onsdag 21 mars 2012

Undermåligt av socialnämnden. Ge flyktingbarnen nya fräscha hus i Påtåker!

På kommunens hemsida står just nu följande:

Tar avstånd från sabotaget

Vi tar bestämt avstånd från sabotaget av Vårljus ungdomsboende i Bällsta för ensamkommande flyktingbarn!
Vårljus AB är ett kommunalt bolag som ägs gemensamt av 25 kommuner i länet. Vallentuna kommun har tecknat ett avtal med Migrationsverket om att bereda plats för ensamkommande flyktingbarn. Med det här huset vill vi erbjuda en trygg plats för de ungdomar som kommer från krigshärjade områden i världen.
I förra veckan inträffade emellertid något som ingen kunde vänta sig skulle ske i vår kommun. Villan, som skulle bli de utsatta ungdomarnas hem, vandaliserades vid två tillfällen.
Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och tar bestämt avstånd från sabotaget. Vi hoppas att alla positiva krafter nu samlas för att ge dessa ungdomar bästa möjliga mottagande i vår kommun.

Avståndstagandet är undertecknat samtliga politiska partier i bokstavsordning.

– Det är alltid så att vi är lite försiktiga och oroliga för det okända, och vad det innebär. Det måste man möta och våga diskutera, säger Gunnel Orselius-Dahl (FP) till någon av alla tidningar som skrivit om den vandaliserande villan.

Hon är en jättegullig person men som politiker lite för lättviktig för en nämnd som den  tunga socialnämnden.
Som ren kuriosa kan nämnas att hennes man Ragnar Dahl (FP) som också är politiker är precis lika trevlig som hon. Och bror till fd energiminister och riksdagens talman Birgitta Dahl (S) som har rötter i Vallentuna och som sannerligen hade hårda nypor när hon var aktiv.
Men nu gäller det alltså den vandaliserade villan.
Så här skriver några tidningar:
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/hem-for-ensamkommande-flyktingbarn-vandaliserat_6927453.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/kerstinweigl/article14554896.ab
http://hd.se/inrikes/2012/03/15/hem-for-flyktingbarn-vandaliserat/
http://expo.se/2012/hogerextremister-hyllar-vandalisering-av-asylboende_4862.html


Lite självkritik hade därför inte suttit i vägen när socialnämndens ordförande uttalar sig.


Hur kommer det sig att socialnämnden inte förankrade detta flyktingboende bland grannarna i närområdet?
För att inte tala om hos ägarna av den lokala ICA-butiken och Ristoranten som ligger strax intill?
Båda har i decennier varit hårt drabbade av inbrott och skadegörelse. Ja till och med av mordbrand! Inte för att det har med de kommande flyktingbarnen att göra men man kan kanske ändå hysa en viss förståelse för deras oro. Inte minst därför borde socialnämnden i förväg ha sett till att få dem alla med ombord på tåget.


Hur kommer det sig att nämnden helt enkelt bara bestämde sig för att köra över alla närboende och upplåta just den här villan till dessa stackars ungdomar?
Man vet ju från andra platser vad som kan hända.
Och ungdomarna som anländer hit från krigszoner, vad får de för hjälp och eventuell vård i en kåk i Bällsta?
Vad ska de göra där?
Det enda som finns utom ovan nämnda företag är busshållplatsen som kan ta dem till antingen till centralorten eller in till stan.
Tror socialnämnden verkligen att de ska kunna trivas och finna sig till rätta på en plats där grannarna är fientligt inställda mot dem?
Inser socialnämnden att de på grund av klantig hantering rent av kan komma till skada?

Nu hängs grannarna ut i riksmedia och får skämmas fast det är socialnämnden som har burit sig amatörmässigt åt. De har kort och gott gjort ett skitdåligt jobb och bör avgå.
Vårljus AB kallar sig insmickrande nog för "kommunernas eget vårdbolag". Det visar sig vara någon slags vinstdrivande företag som bedriver verksamhet på människors olycka. Det är de som ska ta hand om ungdomarna i det utpekade huset, visar det sig. Företaget har den här typen av ställen lite varstans i landet. Det ger åtminstone mig associationer till att politikerna på ett tämligen lättvindigt (men för skattebetalarna säkert ganska dyrbart) sätt har köpt sig fria från eget ansvar. Spontant känns det rätt obehagligt, tycker jag.


Var är lokalreportrarna som borde gräva i detta och granska avtalen? 

Jag föreslår att kommunen släpper det här huset i ett grannskap där Vårljus AB uppenbarligen inte är välkomna.

Kommunen bör i stället erbjuda företaget nya, fräscha villor i Påtåker, ett område inte långt därifrån som dessutom är beläget i mycket vackra omgivningar och med positivt inställda grannar.
I Påtåker bygger kommunalrådet Örjan Lid (M) och hans hustru Ulla Lid (M) inte mindre än 70 villor. Vägar, vatten- och avlopp, gång- och cykelvägar och allt annat som hör till betalar kommuninvånarna på olika sätt.
Socialnämnden kan gott köpa in och upplåta åtminstone tio av husen till Vårljus AB och på så sätt verkligen göra en rejäl insats för ensamkommande flyktingar i stället för denna lilla ynkliga punktinsats.


Varför en futtig insats i Bällsta mot grannarnas uttryckliga vilja när man faktiskt kan göra en rejäl sådan i Påtåker?

http://www.allabolag.se/5566845821/Pataker_Fastigheter_AB
http://www.foretagsfakta.se/Vallentuna/P%C3%A5t%C3%A5ker_Fastigheter_AB/2465147
http://www.vallentuna.se/sv/invanare/bo-och-bygga/samhallsplanering/Utbyggnad-av-vagar-allman-mark-och-VA/Pataker/

1 kommentar: