lördag 18 oktober 2014

Lokalpressen och den uteblivna bevakningen II

Nedanstående är en fortsättning på mitt inlägg "Lokalpressen och den uteblivna bevakningen" från den 12 oktober som du hittar här.

Hej,

Vi får in mängder av insändare som angriper politikerna inte för vad de gör för - eller emot - Vallentuna, utan för vilka de är som personer - och naturligtvis är det de kvinnliga politikerna som får utstå de värsta angreppen. Det hör inte hemma i en tidning som vill kunna granska politiker och tjänstemän på ett seriöst sätt (även om det tyvärr inte alltid finns möjligheterna att göra det). Om vi skriver ner någon på ett icke relevant sätt är vi inte längre trovärdiga den dag vi avslöjar en skandal - något som har hänt ett antal gånger genom åren.

Den här insändaren tog upp Örjans dotter, en person inte på något sätt gjort något för att hängas ut. Hade det handlat om hustrun Ulla Lid som ju är den som kommer att tjäna mest på Påtåker vore det en helt annan sak, även om hon inte är en offentlig person så är hennes verksamhet det.
För övrigt har Örjan Lid inte ringt och skällt, utan det var jag som alldeles själv mådde dåligt av den här missen. Det var inte den grövsta som kunde ha skett - som sagt, de värsta personangreppen gäller nästan alltid kvinnor - men det är en helig princip för mig som jag slarvade med. Och den kan som sagt göra mig och oss mindre trovärdiga när vi skriver om de konstiga turerna kring hyreslägenheterna, tomtaffärer (det är ju inte bara Påtåker vi skrivit om eller kommer skriva om) eller politiker som skor sig på den förda politiken.

Min ursäkt var kanske, som du skriver, lite för underdånig. Den skrevs klockan 03.30 på tisdagsnatten, och jag borde nog ha förtydligat mer att det här inte bara handlade just om honom, utan även om de andra missar som gjorts genom åren.

Vad det gäller kvällsarbete en gång i månaden vore det en dröm! Helger och kvällar ingår i vår otroligt oreglerade arbetstid, och semestrar är mer teori än praktik (barnen som har koll påpekade att min senaste lediga helg var i juli) . Jag skulle verkligen vilja vara med på mötena en tisdag i månaden, men tyvärr så sitter jag framför datorn och sammanställer tidningen just på tisdagar, ofta fram till fyra på nätterna och ibland är det 24-timmarspass från tisdag morgon till onsdag morgon. Självklart måste vi bli bättre organiserade för att kunna frigöra tid för att kunna bevaka kommunfullmäktige bättre, men vi är inte där riktigt ännu.

Texten om den tjänsteman som slutat berörde enbart situationen på den förvaltningen, och kändes därför relevant. Det är dessutom en offentlig handling som alla kan ta del av. Hade det stått något om hennes barn eller familj hade jag dock valt att stryka det.

Vänliga hälsningar
Peter Palmquist, Vallentuna Nya
(pepa@vallentunanya.se)

Hej Peter!
Jag har full respekt för alla dina argument - utom din motivering att inte bevaka fullmäktige. Särskilt som man numera använder sig av web-tv och du kan se hela showen sedan du sovit ut efter din deadline. Och handlingar kan man läsa när som helst. Bättre en vecka för sent än att inte rapportera alls. Det är en tidnings uppgift att vara en nagel i ögat på politiker och andra makthavare. Och den är absolut nödvändig. Annars breddar man vägen för mygel, svågerpolitik och korruption.

Vad gäller arbetstider så delar du det ödet med de flesta av oss. Men det är självvalt. Det är bara som anställda 9-17 som man har fritid, lediga helger och tjänstepension. Det har inte sådana vi. Jag var ensamstående med två små barn när jag var lokalreporter med bevakningsansvar för Vallentuna och även för Täby en tid med det beting jag beskrev i inlägget. Jag jobbade dessutom heltid som sekreterare de första åren. För att inte tala om att jag hade huvudansvaret för 25 revyer, en hel del andra nöjesproduktioner och torgunderhållning om lördagarna sommartid i sex år, så jag vet exakt vad du talar om. Men det hjälps inte. Politikerna måste bevakas. Det finns inget viktigare. Det är dessvärre Örjan Lids smala lycka att ingen har gjort det under hans år vid makten. 
Vallentuna Nya har visserligen ingen formell skyldighet att göra en annan produkt än den ni gör. Problemet är att läsarna tror på er och litar på att ni bevakar kommunen. Er tidning utgör dessutom ett hinder för andra eventuella aktörer genom att ni faktiskt har tagit stora marknadsandelar av den totala rätt knappa annonsstocken. Er tidning utgör alltså:
- ett hinder för adekvat information till kommuninvånarna om ni inte sköter bevakningen och
- öppnar vägar för mygel, svågerpolitik och korruption som utan bevakning kan flöda fritt om ingen bryr sig.
Det är farligt. Det är så diktaturer etablerar sig. Ni har ett ansvar.

Örjan Lids bravader hade som sagt aldrig varit möjliga om kommunen hade haft en politisk bevakning värd namnet de senaste åren. Det är lätt att konstatera och det är dags att göra något åt det. Sätt strålkastarljuset på maktens boningar och bevaka kritiskt vad som sker med våra skattepengar. Jag ska nedan ge er några på måfå utvalda uppslag som Vallentunaborna vill veta sanningen om. Det är bara att gräva och rapportera.

(Om jag till äventyrs har fått något av nedanstående om bakfoten så beror det på att lokalpressen har misslyckats i sin nyhetsförmedling.)

1) Örjan Lid lyckades kapa åt sig kommunalrådsposten efter valet 2006 tack vare en sammansvärjning inom moderaterna, en sammansvärjning som han uppenbarligen hade odlat en längre tid bakom ryggen på sin företrädare Sten-Åke Adlivankin. Denne valvakade på gästgiveriet och firade samtidigt sin 50-årsdag. Bland gratulanterna fanns de falskt smilande och tämligen ryggradslösa partivännerna som bara något dygn senare skulle genomföra den osedvanligt tarvliga kuppen - trots att moderaterna vann valet med egen majoritet och att Sten-Åke fick fler personröster än någon annan.
Jag är medveten om att det var ett elakt spel helt enligt regelboken. Icke desto mindre så var det moraliskt förkastligt. I synnerhet mot väljarna. Så gör man bara inte.
På denna händelse vilar Örjan Lids hela karriär och maktutövning. Han och hans agenda bör därför skärskådas grundligt. Vad var det egentligen som hände och varför? Och framför allt, vilka var de som lät sig duperas att uppföra sig på detta sätt. Jag har några namn men inte hela sanningen. Den vill jag ha av min lokaltidning.  
2) Det råder ingen tvekan om att Örjan Lid på ett ytterst tveksamt sätt har förskaffat sig sin tjänsteställning för att i första hand gynna sitt privata miljonprojekt i Påtåker och må sällsynt gott själv också under tiden. Jag skulle vilja veta hur han gjorde steg för steg sedan han fick rådet av en lokalredaktör att engagera sig politiskt för att kunna exploatera Påtåker. Han har sedan dess piskat fram ärendet genom de olika kommunala nämnderna tack vare partibröder som känt sig tvungna att rösta till hans fördel. Det är fulmetoder i syfte att göda sig själv maximalt som inte hör hemma i vår kommun.
Om skattebetalarna hade fått adekvat information om detta så hade de slagit näven i bordet och gjort slut på skandalen. Om det juridiskt sett är brottsligt eller inte hör inte hit. Den raka frågan är om Vallentunaborna vill finansiera Örjan Lids privata fastighetsimperium eller inte och den frågan tror jag att alla vet svaret på. Varför inser inte moderaterna att de har fått in en katt bland hermelinerna som de snarast bör göra sig av med. TV4 har grävt med lite inside-hjälp men lokalmedia vågar inte ens påta i jorden. Varför?
http://www.exponerat.net/m-politiker-utreds-for-korruption-i-100-miljonersklassen/


3) Sedan även den senaste i den långa raden av avpolletterade förvaltningschefer hade flytt kommunen på grund av samarbetssvårigheter med Örjan Lid försökte han – faktiskt - bli kommundirektör själv. Samtidigt som han avsåg att behålla den politiska makten som följer med kommunalrådsposten. Om han ville ha båda lönerna också förtäljer inte historien. Här skulle man lätt kunna tala om ett visst storhetsvansinne som vi faktiskt fick läsa en och annan notis om. Såvitt jag vet är det för övrigt bara Vladimir Putin som ägnar sig åt den sortens maktfullkomlighet. Av lokaltidningarna vill jag veta vad andra politiker och kanske särskilt moderaterna tycker om dylikt agerande. Är Örjan Lid en värdig representant för partiet så bör väljarna få veta vem de har att göra med. Särskilt i valtider. Är den här sortens agerande orsaken till att så många moderater i Vallentuna har hoppat av de senaste åren. Flera har till och med lämnat partiet. 

4) Örjan Lid lyckades koncentrera maximal makt till sig själv när han 2012 avskaffade samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö. Delar av samhällsbyggnadsnämndens ansvarsområden fördes över till kommunstyrelsen där han själv är ordförande och med partibröder och lydpartier har total kontroll.
Kommunstyrelsen fick dessutom två så kallade utskott nämligen
1) teknik- och fastighetsutskottet (TeFau) och
2) planutskottet som för säkerhets skull bytte namn till näringslivs- och planutskottet (NäPlu).
Allt för att förvirra inte minst lokalpressen som ändå inte orkar hålla koll på läget särskilt bra.
Det kan man kalla politiskt finlir med finess!
Konstruktionen är som gjord för att begränsa insyn och öppnar upp för odemokratiska processer.
I fullmäktiges protokoll påstår man att man i och med denna konstruktion har undanröjt risken för jäv (Läs: ÖL/Påtåker) vilket naturligtvis är nonsens.
Jaana Tilles (s) och Margareta Lundberg (mp) ville i stället ha en teknik- och fastighetsnämnd men då hade Örjan Lid inte fått kontroll, så det avslogs. 
Örjan Lid har med andra ord skapat sig en maktposition som gör oppositionen fullständigt maktlös oavsett vad han hittar på. Varenda fråga är redan avgjord när den kommer till fullmäktige. Den högsta politiska församlingen i Vallentuna har reducerats till ett spel för gallerierna som kommuninvånarna inte har någon nytta av. Örjan Lid sitter på alla stolar själv. När ska lokalpressen avslöja det?


5) Örjan Lid har som sagt genom åren visat sig ha uppenbara samarbetssvårigheter med i synnerhet kommunens förvaltningschefer. Den ene efter den andre har flytt sin anställning i vad som verkar vara ren panik efter dålig behandling av kommunalrådet. Somliga har såvitt jag förstår kunnat kvittera ut ett fett avgångsvederlag också. Dylik personalomsättning är mycket kostsam för skattebetalarna. Hur dyr den har varit får vi förmodligen inte veta eftersom ingen journalist orkar ta reda på och förmedla det. 
Tidningen Chefen i Fokus - inte lokaltidningarna - har skrivit om denna skandal. När får vi en lokal uppföljare?
http://www.chefenifokus.se/sites/chefenifokus.se/files/chefen_i_fokus_nr_02_2013.pdf
6) Vallentuna kommun bygger eller har anvisat mark för byggnation inom skyddsområdet från Aerosol. Det innebär att man - avsiktligt - bryter mot EU-reglerna och det så kallade Sevesodirektivet. Orsaken är att Ray Idermark vill bebygga sitt annars värdelösa gärde vid Teknikvägen/Banvägen och privat tjäna miljoner. För det förväntas människor riskera liv och hälsa.
Det måste vara ett lagbrott.
Varför skriver inte Vallentuna Nya om det? Mitti har förtjänstfullt gjort det men borde göra mer. Fakta är dessutom framdukat helt gratis i denna blogg. Det är bara att ta för sig. Varför gör ni det inte?
För att rädda ansiktet på kommunen och gynna Ray Idermarks privata miljonaffärer kommer skattebetalarna sannolikt att tvingas betala flytten av Aerosol med 200 mkr och ta förlusten av att kommunen förlorar 40 eller om det är 200 (uppgiften varierar) arbetstillfällen. Alternativt kan Aerosol erbjudas ny, avsides belägen mark i kommunen men då får vi sannolikt dessutom bekosta en väg och en busslinje dit.
Processen är igång. Moderaterna kommer att driva igenom det om media inte får Vallentunaborna att vakna upp. Frågan har största möjliga allmänintresse. Varför skriver ni inte?
Det sägs för övrigt att Örjan Lid numera har en framskjuten position i Ray Idermarks privata fastighetsföretag. Huruvida det är sant eller inte vet inte jag men ryktet går – ännu en uppgift för lokalpressen att reda ut alltså.

7) Och hur i all världen lyckades Örjan Lid roffa åt sig den välbetalda ordförandeposten i Sörab ägt av tio kommuner - en post som Elwe Nilssons har haft och skött utmärkt sedan bolaget startades? Det är ju närmast otroligt. Den ende politiker i Vallentuna som kan bolaget är Elwe Nilsson. Varför är han åsidosatt? På vilka meriter kom Örjan Lid dit och varför har lokalpressen inte uppmärksammat det?


8) Kommunalt vatten och avlopp har helt omotiverat dragits fram till Påtåker där Örjan Lid och hans hustru säljer fastigheter på mark de har tvingat fram bygglov för. Att samme Örjan Lid har lyckats sno åt sig posten som ordförande för Roslagsvatten är naturligtvis ingen tillfällighet. För att ekonomiskt motivera den jättelika kostnaden måste nu Kristinebergsskogen bebyggas. Det står i klartext i handlingarna:
”Huvudledningar genom Kristineberg KRÄVS för att huvudledningarna mellan Karby/Brottby och Stockholmsvägen (Läs: Påtåker) ska kunna tas i drift. Till detta tillkommer anläggande av ett antal avloppspumpstationer på sträckan.”

Om sanningen ska fram så hade skogen alltså kunnat bevaras om inte Örjan Lid hade fläskat på med sitt miljonprojekt i Påtåker. Vallentunaborna inte bara betalar i pengar utan också i miljö. Såvitt jag förstår avser man dessutom – åter igen med risk för människors liv och hälsa - att bygga bostäder innanför skyddsgränsen 200 meter från Arningeleden. Som vanligt har man ingen respekt för någonting när man vill sko sig. Varför skriver inte lokalpressen om det?
När granar och tallar har huggits ner och skattkistan är tömd kan vi bara trösta oss med att åtminstone Örjan Lid fick fickorna fulla med pengar. Och det var vi - skattebetalarna - som fick stå för notan!


9) Det här med vattnet är onekligen lite märkligt. Elwe Nilsson är ordförande och Örjan Lid ombud i Vallentunavatten AB som ägs av Roslagsvatten. I Roslagsvatten är Örjan Lid vice ordförande och ledamot medan Elwe Nilsson är ombud. Örjan är alltså även ordförande för Sörab medan Elwe plötsligt har blivit ombud i bolaget. Elwe är dessutom ledamot i Norrvatten.
Hängde ni med?
Ledamöter och ersättare förstår jag vad det är men vad tusan är ombud? Även det borde vallentunaborna få veta. Vad gör ett ombud för den här sortens företag? Säljer tjänster? Hittar man på en massa titlar för att kunna behålla kontrollen eller vad?
Eftersom Örjan Lid har kontroll över Elwe Nilsson så har han full kontroll över allt som rör vatten och avlopp i kommunen. Undra på att VA-ledningarna redan är på plats i Påtåker. Vad är det om inte maktkoncentration?
Kommunen har dessutom gått i borgen för hisnande belopp – flera hundra miljoner kronor – för lån till Roslagsvatten och Vallentunavatten samt lånat ut miljoner till bolagen. Räntefritt. Allt detta ska finansieras av anslutningsavgifter. De som köper husen i Påtåker får naturligtvis betala var och en för sitt. Den ende som bara tjänar pengar på affärerna är Örjan Lid. Utan hans så kallade politiska karriär hade han inte fått en droppe kommunalt vatten till Påtåker. När får vi läsa om det?


10) Elwe Nilsson skulle naturligtvis aldrig erkänna det men han är sedan Örjan Lid tillträdde tämligen marginaliserad. Det är trist. Vad man än tycker om hans ångvältsmetoder så har han en viss charm. Han har dessutom ett hjärta som klappar för Vallentuna och han vill kommunens bästa. Det är jag övertygad om.
När Örjan & Co hade gjort sig av med Sten-Åke Adlivankin efter valet 2006 träffade jag Örjan utanför Konsum. Han var i sällskap med partibröderna Leif Öhman och Ray Idermark (den förstnämnde har av någon anledning lämnat partiet och den sistnämnde har uppenbarligen drabbats av hybris). Jag frågade dem rakt på sak om de - som ryktet sa - även hade tänkt göra sig av med Elwe Nilsson.
- Det har vi inte bestämt ännu, svarade de. Det bestämmer vi nästa vecka.
Jag uttryckte mitt missnöje med deras vidriga metoder och Örjan sa:
- Kom upp till mig någon dag så ska jag förklara för dig varför vi gör så här. Typ: lilla vän. 
Det gjorde jag naturligtvis inte men Elwe blev kvar marginaliserad och personer vittnar om att Örjan senare har påstått sig ha besvär med honom i samhällsbyggnadsnämnden. Det var måhända också skälet till att nämnden förvandlades till ett utskott (se ovan) som han själv kunde ha full kontroll över. Detta är för jävligt. Vallentunaborna bör få veta det.

En politisk motståndare skriver som följer:
- Elwe är ställd åt sidan med ett fåtal mindre framstående uppdrag eftersom att TeFau rapporterar till KS au med adjungering till NäPlu. Varför bytet på Sörab? Ja jag tror att det kanske har att göra med att få VA till Påtåker på ett smidigt sätt. I det sammanhanget är det kanske viktigt att tänka på att det sitter moderater på alla poster i SÖRAB utom en sosse.

Elwe Nilssons politiska uppdrag:
Kommunstyreslsens teknik och fastighetsutskott - ordf
Söderhalls Renhållnings AB (SÖRAB) - ombud
Vallentunavatten AB - ordf
Roslagsvatten AB - ombud
Norrvatten - led
Näringslivsråd - led
Kommunfullmäktige - led
Kommunstyrelsen – ers
 
 11) Nu när jag med anledning av detta inlägg sitter och ögnar igenom de senaste kommunala protokollen så ser jag till min förtjusning att det inte bara var jag som här i bloggen föreslog att AB Vårljus skulle få etablera ett flyktingboende i Påtåker. Per Norbäck och Demo-X till och med motionerade om det!
Örjan Lid ska ha lämnat lokalen när frågan var uppe i fullmäktige – som om det skulle innebära det minsta lilla med salen full av polare och ja-sägare – och motionen avslogs förstås. Men kul var det ju.
Du är viktig, Per!
- Kommunen äger ingen mark i Påtåker, sa man den gången. Kommunen ägde emellertid inte kåken på Runristarvägen heller. De kunde lika gärna ha köpt en kåk i Påtåker. Man undrar ju vilka vänskapsband de ansvariga hade med förra ägarna av huset på Runristarvägen som köptes in för fem miljoner till flyktingboendet? Samtidigt som skolbarnen i Ormsta får nöja sig med baracker. Och var det inte så att huset hade stått tomt väldigt länge för att det inte gick att sälja? Vem gjorde vem en tjänst med den affären? För att sedan hänga ut grannarna till allmänt åtlöje i riksmedia.
Det olustigaste i den här affären är att vårdbolaget som sköter flyktingboendet - AB Vårljus - har ett ombud som heter – tro det eller ej – Örjan Lid. 
Varför i all världen har vi inte fått läsa om det i lokaltidningarna?
12) Före valet gick riksmoderaterna ut till samtliga m-styrda kommuner och sa att man som valfläsk ville gå ut till allmänheten med storvulna löften om att de närmaste åren massproducera bostäder. Kommunerna ombads hjälpa till och skyndsamt projektera så många nya bostadsområden som möjligt. 
Det är förklaringen till att Vallentuna just nu lider av byggfeber – till och med inom skyddsområden (Aerosol och Arningeleden) förväntas människor bosätta sig med risk för liv och hälsa.
Hur fan tänker de, politikerna?
Man undrar ju hur de samtidigt ska klara av utökad infrastruktur, kollektivtrafik, hälsovård, servicehem, skolor och barnomsorg så det räcker - eller har de som vanligt glömt den lilla detaljen? Några veckor före valet klev i alla fall Örjan Lid ut i spenaten vid Åby Ängar och hamnade på förstasidan i Vallentuna Nya som om han vore frälsaren själv.
- Här ska byggas hyresrätter! 
Åh så bra, utbrast alla. Oppositionen har drömt och motionerat om hyresrätter i total motvind sedan första världskriget. 
Sedan kom kallduschen.
De utlovade hyresrätterna kommer inte att gå till ungdomar i Vallentuna som vill flytta hemifrån. De kommer att bakas in i Storstockholms bostadskö. Den som är spekulant måste dessutom kunna betala upp till 14 000 kr per månad och därför ha en garanterad årsinkomst på närmare en halv miljon.
Det glömde visserligen chefredaktören att berätta så varför görs ingen uppföljare på det? Den här sortens bostadsbyggande vill Vallentunaborna inte ha. Det kan jag garantera. Politikerna bör göra om och göra rätt.


13) Som kommunalråd kvitterar Örjan Lid ut en nätt liten lön på 862 800 kronor varje månad. Det är lika mycket som sex, sju fattigpensionärer har att leva på. Tillsammans. Per år!!! Tillkommer gör en fet tjänstepension som vi ska betala så länge han lever samt feta arvoden för alla styrelseuppdrag han har roffat åt sig. Hur stora de är vill skattebetalarna veta. När skriver lokalpressen om det?
Hur mycket kostar Örjan Lid skattebetalarna och hur många skattemiljoner har han i tjänsten bränt på sina privata affärer. Kan ni bidra med information om det lokalpressen?
Örjan Lids politiska uppdrag:
Kommunstyrelsens arbetsutskott - ordf
Elverket Vallentuna AB - ombud
Näringslivsråd - ordf
Vallentuna Förvaltnings AB - ordf
Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott - ordf
Kommunstyrelsen - ordf
Vårljus - ombud ers
Roslagsvatten AB - led
Mälardalsrådet - ers
Kommunfullmäktige - led
Aktiebolaget Össebyhus - ombud
Vallentunavatten AB – ombud
Sörab - ordf
              
14) Och hur var det nu med den där enkla frågan från Svein Tryti (v) som plötsligt var försvunnen vid senaste fullmäktige vilket en anställd tjänsteman tog på sig skulden för i senaste Vallentuna Nya. Tryti lämnade in frågan till septembersammanträdet. Då fick han veta att frågan var för sent inlämnad. Örjan Lid tänkte därför inte svara. Det skulle han göra på oktobermötet, lovade han. Då var frågan emellertid försvunnen så han svarade inte då heller trots att han, enligt uppgift, fick en kopia. Han visste naturligtvis att Tryti skulle avgå och räknade väl med att slippa undan helt. 

Så hur var det nu, fanns frågan på oktobermötet eller fanns den där inte?
Tja, personer som var närvarande när protokollet skulle justeras vittnar om att den faktiskt fanns där. Det ska till och med ha varit Örjan Lid själv haft den. Lite märkligt med tanke på att en tjänsteman nu har tagit på sig skulden för dess försvinnande.
Så här är det ofta i Vallentuna och ungefär så har det varit jämt - med undantag för stormyglet Påtåker som väl bara kan anses vara den lokala historiens värsta. 

Oppositionen får i känsliga ämnen inte handlingarna i tid före sammanträdena. Man gör allt för att de inte ska hinna förbereda sig. Kontroversiella planer ställs ut under den så kallade industrisemestern. Allt för att undvika klagomål och minimera överklaganden. Den som påpekar detta kallas lögnare av folk som Ray Idermark men sånt är sedan decennier satt i system i Vallentuna. Det vet han lika bra som jag. 
Man skulle förstås kunna säga att denna min långa drapa egentligen bara handlar om Örjan Lid. Frågan är då om jag har något horn i sidan till honom. Ja, det har jag. Inte på det personliga planet men rent allmänt. Jag gillar inte folk som trampar på andra för att sko sig själva. Jag kan aldrig acceptera människor som intrigerar för egen vinnings skull. För dem har jag ingen respekt. Det ska man inte ha. Det har de inte gjort sig förtjänta av. De ska granskas och nagelfaras. Stenhårt.

Problemet med Örjan Lids iscensatta maktkoncentration är att vår lagstadgade demokrati är åsidosatt. Övriga politiker / partier har knappt någon roll alls att spela förutom ja-sägarnas och ögontjänarnas förtvinande roll. Det är direkt farligt och bör belysas av lokalpressen.

Övriga partier i alliansen agerar numera någon sorts lydpartier som uppenbarligen nöjer sig med att få sola sig i glansen av Örjan & Co. Oppositionen är chanslös och talar för döva öron. De kan i stort sett bara skriva motioner som ingen bryr sig om. Och allt detta för att lokalpressen inte bevakar det politiska livet. Myglet, svågerpolitik och korruption härjar värre än någonsin i Vallentuna och det måste få ett slut. Nu.

Det så kallade politikerföraktet inte bara existerar i Vallentuna.
Det är fullt motiverat.


PS.
Den där insändaren om Örjan Lids dotter i Vallentuna Nya kan jag egentligen inte diskutera eftersom jag inte har läst den. Men om inte hennes namn och andra personliga detaljer nämndes så tycker jag inte att det var fel att i satirisk anda påtala en politikers möjliga egoistiska skäl till en reform. Tvärtom. Men det är en smaksak och i Vallentuna Nya är det din smak som gäller. DS  

7 kommentarer:

 1. Och nu har Örjan även sparkat Roland Beijer. Hur mycket ska ha kosta oss Vallentunabor innan vi blir av med honom???
  http://www.mynewsdesk.com/se/vallentuna/pressreleases/kommundirektoeren-i-vallentuna-avgaar-1072867?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease

  SvaraRadera
 2. och nu har Örjan Lid sparkat ännu en kommundirektör. Hur många gånger ska vi Vallentunabor behöva betala för Örjans nycker.
  http://www.vallentuna.se/sv/Kommun-och-politik/Nyhetsarkiv-kommun-och-politik/Kommundirektoren-avgar/

  SvaraRadera
 3. Wow, vilken kunskap och vilket civilkurage. Tänk om jag själv bara kunde bidra med en bråkdel av detta journalistiska grävande. Fortsätt vänligen med det!

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarerna och länkarna. Man upphör aldrig att förvånas. Så här lyder pressreleasen:  Kommundirektören i Vallentuna avgår

  Pressmeddelande • 2014-10-23 16:07 CEST

  Kommunstyrelsens arbetsutskott och tillika personalnämnd beslutade på sitt senaste möte att Roland Beijer kommer att lämna sitt uppdrag. Fram till dess en ny kommundirektör finns på plats ska en tillförordnad kommundirektör utses, det sker under vecka 44. Rekrytering av en ny kommundirektör påbörjas inom kort.

  - Roland Beijer har gjort en bra insats under sin tid som kommundirektör, men en ny mandatperiod innebär nya utmaningar för vår kommun. Därför har vi beslutat att det behövs förnyelse på posten som kommundirektör, säger Örjan Lid, kommunstyrelsens ordförande.

  Beslutet skedde i samförstånd över partigränserna på arbetsutskottet.

  För mer information: Örjan Lid, kommunstyrelsens ordförande 070-537 64 78

  SvaraRadera
 5. Förbluffad kan jag ändå säga så mycket som att så här hanterar man inte personal. Gör man det så blir det dyrt. Och i detta fall blir det skattebetalarna som får betala. Roland Beijer är såvitt jag vet en trotjänare i Vallentuna kommun. Jag förväntar mig att ni i lokalmedia ställer Örjan Lid mot väggen och trycker till ordentligt. Moderaterna bör omgående lyfta bort denne person från kommuninvånarnas axlar. Vem berättar vad som hänt Roland Beijer???

  SvaraRadera
 6. Örjan Lids osedvanligt okänsliga uttalande följer mig som en mara:

  - Roland Beijer har gjort en bra insats under sin tid som kommundirektör, men en ny mandatperiod innebär nya utmaningar för vår kommun. Därför har vi beslutat att det behövs förnyelse på posten som kommundirektör, säger Örjan Lid, kommunstyrelsens ordförande.

  Hur fan kan man uttala sig om och handskas så vårdslöst med en medmänniska? Det är förfärligt!

  BEFRIA OSS FRÅN ÖRJAN LID, VALLENTUNAMODERATER!

  SvaraRadera
 7. En liten fågel har nu rapporterat till Vallentunabloggen om vad som hänt Roland Beijer, den senaste i raden av kommundirektörer som fått sparken av kommunalrådet Örjan Lid (m).
  - De tycker helt enkelt att han bara går omkring och sprätter, säger fågeln. Undra på det när han tjänar runt miljonen per år. Vem skulle inte gå omkring och sprätta då?!

  Det visar sig att den fd skolchefen som värvades till kommundirektör sedan förra kommundirektören fick sparken fyllde 65 år i somras men har kontrakt på sitt jobb tills han fyller 67. Hans förhandlingsläge var därför förträffligt när Örjan Lid nu ville bli av även med honom. I praktiken innebär uppgörelsen att han är ledig från sitt jobb med full lön tills han fyller 67. Två miljoner måste skattebetalarna alltså punga ut med + sociala avgifter om drygt en halv miljon + tjänstepension.
  Grattis Vallentunabor!

  Som skäl till uppsägningen angav Örjan Lid att:
  - en ny mandatperiod innebär nya utmaningar för vår kommun. Därför har vi beslutat att det behövs förnyelse på posten som kommundirektör.

  Vad det är för utmaningar är det ännu ingen som vet. Vallentunaborna bör nog bereda sig på det värsta!

  Återstår att se om Örjan Lid än en gång vill bli kommundirektör själv eller om tjänsten ska utlysas på nytt och alltså kosta nya miljoner skattekronor per år till någon som snart får sparken av Örjan Lid.

  SÖKES:

  Mindre begåvad, mörkblå ledbandsgående ja-sägare utan egna åsikter om någonting sökes till tjänsten som kommundirektör i Vallentuna.
  Kvalifikationer: Osynlig, sprättfri och vet att hålla käft.
  Varighet: Så kort som möjligt.
  Löneförmån: Avgångsvederlag om 1mkr/år så länge du håller dig borta från jobbet.
  Omgående svar till: Örjan Lid på Glid...

  SvaraRadera