torsdag 22 augusti 2019

Kommunens avfallshandläggare vet inte vad han pratar om...

Jag läser Louise Kristofferssons utmärkta artikel i Mitti om sopavgifterna och Harry Bring i Hackstalund som lägger sitt matavfall i komposten och ger resten till hönsen. Han vill därför inte betala den delen (matavfallet) av sophämtningen. I synnerhet som han inte lämnar något matavfall alls efter sig. Det handlar visserligen bara om 32 kronor per månad men ändå.

Detta bemöts av en kommunal avfallshandläggare vid namn Adam Gjerdrum som tycker det är komplicerat med kompost och att miljövinsterna blir större om folk låter bli att kompostera till förmån för att kommunen samlar in och förvandlar det till biogödsel och biogas.

Man tar sig för pannan!

Det skulle alltså löna sig bättre:

  1. att kommunen kommer i bil (som kräver chaufför, dricker bränsle och avger avgaser)
  2. hämtar upp matavfallet (kräver insats av minst person)
  3. kör iväg det i samma stora bilar (som kräver chaufför, dricker bränsle och avger avgaser) till en anläggning (som måste byggas) någonstans 
  4. där personal tar emot och processar (ev utsläpp av tex metangas, ev användning av maskiner som kräver el eller annat bränsle) det till gödsel och gas som måste  
  5. förpackas (personal och förpackningsmaterial) och distribueras i stora bilar (chaufför, bränsle och avgaser) till kund
  6. som kör ut gödslet på sin mark (person, traktor, bensin och olja, avgaser) eller eldar upp gasen (utsläpp till luft).

Än om man tar hand om sitt matavfall själv.

Visa mig den miljövinsten Adam Gjerdrum!

Själv har jag lärt mig kompostering av pionjärerna på Sörab. I den stora komposteringsanläggningen på Hagby har de i alla år tagit vara på metangasen genom att leda den till Täby Centrum så låtit den värma upp husen där. Kompostering är helt enkelt oöverträffat. Likaså att själv äta upp sin mat eller ge den till hönsen som sedan själva blir mat. Det är kretslopp när det är som bäst.

I dag finns dessutom Bokashi. Man samlar allt sitt matavfall i en hink med lock under diskbänken och varvar med speciellt bokashiströ. När hinken är full får den vila inomhus i två veckor. Därefter gräver man ner den direkt i trädgårdslandet. Fyra veckor senare är det jord. Ingen personalåtgång och inga transporter, inga gaser eller andra utsläpp men bästa möjliga jord att odla i. Hur kan det bli sämre miljömässigt än kommunens verksamhet?
Det är, Adam Gjerdrum, helt enkelt omöjligt.

Det är superbra att kommunen samlar in matavfall. Man kan inte kräva att alla ska vare sig vilja eller kunna kompostera. Alla har inte ens ett trädgårdsland att gräva ner det i. Men en avfallshandläggare ska veta vad han talar om. Det är det minsta man kan begära. Det är hedervärt med personer som Harry Bring som själv tar hand om sitt matavfall och inte ligger kommunen till last. Det bör prioriteras eller åtminstone inte bestraffas ens med 32 kronor per månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar