onsdag 20 mars 2013

Äntligen!

Affären Ulla och Örjan Lid i Påtåker är en jätteskandal!
Den största och fulaste någonsin i Vallentuna

TV4:
Misstänkt korruption bakom miljonklipp!
En affärskvinna i Vallentuna gjorde ett fastighetsklipp värt 100 miljoner kronor tack vare politiska beslut i kommunen där hennes make Örjan Lid är kommunalråd. Nyheterna kan ikväll avslöja att kommunalrådet påverkat ärendet på ett sätt som kan vara brottsligt, enligt en av Sveriges främsta experter på korruption.


Misst%C3%A4nkt%20korruption%20bakom%20miljonklipp


Örjan Lid lyckades ta sig till makten och bli kommunalråd genom en sammansvärjning inom moderaterna i Vallentuna. Det tidigare moderata kommunalrådet, Sten-Åke Adlivankin, firade på sin 50-års dag på Gästgiveriet på valnatten. Han kunde där och då konstatera att de blå som vanligt hade vunnit valet med stor majoritet. Men inte nog med det. Han hade personligen fått långt fler personröster än någon annan lokal politiker. På andra plats kom förre kommunalrådet Elwe Nilsson. Det var en glädjens dag för Sten-Åke Adlivankin.

Trodde han ja.
Vad Adlivankin inte visste var att en grupp inom moderaterna lokalt samtidigt hade bestämt sig för att han skulle bort. I stället skulle den lokalt helt okände Örjan Lid som med sin fru Ulla hade köpt mark i Påtåker för 1,2 mkr som visat sig vara värdeslös genom att den inte fick bebyggas. Paret Lid hade hoppats kunna bygga 70 lyxvillor på platsen och tjäna storkovan. När det inte gick den demokratiska vägen fanns bara en sak att göra - engagera sig politiskt och helt enkelt ta över makten. Hur de sammansvurna skulle gynnas av att hjälpa till är inte känt. Än! Varsin kåk kanske? Vem vet?

I samband med att Örjan Lid tillträdde uppdraget som kommunalråd skrev han, enligt uppgift, över Påtåker på sin fru. Allt för att inte betraktas som jävig. Det hade trots allt höjts en del kritiska röster redan på tidigt stadium.

Örjan Lid gick emellertid fram som en bulldozer. Vi har genom åren alla kunnat följa hur han har koncentrerat makt och inflytande över nämnderna till sig själv och sedan kunnat påverka exempelvis bygglovsärenden och inte minst dragningen av kommunalt vatten och avlopp genom hela den orörda skogen i Kristineberg som alltså fick offras. Även Ulla Lid blev politiker med möjlighet att påverka viktiga frågor.

Sten-Åke Adlivankin åkte med andra ord ut i kylan på ett rätt makabert sätt. Ingen kunde bistå honom. Inte ens en politisk räv som Elwe Nilsson kunde göra något åt de sammansvurna. Han höll själv på att förpassas till den politiska historien men fick av någon anledning i sista stund bli kvar på undanskymd plats med minimal möjlighet att påverka. Han har sedan dess intagit en mycket låg profil medan vi alla från första parkett har kunnat följa Örjan Lids tämligen oseriösa framfart. Hur många kommunchefter är det som fått kicken eller tvingats avgå på grund av detta? Och som vi nu måste betala för!

Av uppgifter på nätet framgår att han har lyckats sno Elwe Nilssons gamla jobb som ordförande för Sörab - ett uppdrag som Elwe skötte med den äran. Örjan är dessutom styrelseledamot i Roslagsvatten AB ser det ut som. Fick inte de ett jättestort och för skattebetalarna sanslöst dyrt kommunalt lån för att just bygga VA-ledning till Påtåker? Skulle tro det. Rätta mig om jag har fel!

Detta har kunnat fortgå för att Vallentuna inte har någon lokalpress värd namnet. Alla lokala media utom Steget är för små - som Vallentuna Fria och Vallentunabloggen som båda har vågat skriva om myglet - eller sitter för sin överlevnad i knäet på politikerna.

Steget tar sedan många år inget bevakningsansvar för Vallentuna. Det som skrivs om Vallentuna i Steget om Vallentuna är en ren service till affärsmännen i Täby Centrum som därigenom når vallentunaborna med sina annonser. Ja, ni läste rätt. Detta sagt tidningens förre vd sagt till mig personligen. Något intresse att medialt verkligen bevaka de politiska turerna i Vallentuna finns följaktligen inte. Därför har detta kunnat fortgå. Därför har paret Lid lyckats spela fulspel med oss och våra skattepengar på detta sätt. Det är för jävligt helt enkelt. Förhoppningsvis hänger media på nu när TV4 har visat vägen. Avsaknad av oberoende media är det största hotet mot demokratin.

Jag kan bara hoppas att Örjan Lid omgående avsätts och förpassas till historien som den skandal han är. Vidare hoppas jag att försäljningen av fastigheterna i Påtåker misslyckas. De kan gott hyras ut billigt till exempelvis ungdomar som inte har råd att köpa sig en bostad. Eller varför inte upplåta hela området som bostäder för ensamkommande flyktingar. Sånt behövs. Det hade för övrigt inte varit mer än rätt.


TV4 igen!

Nya anklagelser mot kommunalråd i Vallentuna

Vallentunas kommunalråd Örjan Lid anklagas inte bara för att ha styrt ett beslut som gett hans fru möjlighet att göra ett fastighetsklipp i 100-miljonersklassen. Han ska dessutom ha verkat för att göra fastighetsaffärerna mer lönsamma.
 
 
Nya%20anklagelser%20mot%20kommunalr%C3%A5d%20i%20Vallentuna


Tack alla ni som visat civilkurage och berättat!


Vallentuna fria:
Expert på korruption misstänker brottslighet kring kommunalrådsparets markaffärer
Kommunalrådsfruns fastighetsbolag fick straffavgift
Speakers corner: En historia om makt
Tidigare anställd: Kommunalrådet styr genom att söndra och infiltrera
Vallentuna kommun får bakläxa efter viteshot mot gasellföretag i Olhamra


Vallentunabloggen
Kvalificerat maktmissbruk i Vallentuna?
Turbulens i kommunledningen
Lid JO-anmäld. Sitter på för många stolar
Örjan Lids skandallön skymf mot kommuninvånarna
(tyvärr är ABC-inslaget borta nu)
Pinsamt kommunstyrelsens arbetsutskott!
Skunkforumet Flashback
https://www.flashback.org/t1828047
(kan kanske funka i detta sammanhang)

Peter Lindén blogg: Det pratas om politisk kupp i Vallentuna
http://peterlinden.se/2012/05/22/politisk-kupp-i-vallentuna/

DN: Vi måste ta krafttag mot den svenska korruptionen
http://www.dn.se/debatt/vi-maste-ta-krafttag-mot-den-svenska-korruptionen

Svd: Kraftsamling mot korruption
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kraftsamling-mot-korruption_6196063.svd

 

10 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant att veta hur mycket pengar det har kostat oss kommuninvånare att bli av med alla anställda i vallentuna kommun som blivit för obekväma.
  Fd anställd

  SvaraRadera
 2. Kanske dags att lägga in löpsedlarna från 2009 igen. Så rätt vi hade. Redan då!

  SvaraRadera
 3. Hej!!
  Ja varför inte.
  Har jag dem eller kan du skicka?

  SvaraRadera
 4. Du borde ha dem. Men dom finns även under löpsedlar i högerspalten!

  SvaraRadera
 5. Jag skulle gärna se en bindel för ögonen på Rolle.
  Annars får jag inte en lugn stund.
  Går det att ordna?

  SvaraRadera
 6. Monica! Du är verkligen en sådan person vi behöver i Vallentuna.Tänk om du skulle bilda ett eget parti? Jag skulle med glädje rösta på dig.Det finns mycket att granska, och ändra på i Vallentuna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack!
   Det var ju väldigt snällt sagt.
   Men det blir nog inget av med det. Allt har sin tid.
   Du själv kanske?

   Radera
  2. Ja. kanske det.Jag ska fundera på det.Samtidigt så avnjuter jag dina inlägg, och artiklar på vallentunabloggen. Tack.

   Radera
 7. Nu inför valet 2014 driver jag en "Rösta Blankt" kampanj i Vallentuna för att sålla lite i toppen. Jag vill förmå alla Vallentunabor som röstar på samma i lokalvalet som i riksdagsvalet att rösta blankt om de inte vet vad de som företräder dem gör, eller framför allt har gjort. Vem mer är på?

  SvaraRadera