tisdag 15 oktober 2019

Kommunen köpte juldekorationer de inte har råd att hänga upp!

Stockholm Direkt avslöjar i dag att det inte blir någon julbelysning i Vallentuna i år. Detta för att kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott beslutat att gatu- och parkavdelningen måste spara cirka fem miljoner kronor.

– Vi hade avsatta medel för högtidsdekorationer, men valde att erbjuda stöd till våra invånare under stormen Alfrida i början av året. Då stormen och sviterna efter den kostat kommunen ganska mycket så måste vi prioritera, skriver Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, i ett sms till VallentunaDirekt.

Halloweenpyntet som annars piffar upp centrumrondellen uteblir också liksom lagningen av "små potthål" i vägarna, dagvatten och årensning, vildväxande och otrygga buskage, vassklippning, stormskog och riskträd.

Man har alltså gjort av med pengarna på annat. Orsaken ska vara stormen Alfrida och förra vinterns snöröjning.
Nog låter det märkligt.
Vad i all världen orsakade Alfrida som det inte var budgeterat för och som kommunen måste bekosta, kan man undra. Och inte var det väl mera snö förra vintern än andra vintrar de senaste 20 åren?

Så vad i all världen har gett en brist på fem miljoner kronor?!
En brist som ska åtgärdas av att man sparar in på julbelysning, vassklippning och potthål?

Stockholm Direkt
hävdar att kommunen tidigare varje år har satt upp julbelysning i form av ljusbollar i träd och lyktstolpar i centrum. År 2017 kunde man emellertid läsa följande i Mitti:
- Utöver den åtta meter höga julgranen blir det stämningsfull belysning i Biblioteksparken och i två träd. Lönnträdet som står på torget ska dekoreras med tio röda ljusbollar och hästkastanjen vid Banvägen får istället vita.

Tio röda och två vita. Det är alltså vad julbelysningen handlar om. Jag gissar att bollarna var nya 2017 då de kallades överraskning. Varför gjordes detta inköp?

Debatt utbröt förstås idag i facebookgruppen "Nytt i vallentuna".

Somliga tycker att kommunen har prioriterat fel. Det var inte nödvändigt att göra en PR-film om kommunen för 400 000 kronor och det var verkligen slöseri med skattemedel att skicka politiker till Almedalen för 70 000 kronor. För att inte tala om att man i smyg har betalat 400 miljoner kronor i förskott till nedgrävningen av Roslagsbanan. Helt i onödan! Och nu har vi alltså inte råd med julbelysning!

Någon föreslår att vi ska avstå från blomster på torget om somrarna till förmån för julbelysning när det blir mörkt och kallt. Andra föreslår en insamling till juldekorationer åt vår fattiga - eller ska vi kanske hellre säga länsade - kommun. Kommunledningen har trots allt lyckats med konststycket att vända ett överskott på 50 mkr till ett underskott på minus 335 mkr på bara några år.

Bengt-Åke Grip (M)
Foto: Vallentuna kommun
Bengt-Åke Grip (M) som är 1:e vice ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott och följaktligen står bakom beslutet att hålla bollarna inlåsta, tröttnade på gnället i facebookgruppen och försökte räta ut begreppen vad gäller julbelysningen.
-Det är ljusbollar i träd och julbelysning i biblioteksparkens belysningsstolpar, skrev han.
- Denna belysning ligger kvar i förrådet denna jul.
Att sätta upp och ta ner belysningen kostar ca hundratusen kronor!

Man kan följaktligen konstatera, att kommunen har investerat i juldekorationer som de inte har råd att hänga upp. Bortkastade skattepengar alltså. Igen! Enklast vore förstås att sälja eländet till högstbjudande på Blocket. Allt för att få tillbaka några kronor till kommunkassan. Vi skulle dessutom vara av med problemet för gott och därmed kunna spara en slant till snöröjningen nästa år också.

Man kan lugnt konstatera att den här kommunledningen fortsätter att spara på den mest konstiga saker. Nedläggningen av AMA eller AME till exempel. En del av personalen förlorade sina liv och lever nu ständig oro för sin framtida försörjning. Det kostar A-kassa, sjukskrivningar, medicinsk vård, socialunderstöd och arbetamarknadsåtgärder och annat som tillsammans blir betydligt dyrare än vad AMA någonsin var. Kommunala chefer slutar sina jobb på grund av usel ledning och omöjlig arbetsmiljö vilket gjort att skattebetalarna tvingas stå för stora avgångsvederlag. Och den där rektorn i Bällstaberg som blev så förtalad och uthängd av kommunchefen, vad kostar egentligen han? Jag bara undrar.

Bengt-Åke Grip påpekar att fastighetsägaren Fastpartner kommer att julpynta som vanligt på sina fastigheter och att kommunen, som sagt, sätter upp julgranen på torget. Alltid något. Men hur i all världen besparingen på juldekorationer, vassklippning och potthål ska bli till 5 miljoner kronor förtäljer inte historien. Vad ska kommunen mer spara på? Gratis halkskydd till pensionärer kanske?

Några veckor senare avslöjar Fastpartner att de kommer att ombesörja även kommunens julbelysning 2019.
Samtidigt meddelar Bengt-Åke Grip att fontänen på Bällstabergs torg inte heller startades 2019 av samma skäl som att kommunen inte har råd att hänga upp sin julbelysning. De hade emellertid råd med Almedalen och att spela in en PR-film om Vallentuna. När får vi se den, kommunen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar