tisdag 24 november 2015

Kan vi äntligen hoppas på ett ljus i mörkret?

Jag läser i Vallentuna Nyheter en debattartikel av
Catharina Fridén Hedrenius (S)
Catharina Fridén Hedrenius (S) och anar - för första gången på länge - ett stänk av opposition när hon nu ifrågasätter den så kallade Vallentunamodellen. 
Så uppfriskande!
Sedan oppositionsrådet fick en halvmiljon i årslön har det varit tämligen tyst på den fronten! Ett smart drag av förre kommunalrådet Örjan Lid (M).

Med Örjan Lid vid rodret var kommunledningen en total katastrof. Det är erkänner till och med de övriga allianspartierna nu på tu man hand. 
Att han som flotta Viktor generöst delade ut lönsamma förtroendeuppdrag alliansbröderna hade bara ett enda syfte och resultat, att göda medlöpare. 

Sedan nya kommunalrådet flyttat in i hans avlagda gamla kåk och tagit över hans jobb så återstår bara att räkna samman notan till skattebetalarna. Det är vi som får betala medan han njuter av solen i Portugal och ett fett bankkonto. Hur fan kunde det ske? 

Catharina Fridén Hedrenius är för mig ett nytt namn. De gamla profilerna - de i många fall genuina vallentunaborna - har sakta men säkert fasats ut. Och ändå är det bara tio år sedan det var mitt jobb att bevaka vallentunapolitiken. Men så är det. Nya kvastar kommer ständigt till, redo att sopa undan det som generationerna före byggde upp.

Som bion till exempel. Tänk om den hade rustats redan för 20 år sedan, så bra den hade varit för barnteater och annat. Politikerna ville riva den redan då till förmån för ett parkeringshus men vågade inte. Då fick den i stället stå och förfalla. De gör som de vill helt enkelt. Ibland tar det bara lite längre tid. Folkviljan har de styrande i Vallentuna aldrig brytt sig om. Exemplen är dessvärre många. Trädgårdskvarteren längs Mörbyvägen till exempel. Det blev ju precis så fult och dyrt som allmänheten befarade. 

- Vallentuna bygger för höginkomsttagare, skriver Catharina Fridén Hedrenius med tanke på den aktuella samhällsutvecklingen. Det har hon alldeles rätt i. Det har Vallentuna kommunen nämligen alltid gjort. Om vanligt folk skulle komma på tanken att vilja flytta in i något av alla de nya hus och lägenheter som Örjan Lid lämnade efter sig planer på så måste de allihop bli bidragstagare på grund av de skyhöga hyrorna. Vem gynnar det förutom byggherrarna? 

Det är närmast omöjligt att följa de lokala intrigerna. Tre lokaltidningar till trots finns ingen politisk bevakning värd namnet. Det är rent av farligt. Myglet rullar på utan risk för upptäckt. Kan vi hoppas att politiker som Catharina Fridén Hedrenius och Jerri Bergström (S) ska kunna göra något åt saken? Är de det ljus i mörkret som vallentunaborna behöver?

Örjan Lid tog innan han drog initiativet till ett nytt kommunalhus. Jag har därför ett lysande förslag:

- Bygg det nya kommunalhuset på Ray Idermarks (M) tomt vid Banvägen/Teknikvägen, dvs inom skyddsområdet till Aerosol som riskerar att sprängas i luften. Det är otillständigt att bygga lägenheter för barnfamiljer där. När politikerna nu ändå envisas med att bygga där - och projekterar området på skattebetalarnas bekostnad fast det är privat mark, så är det inte mer än rätt att politikerna själva får ta smällen. 

Om några ska vistas bakom halvmetertjocka, bombsäkra väggar och fönster som inte går att öppna så är det politikerna själva. Huvudsaken är ju ändå att Ray Idermark får bra betalt för marken. Själv har han som bekant redan gått i pension och kommer att avgå så snart kontot är fyllt.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar