tisdag 25 augusti 2009

En glimt av Vallentuna...

Jag lägger in några bilder jag råkar ha i datorn. Det finns som bekant många vackra platser i Vallentuna. Arkils Tingstad är en av dem.

Vattnet gick visserligen högre för tusen år sedan (sjön sänktes med en meter i början av 1900-talet) men här lade vikingarna till när de kom från Skålhamra på andra sidan sjön för att hålla ting.
Strax ovanför den här platsen ligger stenar i en stor fyrkant. På dem satt maktens män och bestämde över allmogen medan åhörarna trängdes på slänten intill. I mitten stod tjuvastenen där den anklagade satt om det var brottsmål.
En kompis till mig och hennes närmaste vänner avslutar sitt midsommarfirande här varje år. De vallfärdar hit mitt i natten, sätter värmeljus på stenarna och offrar till gudarna i form av lite sill, potatis och nubbe på tjuvastenen.
- Sedan kan gudarna komma och förse sig bäst de vill, säger hon.

Det här var Bällsta-lundstorp- ets gamla ladugård. Den var ett ypperligt hantverk i timmer, berättade hembygdsmannen Karl-Erik Mörk som ofta vallade mig i traktens historia. Bilden togs när han kämpade för att få fastigheten med huvudbyggnad och allt kulturminnesmärkt och bevarad. Det fanns skäl för det. Det har bott väldigt spännande folk där.
Ladugården låg norr om Ica Kragsta, strax bortom Christos runda korvmoj. De har väldigt god mat förresten. Rekommenderas!

Och här är en suddig bild på Röda skolan i Hjälmsta där några av oss gick i plugget. Jag lägger gärna in andra Vallentunabilder om ni mailar dem på: gabys@telia.com

2 kommentarer:

  1. JL

    Det är nog dags att börja använda tjvastenen
    igen!Det blir ju inte så långa resor för RULLE
    men strunta i snapsen,det ska vara vatten o bröd.
    Lika bra han vänjer sig.

    SvaraRadera
  2. Det fanns många fina plattser i Vallentuna, men fram till valet 2010 lär Örjan Lid ha lyckats demolera dem alla. (Undrar om det kanske var han som brände ned kvarnen också, det lär ju bara vara en tidsfråga innan den kullen innrymmer lyxvillor med sjöutsikt.)

    SvaraRadera