tisdag 11 september 2018

Skandalöst av Centern att komma dragandes med politiker som redan visat att han inte håller måttet!


Fälld C-topp vill tillbaka till makten



Björn Furugren Beselin. Foto: Mostphotos

PUBLICERAD 6 SEPTEMBER 2018, KL. 14:33UPPDATERAD 7 SEPTEMBER 2018, KL. 14:15

För ett år sedan avgick han som ordförande för socialnämnden sedan det kommit fram att han inte skött sitt uppdrag korrekt.
Björn Furugren Beselin, C, sa att han tog till sig av kritiken.
Ändå överklagade han beslutet ända upp i högsta instans.


Det var i juni 2017 som kommunfullmäktige beslutade att den dåvarande ordföranden i socialnämnden, Björn Furugård Beselin, C, inte skulle beviljas ansvarsfrihet för sitt uppdrag. Beslutet grundades på en revisionsrapport som pekade på flera övertramp.

Björn Furugård Beselin hade på eget bevåg fattat en rad beslut under 2016 som han inte hade rätt till. Däribland att köpa in halkskydd till kommunens äldre, julklappar till de anställda, anordna personalfest och att på nämndens bekostnad åka på konferens för Centerpartiet i Göteborg.

Dålig planering

Själv försvarade han sig med att det ofta handlade om akuta ärenden som inte kunde vänta till nästa nämndsammanträde. Men revisorerna menade att om orsaken till det är dålig planering så håller inte den motiveringen.

De konstaterade att han ”ägnat sig åt obehörigt beslutsfattande och att han genom sitt agerande att bevilja sig själv ekonomiska fördelar i form av en konferensresa riskerat skada förtroendet för kommunen. Samtidigt var inte deras rekommendation att neka honom ansvarsfrihet. De trodde inte att han ”haft andra syften än att på ett enkelt sätt lösa uppkomna situationer även om lösningarna i efterhand visat sig felaktiga.” 


Avbön i fullmäktige

Det höll inte kommunfullmäktige med om. Alla partier utom Centern sa nej till ansvarsfrihet. Dess dåvarande gruppledare Sofia Segergren läste upp uttalande från Björn Furugård Beselin där han hävdade att han tagit till sig av kritiken och att han i fortsättningen inte skulle fatta beslut ensam.

I och med det avgick Björn Furugård Beselin från sin ordförandepost. ä+

Han behöll dock sina övriga politiska uppdrag som 
  • ordförande för pensionärsrådet, 
  • ledamot i kommunstyrelsen och dess 
  • teknik- och fastighetsutskott, 
  • ersättare kommunstyrelsens arbetsutskott, 
  • ersättare i styrelsen för Roslagsvatten och i 
  • Vallentuna Förvaltnings AB. Han är också 
  • ledamot i styrelsen för Vårljus, som driver institutioner för barn och ungdomar i länet. 
Och i år står han på andra plats på centerns valsedlar i Vallentuna. 

Överklagade

Men trots sin avbön ville han inte acceptera att han inte fått ansvarsfrihet. Han överklagade kommunstyrelsens beslut och hävdade att revisionsberättelsen hade sådana brister att den inte var laglig. Samtidigt lutar han sig mot revisionsberättelsens rekommendation att ge honom ansvarsfrihet.

Kammarrätten avvisade hans invändningar och det gjorde också förvaltningsrätten. Björn Furugård Beselin drev ändå ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

I förra veckan beslutade också denna instans att inte ge honom prövningstillstånd.




Monica Antonsson:

Björn Furugren Beselins handlande är så oförskämt att jag inte kan låta bli att lägga in Louise Kristofferssons alldeles utmärkta artikel i bloggen.  Jag hoppas att hon tycker det är okej. Säg till annars, så tar jag bort den.

Hur i all världen hade Björn Furugren Beselins mage att stanna kvar på sina många förtroendeuppdrag sedan han hade blivit avslöjad med brallorna nere?
Hur i all världen kan Centern utsätta oss för detta? 
Och hur kommer det sig att han är nr 2 på nya listan - till och med före partiets tunga namn Lars Carlsson?!
Det är fan-i-mej obegripligt.  

Men naturligtvis passerar det. 
Vanligt folk orkar inte - och ska inte behöva - granska politikerna. Man förväntar sig ett juste uppförande och att partierna själva ser till att deras representanter har kvalifikationer nog för de förtroendeuppdrag de tilldelas. Det självklara kravet borde stoppa dem som inte ens begriper de mest grundläggande regler för demokrati, ditt och mitt. 

Med en placering som nr 2 på C-listan är det förutbestämt att Björn Furugren Beselin ska ha ett av de tyngsta och mest välarvoderade uppdragen i Vallentuna kommun. Det skulle inte förvåna mig det minsta om han dyker upp som socialnämndens ordförande igen. Det här är hur sjukt som helst.  

Men det är Centerpartiet som får skämmas. De borde verkligen veta bättre. Så här gör man helt enkelt inte mot väljarna. Man tar inte in en person på valsedeln som gör lite som han vill och som redan fått avgå för att han inte är kvalificerad nog.  

Jag har i valrörelsen ifrågasatt hans närvaro på C-listan. Kommentarerna har raderats och så småningom kom en kommentar från Björn Furugren Beselin: 

"Du får gärna prata med mig direkt om det är något du undrar över?Jag har inte gjort några oegentligeheter. Däremot har jag fått kritik, vilken jag också tagit till mig, men som revisorna även säger till media- i övrigt har Björn skött uppdraget väldigt väl. Revisorna föreslog ansvarsfrihet."

Han försökte sig alltså på en fuling. 
Det blev ingen ansvarsfrihet men det försöker han alltså glida undan.  
Och vad betyder det där "I övrigt har Björn skött uppdraget väldigt väl"?
Den som struntar i demokratiska beslut och gör av med skattebetalarnas pengar - stort eller smått - sköter inte sina uppdrag alls. 

En sådan person - MED MAKT ATT BESTÄMMA ÖVER SKATTEBETALARNA - ska vi inte behöva hysa på lönelistan. Han ska inte ha några förtroendeuppdrag alls. På länge. Så är det bara. Det vet centerpartiet också. Ändå tvingar de på skattebetalarna en SLÖSA som vi just har lyckats bli av med. De är så arroganta att de inte ens försöker dölja myglet. Varför?

Jag svarade 
(om någon undrar): 
"Hej! Jag har ingen anledning att diskutera det med dig. Du var en offentlig person och granskades vilket utföll till din nackdel. Därför är det i min värld väldigt tveksamt att du omgående dyker upp på ny valbar plats. Skattebetalarna borde, enligt min mening, inte utsättas för det. Men det är inget jag önskar diskutera med dig."

2 kommentarer:

  1. Men det där med halkskydd åt äldre låter väl fint ! Kanske kunde rentav
    du ha fått ett (par), Monica ...

    SvaraRadera
  2. Jadå. Kanske god idé.
    Men allt som kostar pengar ska beslutas på demokratisk väg, vet du.
    Så är det bara.

    SvaraRadera