måndag 6 december 2010

Kossor, grisar och politiker är det gott om i Vallentuna...

I veckans nummer av Steget får vi stifta bekantskap med Sippan, en treårig kossa med två kalvar hos mjölkbonden Susanne Andersson på Stora Lundby gård i Markim.
- Alla borde ha en ko som granne, säger hon.
Och det är säkert rätt. Det är trevligt med kor. Och lönsamt. inte mindre än 40 liter mjök per dag klarar hon av att få till, Sippan.
Det intressanta med artikeln är statistiken. Det finns exakt 2 259 kor i Vallentuna vilket, enligt artikeln, gör 77 kor per 1000 invånare vilket gör 0,077 kor per person. Jag undrar just hur mycket det är. En entrecóte eller två kanske?
Det verkar göra Vallentuna till den näst korikaste kommunen i trakten efter Norrtälje som har 173 kor per 1000 invånare. Efter oss kommer Österåker som bara har 13 kossor per 1000 invånare. Upplands Väsby har tio, Danderyd fyra och Täby en ko per 1000 invånare.
Steget avslöjar slutligen att kossorna i norrortskommunerna har gott om plats så det finns sex kor per kvadratkilometer. Allt enligt Jordbruksverket.

Kommunalrådet Örjan Lid (M)
På insändarplats skriver en besviken kommuninvånare om ett fullmäktigemöte han bevistat. Usel teater kallar han eländet.
Det har det alltid varit, om det kan vara någon tröst. Fullmäktigemötena är öppna för allmänheten. Dessvärre är det få invånare som utnyttjar möjligheten att syna de "folkvalda" i sömmarna. Det är därför vi har de politiker vi har. Få skulle hålla för en kvalifikationskontroll och ännu färre står pall för en frostnatt. Vad har vi egentligen för nytta av dem?
Fullmäktigeledamöterna har i veckans Steget förevigat sig själva på en gruppbild publicerad på kommunens informationssidor på skattebetalarnas bekostnad. Åh, så trist. Jag tycker synd om genomärlige Svein Tryti (V) som har att slåss mot den här ligan.
Missa inte chansen att en gång i månaden se spektaklet live på Vallentuna Teater där ingen numera orkar sätta upp några riktiga föreställningar. Vi borde verkligen anstränga oss för att byta ut kommuledningen. Storstädning och förnyelse behövs!

Nya tidningen Vallentuna Nya har kommit ut med sitt tredje nummer. Ambitionen är att bli bäst på plan, berättar chefredaktör Peter Pettersson som numera ses i bildbyline klädd i kostym. I veckans nummer berättar han att 5000 kg marsipan kommer att bli 70 000 julgrisar hos Jönssons konfektyr som har sin verksamhet vid Aerosol i Vallentuna. Men inte nog med det. Man tillverkar även pepparkakshus, tomtar, tittsnöbollar och en mandelsticka, vad det nu är, som säljs i Stenugnsbageriets butik i centrum. Det hade jag ingen aaaaning om!

Vallentuna Nya Tidningen avslöjade förresten redan i förra veckans nummer att kommunen passerat 30 000-strecket. Med det menar de att vi för två veckor sedan blev 30 000 invånare. Kommunen växer så det knakar. Det är därför man aldrig känner igen folk numera. Förr kunde man se på medpassagerarna vilket tåg eller vilken buss man satt på. VNT summerar att:
1987 blev vi 20 000
2000 blev vi 25 000 och
2010 blev vi 30 000 invånare i Vallentuna

4 kommentarer:

 1. Det skulle faktiskt intressera mig att få se en lista över personer som, tillsammans, skulle kunna utgöra en kommunledning som duger åt tant ...

  Nisse

  SvaraRadera
 2. Nisse
  Vilken underlig hobby du har.
  Det finns gott om dugligt folk som skulle kunna styra den här kommunen hur bra som helst. Problemet är att där sitter fullt av nötter som vägrar flytta på sig. Och så mycket kan jag säga att myglarna som sitter i ledningen nu går fetbort.

  SvaraRadera
 3. .. så mycket för den listan, alltså!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att Nisse vore klockren...men det har jag ju alltid tyckt :)

  SvaraRadera