söndag 8 maj 2011

Varning för "firmorna" Nyari´s Bygg och Pro-Construction Scandinavia AB

Först kom grannen och sa att han ville byta panelen på sina vindskivor. Det innebar att någon måste arbeta på mitt garagetak då våra hus sitter ihop med varsitt garage emellan. Mitt garagetak kläddes med papp 1959 när husen byggdes. Pappen är följaktligen över 50 år gammal, torr och spröd.

Det är klart att grannen måste få reparera sitt hus och jag ska trots allt ändå lägga om taket. Problemet är rotavdraget som gör att alla pålitliga hantverkare är upptagna. För närvarande är prognosen för ny takbeläggning på mitt garage någon gång i december. Det är med andra ord viktigt att den gamla pappen inte går sönder. Särskilt som garaget är arbetsrum och del av bostaden och inte längre ett garage.
Jag sa ja till grannen förstås och utgick från att han skulle se till att mitt tak behandlades med största aktsamhet.
Några dagar senare dök några hantverkare upp i form av ett gäng ungrare. Jag träffade en som talar skaplig engelska (chefen), en som talar dålig svenska (puckot) och en som knappt talar alls (hantverkaren). De lyfte upp en stor sågklinga på grannens eget tak och satte sedan under några dagar med snigelfart ny panel på den sidan av huset.
Det tisslades och tasslades bland framför allt herrarna i grannskapet. En sa att ungrarna hade spikat in plast under brädorna så att de snart kommer att ruttna. En snickare från en känd Vallentunafirma (som var och tittade på mitt tak) dömde ut deras jobb helt och hållet. Det var inte omlott och det var fel antal spikar i varje bräda och så vidare.
– Det kan bara bli katastrof, sa han.
Så kom då dagen i förra veckan då sågklingan, plankor, stegar och borrmaskiner och allt vad det var lyftes upp på mitt tak. Det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Mitt spröda tak förvandlades till en verkstad. Gubbarna hängde dessutom sina jackor på min luftvärmepump som följaktligen stannade. Jag hade bestämt mig för att inte lägga mig i men gubbarna klampade omkring ovanför mig och mina datorer på ett tämligen oroväckande sätt. Till slut gick jag ut och förklarade vad som borde ha varit en självklarhet. De måste dels täcka taket och dels lyfta ner maskinerna.
Såga kunde de gott göra på backen, tyckte jag.
De gick med på att täcka taket och visade mig en nytagen bild i en telefon att det var täckt med trätrallar. Det där med sågklingan låtsades de inte förstå. Så rullade "arbetet" på i snigelfart i några dagar under vilka jag utgick från taket fortfarande var täckt. Herregud vilken slow motion. Jag har aldrig sett något liknande.

- Nu tar du bort den där bilden. Annars!
Det var nog f'*n ett hot i alla fall.
Som tur är har jag fler och bättre bilder...
Igår var det allmän städdag hos oss. Hantverkarna hos grannen var redan vid niotiden på morgonen det stora samtalsämnet.
– Har ni sett lirarna som snickrar där borta, sa en.
- Det är visst på löpande räkning också, sa en annan. Stackars grannen!
– Hur går det med ditt tak, undrade någon.
- Det är nog okej, sa jag. De har täckt med trätrallar.
En stund senare såg jag från en position längre bort att taktäckningen de visat mig inte alls var på plats. När gubbarna kom sa jag därför till dem att 1) täcka taket och 2) lyfta ner sågklingan. Annars skulle de inte få gå upp överhuvud taget.
Det struntade de högaktningsfullt i.
- Hur ska vi kunna jobba, undrade Puckot och jag upplyste honom om att det inte var mitt bekymmer.
- Ni ska täcka taket och plocka ner alla plankor och maskiner.
- Från grannens vägg och en meter in på ditt tak har du inte med att göra vad vi gör, sa Puckot. Det står i lagen. Gå in och kolla på internet får du se!
Han pekade med hela handen mot min dörr som han tyckte att jag skulle gå in genom.
- Men om något går sönder så lovar jag att laga det.
- Äh, ni sticker bara till Ungern och struntar i mig, sa jag. Tag ner er jäkla sågklinga!
Puckot bröt närmast samman. 
- Du som är så gammal ska inte svära, vrålade han. Du sa jäklar och det ingår inte i din kultur. Därför tänker jag inte tala med dig!
Snacka om att jag tappade hakan.
- Det ska väl du skita i, sa jag.
- Nej. Du svär! Jag tänker inte tala med dig.
Och så klättrade han upp på mitt tak igen.

Vad gör man när okända människor hotar förstöra ens hus och fullkomligt struntar i vad man säger? Jag ringde polisen och frågade.
- Jag skulle också bli skogstokig, sa jourhavande befäl. Kan du säga till den där mannen att polisen vill tala med honom?
Jag gick ut och sa till Puckot att han hade telefon.
- Jag har inte tid, sa han.
- Då skickar vi en bil, sa polisen.
Jag gick ut med kameran och knäppte några bilder. Puckot blev fullständigt skogstokig och skrek att jag skulle ta bort bilden. Annars…!

En stund senare svängde en polisbil in på vår lilla gata.
- Jaha, jasså ni jobbar här?!
Ja, just det, sa Puckot. Vi har bara två timmars jobb kvar nu.
- Och vad är det för brott som har begåtts?
- Men det är inget brott som har begåtts, sa jag. I alla fall inte än. Jag vill bara inte ha en hel verkstad på mitt tak och det måste jag väl i allsin dar ha rätt att bestämma. Jag vill att de täcker taket på den yta där de ska arbeta och lyfter ner plankor och maskiner som står över hela taket.
- Men vi kommer inte ut om inget brott har begåtts, sa polismannen. Har du blivit hotad eller?
- Nej, suckade jag. Och det har jag inte sagt heller. 
- Då är det civilrättsligt, sa polisen som om det var mitt fel att de hade skickats ut.
- Du får stämma grannen efteråt om det har gått hål i pappen, sa polisen.
- Är det inte bättre att de gör som jag säger, undrade jag.
- Jo, men det kan polisen inte göra mycket åt. De måste få göra sitt arbete och du ska inte behöva stå ut med några olägenheter. Det är en fråga om kommunikation.
Det tyckte även grannens fru som så småningom kom ut. Hon var mycket vänlig och försökte lugna ner det hela. Vad vi skulle kommunicera om var emellertid oklart. Jag hade satt mina villkor för arbete på taket och de struntade i dem. Jag måste alltså stämma grannen för att få ordning på torpet. Någon som vet vad sånt kostar? Kommer man undan med 100 000 spänn bara i advokatarvoden så har man tur.

Polisen tog uppgifter på ungrarna som nu var tämligen artiga.
- Det är klart att vi ska täcka taket och lyfta ner maskinen, sa de till polisen som strax därpå åkte sin väg. Puckot och hantverkaren klättrade flinande upp på taket igen och fortsatte som förut. De klampade omkring, kastade plankor och levde rövare.
- Du bör absolut begära att få deras organisationsnummer, sa ordföranden i samfällighetsföreningen.
Så jag frågade Puckot efter organisationsnumret.
- Jag talar inte med dig, skrek han.

Något senare kom en släkting förbi. När vi stod och tittade och hon tog bilder blev vi vittnen till hur en av de största plankorna, en tvärgående sådan högst upp på taket, med full kraft ramlade ner på mitt tak. Så bra fastspikad var den. Vi såg också och hur metallstegen med hantverkaren på gled minst en hel meter på pappen vid ett tillfälle.
- Hur gick det nu då, frågade jag. Hantverkarn var ju okej. Det såg jag.
- Och vad vill du nu, vrålade Puckot.
- Du talar ju inte med mig så då kan du vara tyst nu också, sa jag och tittade frågande på hantverkarn.
- Jag förstår inte, sa hantverkarn.
Diskussion överflödig.
Det är alltså omöjligt att skydda sin egendom. Men skriva och varna andra kan man. Därför gör jag det.

Nu var det så att Puckot tidigare hade berättat för mig att han var partner med chefen. Denne hade gett mig sitt visitkort - ni vet ett sådant där med fin bild som man får gratis från www.vistaprint.se. Han hade förklarat att han bedriver sin verksamhet som enskild firma men att det var korrekt på alla sätt och vis och att de är godkända för rotavdrag.
Jag hittade visitkortet.
Huvudmannen heter Zsolt Nyari och hans firma kallas Nyari´s Bygg
"Quality on best price". "House Renovation".
Honnörsgatan 6, 170 69 Solna, Sweden
+46-073-352 20 01
costarica1979@hotmail.com

Problemet är att den inte finns.
Firman alltså. 

Zsolt Nyari har emellertid en annan firma som heter Pro-Construction Scandinavia AB med organisationsnummer 556830-6210, vars styrelse han är både ledamot och suppleant i. Någon partner finns inte angiven.
Adress Tingvallavägen 9E, 7 tr, 195 31 Märsta.
Bolaget bildades 1 november, registrerades 8 december och ska enligt deklarationen bedriva "byggverksamhet såsom projektering, färdigställande av diverse byggprojekt och reparation av befintliga byggen och lokaler till såväl privatpersoner och övriga entreprenörer samt idka därmed förenlig verksamhet inom ovannämnda områden. Bolaget ska även inneha och förvalta fastigheter."

Vid halv femtiden på eftermiddagen, när ungrarna gått för dagen (arbetet accelererar med 1-2 meter per dag) kom en byggare som dessutom är examinerad kvalitetsansvarig och som tidigare besiktat taket. Ungrarna hade då täckt över så mycket av pappen med plankor att det inte gick att se eventuella skador. Han dömde dock ut själva arbetet. Martin Timell hade älskat detta, inser jag. Men det är ju grannens bekymmer så det lägger jag mig inte i.
- Vi gör en besiktning sedan, sa den kvalitetsansvarige. Vi låter dem måla först. Det får ju inte skvätta färg heller.
Det gjorde mig lite förvånad.
- Åh nej, sa han. Man har ingen aning om vad de använder för färg och vad den kan ställa till med.

2 kommentarer:

  1. Men herrejösses, vilka otrevliga amatörer!
    Ska jag komma upp och bita någon?

    SvaraRadera
  2. Gör det. De är på andra sidan huset nu...

    SvaraRadera