fredag 14 augusti 2009

Pinsamt Kommunstyrelsens arbetsutskott!


Är de pinsamma eller är de pinsamma?
Nu har kommunalrådet Örjan Lids kompisar i kommunstyrelsens arbetsutskott slutit upp kring sin hövding och skrivit ett genmäle i Steget om att de faktiskt var eniga om att sparka kommunchefen Annika Wallenskog.
Så det så!
För en vecka sedan hade de ingen aaaaaning om saken.
Då var det bara Örjan Lid som visste och han vägrade berätta. Kommuninvånarna ska knipa käft och vackert finna sig i att betala notan, dvs två årslöner på chefsnivå vilket väl motsvarar minst fyra, fem årslöner för vanligt folk.
Så låt oss ta en närmare titt på kommunstyrelsens arbetsutskott. Vilka är de egentligen?
I toppen sitter alltså Örjan Lid (M) som ni kan läsa om här.
Elisabeth Rydström (C) och Gunnel Orselius Dahl (FP) är två ganska vänliga damer med för mig alldeles för kyrklig inriktning. Båda vill ha ett bättre och tryggare Vallentuna men vem vill inte det?
Det är ingen tvekan om att damerna i fråga har nått sina positioner i avsaknad av konkurrens. Ingen av dem är särskilt bra som politiker. De är kort och gott namn som fyller ut såväl valsedlar som arvodeslistor. Ingen av dem har något civilkurage att tala om och ingen av dem har, såvitt jag vet, gjort särskilt mycket nytta för kommuninvånarna. Den sistnämnda är för övrigt helt i händerna på tjänstemännen om hon sitter kvar som ordförande för socialnämden, vilket jag reserverar mig för. Ett envist rykte gör gällande att hon just fyllt 70 år fast det kan man faktiskt inte tro. Så bra. Då kan vi kanske hoppas på avgång?
Lars-Bertil Olsson (KD) är en konservativ mysgubbe som sedan hedenhös pryder sin plats i kulturnämnden (om han sitter kvar som ordförande där). Han gör inte särskilt mycket väsen av sig och antagligen ingen nytta heller för den delen. Vad skulle det vara? Han sitter av sin tid som politiker och kommer att få ett tjusigt eftermäle.
Man kan lätt konstatera att somliga njuter av att befinna sig i maktposition. De flesta jamsar bara med och har inga egna synpunkter. Förfärande många läser inte ens handlingarna inför nämndsammanträdena.
Jag var en gång hos kulturnämnden för att presentera ett projekt på Vallentuna teater.
- Va?! utbrast en ledamot. Har vi en teater?!
Hon var skådespelerska till professionen, sa hon. Och socialdemokrat.
Men åter till KSAU.
Jana Tilles (S) kan jag inte uttala mig om. Hon var inte aktiv när jag var lokalreporter. Sossarna har sedan Sylvia Petterssons tid emellertid inte haft särskilt mycket att säga till om i Vallentuna. Att Jana Tilles nu sluter upp kring Örjan Lid i denna fråga tyder på väldigt dåligt civilkurage.
När man tänker efter är det verkligen inte mycket till kommunledning vi har. Suck!
Och nu gör de alltså gemensam sak och kastar sig över Anna Wilson i Vallentuna Steget!
Jodå, de var alla eniga om att sparka kommunchefen. Saken hade minsann diskuterats ingående och beslutet var enhälligt. Elisabeth Rydström hade bara glömt bort det när hon för tidningen berättade att Örjan Lid fått i uppdrag att "ta diskussionerna".
Åh, så lågt.
Anna Wilson sätter dem elegant på plats genom att påpeka att det i Kristin Westers artikel stod att beslutet togs av en enig kommunstyrelse. Hon fortsätter:
- Att det i själva verket var kommunstyrelsens arbetsutskott blev vi inte informerade om.
Det innebär alltså att en betydligt mindre demokratiskt sammansatt grupp stod bakom beslutet vilket inte precis gör det hela snyggare. Särskilt inte som det i förra veckan stod helt klart att det rörde sig om en personlig vendetta mellan Örjan Lid och kommunchefen. Det kan fotfolket inte göra mycket åt med sin fåniga insändare.
Orsaken till uppsägningen stavas officiellt "meningsskiljaktligheter kring hur organisationen ska ledas".
Jaha.
Och det kan Örjan, Elisabeth, Gunnel, Lars-Bertil och Jana då?
Tillåt mig tvivla, som farmor skulle ha sagt. Vad har de för kvalifikationer i kommunalt ledarskap?
Jag kan bara hålla med Anna Wilson.
Skattebetalarna förtjänar att få veta mer om denna offentligt finansierade verksamhet som kommunens förvaltningar är. Framför allt när det handlar om att två års avgångsvederlag ska betalas ut av allmänna skattemedel.

11 kommentarer:

  1. Hur va Mats Odell som kommunalpolitiker när han verkade i Vtna, tycker du Monica ?
    Han har ju ändå "lyckats" som politiker måste vi ju ändå säga.

    Mvh K.Ö, Vtna

    SvaraRadera


  2. Han var väldigt bra faktiskt.
    Jag tror visserligen inte att han åstadkom särskilt mycket lokalt men han när han väl började profilera sig märktes det att han var på en annan nivå än de andra lokala politikerna.

    Jag minns att jag blev förvånad. Plötsligt satt han i TV och sopade banan med motståndarna i debatterna.

    Jag tyckte han var rätt bra som kommunikationsminister. Han liksom passade där.

    Det var tvärtom med Elwe. Han borde ha hållit sig i Vallentuna. Han var alldeles för liten för de stora grabbarna i stan. Så gick det som det gick också.

    Idag vete gudarna vad man ska säga om Mats Odell. Han känns som ett stolpskott numera. Synd egentligen.

    Men det kan för all del bero på att jag inte gillar utförsäljningen av statliga verk = vår gemensamma egendom.

    Man kan tycka vad man vill om kärnkraft men jag blir alltid väldigt skeptisk när folk vänder kappan efter vinden.

    Mats var, enligt uppgift, ett framträdande namn i Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen när det begav sig.

    När jag kom från Tjernobyl första gången 1997 tog jag kontakt och ville berätta vad jag hade sett och varit med om.
    Han var inte intresserad.

    I dag är det kronor och ören som gäller.
    Miljö och sånt har inget värde.

    SvaraRadera
  3. Det är väl inte konstigt att Örjan Lid har en paranoid läggning. För honom finns 80 villatomter i pipeline som säkert är värda 100 miljoner på marknaden. Har man sådana sidointressen till sitt kommunalrådsuppdrag så är man säkert stämdigt rädd att någon ska syna korten. Synd bara när kommunens högste företrädare ska styras av någon sorts "management by fear" ideal!!

    SvaraRadera
  4. Det största problemet med Vallentuna är att Vallentunas barn indoktrineras till att bli drönare tidigt i livet. Är du tjej ska du ägna dig åt ridsport och lära dig att endast göra som du är tillsagd och absolit inte organisera dig tillsammans med andra. Är du kille ska du lira hocky. Du gör precis som tränaren har sagt och är du bäst så får du spela. Med den uppfostran kan komunstyrelsen känna sig hur säker som hellst, utifall någon av Vallentunas unga skule få för sig att rösta kommer de garanterat att rösta precis som sina föräldrar liksom deras föräldrar gjorde före dem.
    Verksamheter som leder till att ungdomar tar egna initiativ, eller tänker kritiskt och organiserar sig för saker av politisk betydelse, kommer omedelbart att bekämpas så att de snabbt slås ut till förmån för utveckling av drönarna.

    SvaraRadera
  5. Örjan Lid är oerhört smart kille. Han verkar ha lyckats bromsa byggplanerna på industrimarken i närheten av de villatomter han äger.

    SvaraRadera
  6. Anonymous
    Jag vet inte om smart är rätt ord faktiskt.
    Fräck snarare...

    Junior
    Spela teater vet jag...
    Revy är ett bra sätt att säga ifrån.

    SvaraRadera
  7. Jag är redan med i rekvisitagruppen för Jubelspexet. Jag tror flykt är det enkalste sättet att slippa Vallentunas korrupta styre

    SvaraRadera
  8. Håller med om att han inte verkar speciellt smart den mannen! Hmmm...
    Klappar till grannar, gräver av vägar till infarter hos närboende, kör omkull cyklister, köper upp & exploaterar mark som annars skulle ha fått fortsätta vara natursköna områden, pga & med hjälp utav hans ställning som kommun anställd!...! Undrar om hans fru som före detta högt uppsatt polischef har ngt, finger med i spelet vad gäller de misshandels anmälningar som Örjan varit föremål för utredning i. Och som antingen lagts ned i brist på bevis eller inte kunnat styrkas trots hyfsat bra bevis emot honom.
    Örjan Lid är inte den kommunchef vi vill ha! Hoppas att alla som kan ,vet & vill hjälps åt att få honom från sin tjänst på kommunen. Och dessutom kan sätta stopp för hans underliga bygg planer (har det gått rätt till Örjan?). Låt detta bli ett levande anti Örjan forum!!!!!

    SvaraRadera
  9. Örjan och Ulla Lid är två oerhört smarta och egoistiska personer som kom till Vallentuna med en plan som kanske inte direkt gynnar Vallentunas invånare Flera fall har rapporterats om personer som beträtt deras avlysta markområden och som misshandlats av paret Lid.
    Nu till min fråga: Hur många polisanmälningar kan de ha samlat på sig under sin tid i Vallentuna? Någon som vet?

    SvaraRadera
  10. Intressant att läsa alla kommentarer om Örjan Lid. Jag blir imponerad av sakkunskapen som tittar fram. Men jag blir inte förvånad. Moderaterna är väl inte alltid så ärliga i sina syften. Det som är på tapeten hos oss Sossar är affischeringen som förfulat hela centrum av moderata blå arbetaraffischer. Örjan brukar ta upp problemet med skyltar i centrum dessutom..Och vi hade en annan snygg uppgörelse om var vi skulle skylta. Men varför skulle dom följa det vi kommit överens om? Man blir inte förvånad..Och centern som har fulhyrt (läs: gratis i hemlighet)sina lokaler i Össebyhus i flera år. Nu är han etta på centerns KF lista?!

    SvaraRadera
  11. Sossesyster
    Vem är etta på centerns KF lista?
    Lid???

    SvaraRadera