärtom kända för att de utan en skymt av dåligt samvete kastar sina partikamrater åt vargarna när galoscherna inte passar. Jag tycker mig ha sett exakt samma tendenser på riksplanet. När de inte längre passar in i det moderata myglet (Stegö Chiló, Borelius, och Littorin) så åker de all världens väg.
Åke T Carlestam
Absolut  hedersman
I Vallentuna är förutom Adlivankin den cyklande hedersmannen Åke Carlestam det mest flagranta exemplet på det. Han åkte ut i kylan på grund av sitt stora civilkurage men startade eget i kyrkan och snodde tre mandat på ett bräde av moderaterna där. Det var minst sagt snopet för dem den gången! Jag vill gärna nämna Magnusson och Sjönell också som engagerade i kulturen och biografen blev så illa behandlade att de lämnade kommunen.

Efter det nu aktuella valet skulle moderaterna gott kunna göra exakt samma sak med Örjan Lid om inte annat så i förhoppningen om att partiet ska lyckas lappa ihop den av mygelpolitik krackelerande fasaden.

Allra bäst hade förstås varit om de tog väck Ray Idermark också när de ändå var på gång. Det får ju vara nog någon gång, tycker man. Men Idermark är förstås inte heller riktigt färdig med sitt privata. Han vill ju absolut bebygga sitt gärde vid Teknikvägen/Banvägen där det är byggförbud på grund av närheten till Aerosol. En omöjlig ekvation kan tyckas men Idermark kommer att tvinga fram en flytt av Aerosol. Vänta så ska ni få se! Han struntar högaktningsfullt i gamla löften till företaget och att kommunen riskerar att gå miste om 200 jobb. Flyttkostnaden om 200 mkr kommer skattebetalarna - inklusive småbarnsfamiljer och fattigpensionärer - att få betala. Först därefter blir vi av med honom.

Nu ryktas för övrigt att Örjan Lid fått någon sorts styrelsepost även i Idermarks fastighetsbolag. Ja, jag vet inte men nog känns det som att han trasslar in sig varhelst han kan vinna fördelar.

Det är alltså kanske lika bra att moderaterna får behålla dessa båda politiska stolpskott ännu en mandatperiod så att den pinsamma blockpolitiken får visa upp sig ordentligt i all sin glans för att sedan krackelera och gå i kras av sig själv inför valet 2018. Örjan Lid struntar i vilket. Vid det laget har han redan skinnat skattebetalarna på miljoner och stuckit. Ray Idermark likaså. Därmed kan vi kanske få lite nytt blod vid rodret i den numera rätt sjaskiga kommunala skutan.

Elwe Nilsson, moderat fd kommunalråd med
kommunens bästa för ögonen.

För övrigt
saknar jag moderaten Elwe Nilsson.
Man kan säga vad man vill om honom - som dominerande politiker var han en ångvält utan öra för folkviljan - men han gick i alla fall att tala med. Och han är faktiskt en son av bygden och har på sitt speciella sätt alltid haft kommunens bästa för ögonen.

På väg att bli utmanövrerad av Örjan Lid och hans rövarband tystnade tyvärr Elwe Nilsson och har sedan dess intagit en närmast anonym position i byggnadsnämnden.
Det är förfärligt synd.
Jag hade gärna sett att han gjort processen kort med myglet i stället för att hålla tyst och spela med i elakt spel. Kanske drar han sig tillbaka nu vid 71 års ålder. Synd i så fall. Jag hade gärna sett hans comeback som kommunalråd i åtminstone en mandatperiod till när vi nu ändå måste dras med valresultatet.

2 kommentarer:

  1. Min förklaring till varför det har gått förhållandevis bra för C är Sofia Segergren som faktiskt ibland vågar göra konkreta mätbara sakpolitiska ställningstaganden. Sedan gläder det mig att Barkas förmodligen tog med sig alla sina väljare till S när han hoppade över.
    Dessvärre överlever M på att hålla låg profil och repetera rix-linjen då det nog går hem hos egna företagare som hantverkare. Dvs låginformationsväljare som tror att de bara vill ha låg skatt.

    SvaraRadera
  2. Majoriteten av SD:s väljare till kommunen kom från Kårsta. Det är inte så konstigt, där bor inskänkta bönder som aldrig sett en utlänning. SD i Vallentuna hade EN fråga i sitt program, att då rösta på dem visar bara på hur korkad man är.
    Om man pratar om SD nationellt så kan jag tipsa om att läsa deras principprogram. Där pratas det väldigt mycket om assimilering och att nyanlända SKA lämna sin gamla kultur bakom sig och endast hålla sig till den "svenska" kulturen.

    SvaraRadera