måndag 14 juli 2014

Telefonledningar söndersprängda vid järnvägsbygget. 600 utan telefon och internet i Bällsta.


Järnvägsbyggarna i Bällsta sprängde i torsdags den 11 juli sönder ledningar som tystade telefonerna i fasta nätet och släckte internet för upp till 600 abonnenter.
Enligt Telia kommer ledningarna inte att vara lagade förrän den 23 juli vid arbetsdagens slut.
- Det är sju dagars leveranstid på reservdelarna, säger Niklas Cedervall, servicechef hos Skanova Access AB som ansvarar för ledningarna.

Problemet med den så kallade driftsstörningen är att ingen tycks ha full kontroll över vad som har hänt. Ingen kan svara på hur omfattande skadorna är eller vad som kommer att ske. Olika befattningshavarna runt om i Sverige - för att ta Telia som ett exempel - vet inte de andra eller ens de själva gör. Ur ett kundsperspektiv råder totalt kaos i telefon-Sverige.

Den röda pluppen är Telias utmärkning av driftstörningen i
Vallentuna. Det är något missvisande då Bällsta ligger
vid den svarta pluppen. Ursäkta bildkvaliteten!
Telias hemsida (det går inte att länka till sidan som dessutom är komplicerad att hitta!) meddelar att en driftsstörning finns i Ekeby, en driftstörning som också uppstod den 11 juli och inte beräknas vara åtgärdad förrän den 23 juli kl 16.30! 
Den har drabbat 290 av Telias abonnenter. Av en driftsstörning i Bällsta syns inte röken.
 

Någon idé att ringa Telia?

- Det går ju inte att ringa till Telia och få något besked, säger en Bällstabo som ringer fd lokalredaktören för att om möjligt få besked.  Den enda jag fått tala med är en automat som säger vad man ska göra om åskan har slagit ner.
En annan Bällstabo som gjort exakt samma erfarenhet hör också av sig. Han menar bestämt att det inte lönar sig att ringa Telia. Man får inget svar.
Jodå, det får man. Så småningom. Men först måste man lyssna på automatrösten om åskan. Sedan ska man prata med automaten, säga att man vill göra en felanmälan och svara ja eller nej om automaten har fattat rätt eller fel. Man ska ange sitt personnummer eller kundnummer, säga ja eller nej en gång till och man ska uppge det telefonnummer som inte fungerar. Har man då två eller flera fasta telefoner med olika operatörer och råkar uppge en som opereras av exempelvis Universal så blir man avsnoppad. 

- Det nummer du angett opereras inte av Telia. Du får ta kontakt med din operatör.

Det inser ju vem som helst att Universal med säte i Luxemburg inte kommer att kunna ge några besked. Det kan de inte heller. Vid felanmälan får man följande svar:
- Vi har tagit emot din felanmälan. Du får ett SMS på mobilen när felet är avhjälpt.
- Men det lär jag väl märka själv. Då kanske det rent av ringer. Nu vill jag veta vad som har hänt? Hur många är drabbade och vad är prognosen?
- Det har vi ingen aaaaning om, sa Universal.

Det var alltså bara att börja om från början med Telia, lyssna på och tala vackert med automaten samt ange det nummer man har hos Telia. Man kan få vänta en halvtimma också men till slut kommer man fram - vilket jag gjorde söndagen den 13/7.

Järnvägsbygget i Bällsta

Skanova har ansvar för ledningarna

De som tar emot felanmälan hos Telia är trevliga men har ingen information om vad som hänt utöver vad som står på Telias hemsida och där var det ju tomt som sagt.

- Du får ringa Skanova Access AB,  säger en trevlig man vid namn Simon. Det är de som har hand om ledningarna.
Väl hos Skanova får jag småningom kontakt med servicechefen Niklas Cedervall som säger att en fiberkabel är avgrävd i samband med järnvägsbygge.
- Det är möjligt att den är söndersprängd. Det heter avgrävd hos oss i alla fall. En kabel är skadad helt enkelt.
På frågan om varför inget reparationsarbete pågått under helgen när så många uppenbarligen är drabbade svarar han att de helt enkelt inte fått tillträde till platsen av säkerhetsskäl eftersom järnvägsarbetarna är lediga.
- Men om man nu har sprängt sönder en ledning så vore det väl kanske läge att jobba helg för att rätta till det?
- Ja, det kan man tycka. Men det gör de inte. Vi börjar arbeta med detta på måndag morgon (14/7) och hoppas kunna ansluta en provisorisk fiberkabel samma dag. Några abonnenter är emellertid anslutna till en kopparledning. Den tar längre tid att laga och påverkar kanske alla som bor inom en kilometer eller så. De får vänta till slutet av veckan. Det är sju dagars leveranstid på en sådan specialkabel.  
Niklas Cedervall säger att företaget som orsakat skadan kommer att få betala skadestånd så småningom. Han vet emellertid inte vad företaget heter. Det ska han ta reda på senare.
- Det viktigaste nu är att laga skadan så fort det går.  
Han har heller ingen aning om hur många abonnenter som är drabbade. Skanova levererar till operatörerna och operatörerna till abonnenterna. De har i sin tur meddelat sina kunder.
Det är en sanning med modifikation. Operatörerna har endast meddelat de abonnenter som gjort felanmälan och som de har mobilnummer till. Övriga kan de helt enkelt inte nå. Men meddelandet löd alltså: Det kommer att ta tid.

 
Telia lämnar inte ut info till vem som helst
Åter på Telia måste man börja om från början med automatrösten, åsknedslagen, ja och nej och nummerrabblandet. Den vänliga Desirée som svarar vill inte tala om vad som hänt för den allmänna informationens skull utan kräver att få diskutera utifrån ett enskilt nummer.  
 
 - Jag ser att du har gjort en felanmälan, sa hon. Det har varit folk där ute och jobbat varenda dag.
(Fast de alltså inte syntes och av säkerhetsskäl inte fick.)
-  Arbetet kommer att vara klart senast om två tre dagar.   
- Men snälla rara, det där är ju historia. Telia meddelade redan i fredags via SMS att det rör sig om en större skada och att ni inte kommer att kunna hålla den tiden.
Desirée förklarade att den som drabbats av driftstörning har rätt att få ersättning för det av operatören.
- Gå in på ”Mina sidor” här felet är avhjälpt och läs där hur man gör.
Jag förklarade att jag tänkte skriva om saken och att jag som journalist och teliakund krävde svar.
- Frågan är vad som har hänt, hur många som är drabbade och hur prognosen ser ut.
- Det kan jag inte svara på, säger Desirée. Vi lämnar inte ut den sortens information till vem som helst.
- Då vill jag tala med din chef.
- Det hjälper inte. Du kommer ändå inte att få något svar.
- Det vill jag höra direkt från honom eller henne.
- Det går inte. Och han kan ändå inte säga mer än jag.
- Var snäll och koppla mig till din chef eller hans chef så jag kan citera det.
- Jag kan lägga en beställning så kanske han ringer upp dig i slutet av nästa vecka.
Här tog fd lokalredaktörens tålamod slut.
- Jag kräver att han ringer upp mig inom en timma, sa jag och avslutade samtalet.  

Jag förbannar den dagen då staten sålde ut Televerket och Svenska folket förlorade sin självklara rätt till insyn i företaget.

 
Högsta nivå hos Telia
Desirées chef visade sig vara Telias John Börjesson stationerad i Göteborg. Han ringer upp, beklagar att hemsidan inte är uppdaterad och säger att de drabbade självklart har rätt att få besked. Han hänvisar till Presstjänsten där Telias Örjan Beckius, stationerad i Kalix, inte har en susning om sprängningsolyckan i Bällsta. Han ber att få återkomma.
John Börjesson återkommer efter någon timma och säger bestämt att driftstörningen i Bällsta är identisk med som Telias har ritat in på sin hemsida i Ekeby. Det är inte så stor skillnad, tycker han. Det står åtminstone Vallentuna och det får man vara nöjd med.
Han har i alla fall fiskat fram information om att 340 Teliaabonnenter är drabbade och inte 290 som det står på hemsidan. Totalt kan 600 abonnenter vara utan telefon om man räknar in andra operatörer. Så många får plats i kabeln helt enkelt.
John Börjesson lovar att Telias hemsida ska korrigeras och att där måndag eftermiddag ska finnas exakta besked om läget till Telias abonnenter.
En stund senare återkommer även Örjan Beckius som meddelas att Bällsta och Ekeby - hör och häpna - är drabbade av kabelbrottet. 
- Det är fullt rimligt att man har dragit ledningarna på det sättet, hävdar han och berättar att det rör sig om två skadade ledningar, en optoledning och en kopparledning.
- Optoledningen är lätt att skarva. På den finns bredband för 171 av Telias abonnenter. Prognosen är att ha den kabeln lagad och klar måndag eftermiddag. Kopparledningen tar längre tid. Det är sju dagars leveranstid på den. Den blir inte klar förrän i slutet av veckan vilket berör 290 av Telias abonnenter.
Örjan Beckius avslöjar att ärendet plötsligt fått högsta prioritet hos Telia. Ärendet har, som han säger, eskalerat.
- Vi har fyra nivåer totalt inom Telia och nu ligger sprängolyckan i Bällsta på fjärde nivån. 
   
________________________
 
 Ingen vet alltså.
Men om det är som Telia säger att de inte vet var Bällsta ligger så är det kanske inte så underligt.
Och om det är kabelavbrottet i Ekeby som är detsamma som kabelbrottet i Bällsta så får vi antagligen vackert vänta till den 23 juli innan telefonerna fungerar igen.

Man får vara glad att det inte råder krigstillstånd i landet i en tid när hela samhället är byggt på att vi har kommunikation. Hur hade det sett ut om fienden kapat telefonförbindelserna och Skanova hade börjat rya om sju dagars leveranstid.  
Det är viktigt att alla felanmäler trots att vi vet att det är ett större fel i nätet. Dels resulterar det i att Skanova får ändan ur vagnen och dels kan det vara avgörande om det blir tal om skadestånd.

Ett gott råd är därför att ringa sin operatör av fasta telefonen och be dem vidarekoppla denna till en mobil telefon som man har tillgång till.   
 
Telias presstjänst 020-77 58 30 och 0920-24 00 00
 __________________________
 
 
Måndag 14/7 kl 14.00 SMS:ar en Bällstabo följande:
 
"Såg att dom håller på nere i telefoncentralen och en stor kabeltrumma hade dom med sig."
 
Flera iakttagelser mottages tacksamt!
070-593 09 57
Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar