tisdag 6 juni 2017

Det är ett karaktärsdrag...

Jerri Bergstöm (S) som anmälde blev närmast hånad men...

Revisorerna är kritiska till Björn Furugren Beselin (C). Med all rätt. Av en förtroendevald – särskilt ordföranden i en så tung nämnd som socialnämnden – som faktiskt arvoderas rätt bra - måste man kunna förvänta sig att han kan och följer spelreglerna. De är inte annorlunda i socialnämnden än vad det är i vilken frimärksförening som helst.

Det första man gör på varje nytt jobb eller uppdrag är att ta reda på vad som gäller. Vilket arbete förväntas man göra för sitt arvode? Vilka beslut får man fatta själv? Vilka frågor kräver ett majoritetsbeslut i nämnden? Och så vidare. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att nämndbeslut måste till så fort det kostar pengar. Man ”råddar” nämligen inte bara en nämnd som omsätter 500 miljoner kronor, man är en del av den svenska demokratin och hanterar skattebetalarnas pengar.

Här får vi veta att Furugren Beselin har ställt till med en personalfest för 132 000 kronor på eget bevåg. Han har beviljat sig själv en kurs för 6000 kr och köpt in broddar åt gamlingar för 7000 kronor utan att fråga nämnden. Han köpte dessutom presentcheckar på ett bageri för 12 500 kronor.

Det rör sig alltså inte om en engångsmiss. Det är ett tydligt karaktärsdrag. Ett godtyckligt sätt att hantera andras pengar. Finns det flera beslut av den här sorten, undrar man. Och vad händer nästa gång?

Sak samma när det gäller att gynna kompisar med företag. Kalla det vad ni vill men det är vänskapskorruption. Alla vet att tjänster ska upphandlas i demokratisk ordning. Tog nämnden beslut om att tjänsten skulle inhandlas eller tog Furugren Beselin även det beslutet själv?

Av tidigare artiklar framgår att Furugren Beselin tog beslutet själv och att det kostade skattebetalarna 40 000 kronor.

Av Uffe Lindeborgs artikel får vi veta att kompisens företag anlitades för att ”ändra i delegationsordningen för socialnämnden”. Vad i allsin dar betyder det?

Delegation – beslut om vem eller vilka tjänstemän och politiker som får fatta vilka beslut – måste väl ändå vara en fråga för socialnämnden, kommunstyrelsen eller fullmäktige?

Det skulle onekligen vara väldigt intressant att få veta exakt vad det aktuella uppdraget till kompisens företag bestod av. Och vad det resulterade i.  

Det håller inte för en ordförande av socialnämnden att efter revisorernas kritik säga, att man ska bättra sig. Även om han beviljas ansvarsfrihet så bör han ta sin mats ur skolan och avgå. Även fritidspolitiker måste vara kvalificerade för sitt uppdrag. Socialnämnden – som fattar så många livsavgörande beslut för kommuninvånarna – är ingen lekstuga.  
Monica Antonsson

Se också:

Stockholm direkt
Efter granskning: 
Skarp kritik mot socialnämndens ordförande
Socialnämndens ordförande, Björn Furugren Beselin (C), riskerar att inte beviljas ansvarsfrihet och han kan bli avsatt som ordförande i sin nämnd. Detta efter revisorernas kritiska rapport.
Kommunens revisorer lämnade in sin rapport till kommunen i måndags. De är starkt kritiska till några av de beslut som socialnämndens ordförande, Björn Furugren Beselin (C), tog förra året. Trots kritiken rekommenderar revisorerna kommunfullmäktige att bevilja honom ansvarsfrihet, men uppger samtidigt att detta är upp till kommunens fullmäktigegrupp att avgöra.
Läs hela artikeln här.

Toppolitiker i Vallentuna granskas av kommunens revisorer
"Han beslutade också att anlitat en partikamrat som konsult för 40 000 kronor och presentcheckar på ett bageri för 12 500 kronor. Utöver detta har han beviljat sig själv en kurs för 6 000 kronor."
Läs artikeln här. 

Köpte 50 par broddar till de äldre - nu anmäls kommunens politiker
– Jag har förklaringar till mitt beslut. Jag tänkte så här: det är ingen stor summa det handlar om, cirka 7 000 kronor. Det var egentligen ett beslut som en tjänsteman hade kunnat ta. Enligt gällande delegationsordning har man rätt att fatta sådana här beslut när det är brådskande, säger han.
Läs artikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar