onsdag 19 oktober 2016

Jag säger som hembygdsmannen och vallentunakännaren Karl-Erik Mörk alltid sa:

Tillägg 23 okt - Se nedan!

- De kom med tåget för några år sedan
och tror att de kan Vallentuna!

Vallentuna Nyheter:

Vallentuna pröjsar en M-guru en halv miljon för att locka fler till kommunen.
Vallentuna kommun har sex kommunikatörer och en kommunikationschef. Trots det hyr man in Per Schlingmann för 520 000 kronor som ”kommunikationsstöd”.

Det var en dag i november förra året som kommundirektören Victor Kilén, kommunalrådet Parisa Liljestrand och före detta kommunikationschefen Kajsa Tirén åt lunch på Teatergrillen tillsammans med den före detta moderaten Per Schlingmann.

Notan gick på 2 090 kronor. Sedan tog kommundirektören och kommunikationschefen taxi hem till Vallentuna för 531 kronor.

– Det var Per Schlingmann som bjöd in dit, det var där vi hade vårt inledande möte. Men vi ansåg ändå att kommunen får betala det här. Sedan dess skickar han hit sina medarbetare eller kommer hit själv. Det är inte så att vi träffas på restaurang och ägnar oss åt excesser, säger Victor Kilén.

Men summorna från lunchen är småpotatis jämfört med de 520 000 som Schlingmann ska fakturera Vallentuna kommun för att hans firma ger kommunen kommunikationsstöd.

– Vi gjorde en direktupphandling, fick två anbud och tog det billigaste. Vi behöver kommunikationsstöd för att sätta bilden av Vallentuna som kommunen som är i framkant och tänker nytt, säger Victor Kilén.

Behövs verkligen det, folk vill bo i Vallentuna ändå?

– Vi vill att de flyttar till Vallentuna, inte Täby eller Österåker. Vi ser det som viktigt att locka hit boende. Det handlar också om att man ska vilja arbeta i kommunen, kompetensförsörjning är oerhört viktigt. Vi befinner oss i huvudstadens område, många gapar efter samma kompetenser och vi måste få de bästa.

I dagsläget har kommunen sex kommunikatörer på lönelistan, som totalt håvar in 213 200 kronor. Kommunikationschefen tjänar 75 000 kronor i månaden.

– De kommunikatörerna ska jobba i förvaltningsområdena, med dagligt arbete. Vi vill ha en kommunikationsbyrå som hjälper oss med Vallentunas varumärke.


______________________


Bra jobbat Vallentuna Nyheter!
Äntligen lite schysst journalistik!Vi måste få de bästa, säger Victor Kilén

- Ja, det hade förstås varit bra. Kan vi möjligen börja med att tillsätta nya politiker och kommunala tjänstemän av lite högre standard? Så sent som i förra veckan avgick en riktig långkörare när Mattias Andersson (C) lämnade sina kommunala uppdrag sedan hans alter ego Sabina Wallenstam - stundtals lierad med oppositionen! - hade avslöjats.

Vad är det för tomtar som styr här?

Victor Kilén tycks verkligen vara en risktagare. Hans hantering av rektorärendet var/är minst sagt olustig. Varför ska vi tro att Schlingmann-eländet är så mycket smartare? 

Och kommunalrådet...
Jag hoppas verkligen att hon gör politisk karriär någon annanstans än här där hon så uppenbart är ett charmerande verktyg i M-gubbarnas anonyma händer.

Vi slänger miljoner på så kallade "kommunikatörer", får vi veta. De ska av någon outgrundlig anledning hjälpa oss med Vallentunas varumärke!

- Samtidigt har vi inte råd att ens tänka på att bygga upp den nedbrända kommunsymbolen. 

Jasså, ni vet inte vad det var. Ni var inte här då, nej. Jag föreslår att ni frågar de så kallade kommunikatörerna. Någon av dem borde väl ändå vara insatt i Vallentunas lokala historia. 

Jag missunnar för övrigt inte någon att äta lunch på Teatergrillen. Men nog kunde väl Schlingmann ha masat sig ut till Vallentuna för en mer hemlagad variant på gymnasiet. Det är väl det minsta man kan begära av en snubbe som ska dra in mer än en halv mille av våra skattepengar på att snacka strunt om Vallentunas varumärke!

DET borde Mattias Andersson ha jobbat för!

Tillägg 23/10 2016:

I veckans Vallentuna Nyheter skriver "En företagare" att han tycker Mattias Andersson blev för hårt kritiserad för att han spelat dubbelspel och agerat i lånta fjädrar i den lokala politiken. Se ovan! 
Vederbörande ställer en rad korkade frågor som exempelvis:

- Vad finns annars för alternativ för en politiker i hög position att påverka politiken i andra områden än där han sitter själv?

Svaret är att han har exakt samma rättigheter och möjligheter att påverka i alla frågor som vem som helst annan med tillägget att han faktiskt har rätt kontakter också och vet vilka trådar han ska dra i om han vill. Fungerar inte det så har han förmodligen fel i själva sakfrågan och ska alltså inte kunna påverka. Konstigare än så är det inte.

Fånigast av allt är följande:
- Vad är det egentligen för fel med att använda ett alias i kontakter med politiker och tjänstemän?? Det är ju precis så alla granskande journalister gör för att få fram sanningen och för att påverka politiker och tjänstemän att göra de de borde göra.

Det stinker!
Man måste hålla isär sina roller och veta vem man är. Särskilt om man har betalt för det. 

Politiker och journalister har olika uppgifter. 
Politiker påverkar politiska frågor och ser till att tjänstemän verkställer demokratiskt fattade beslut. Varken mer eller mindre. Politiker ska inte agera fegt anonymt i lönndom för att påverka ett beslut, vad tjänstemän gör eller för att få fram sanningar. 

Journalister granskar makthavare och arbetar för att få fram sanningen. Det är deras jobb. De redovisar resultatet i eget namn. Aldrig anonymt. De agerar heller ALDRIG för att påverka beslut. Glöm det genast! De skildrar verkligheten utan att ta ställning.  

Den som utger sig för att vara journalist och agerar i syfte att påverka är en simpel lobbyist och ingenting annat. Det har ingenting med journalistik att göra. 

Den person som har skrivit insändaren i Vallentuna Nyheter är ute och cyklar. En folkvald politiker är en offentlig person som i alla lägen ska agera inför öppen ridå. Vill man inte det ska man inte vara politiker. Väljarna ska veta var han eller hon står för i aktuella frågor. Det är en förutsättning för att få väljarnas förtroende.  

Man kan inte vara både politiker och lobbyist lika lite som man kan vara journalist och lobbyist. Man måste välja. 

Att som Mattias Andersson segla under falsk flagg i den omfattning han gjort diskvalificerar honom dessvärre. Det är bara att bita och tugga i sig det sura äpplet. 

Och med facit i handen finns heller ingen anledning att tro, att det inte är Mattias Andersson själv som har hållet i pennan i Vallentuna Nyheter. 
Tongångarna är hans så varför i all världen ska vi tro något annat?

Det är vad anonymitet leder till. Osäkerhet och misstänksamhet. Ingen kan lita på någon. Sabina Wallenstam kanske i själva verket är Mattias Andersson liksom. Det är inte sunt. 

Mattias Andersson har varit en högt uppsatt politiker i Vallentuna i tre, fyra decennier. Jag vet inte om han har gjort något särskilt avtryck egentligen men han har haft sin plats = makt över andra - och han har lyft sina arvoden som alla andra makthavare. 

Det är för mig helt obegripligt att han - med flera - så totalt blundade för och spelade med i Örjan Lids bedrägliga spel. Det hade aldrig gått om de haft civilkurage, satt klacken i backen och sagt ifrån när de såg vartåt det barkade. Alldeles för många - och Mattias bland dem - bidade sin tid och blev rikligt belönade i form av ordförandeposter och höjda arvoden i oppositionen och oviktiga nämnder medan han själv tog sig makten i dem för hans privata affärer viktiga. Det är en skam att detta har kunnat hända. Makt korrumperar. Det har sällan varit så tydligt som i Vallentuna.  

Jag tyckte först att Mattias kunde ha suttit kvar. Det var väl inte så märkvärdigt med ett anonymt brev tyckte jag först. Men allt sämre bortförklaringar från hans håll avgör saken. i synnerhet som omfattningen tycks vara stor. Han har gjort sitt i politiken nu. Det betyder inte att han på något sätt är förbrukad. Föreningslivet skriker efter ideella krafter inte minst i Brottby.

5 kommentarer:

 1. Det är ett sätt att se det, jag ska tänka lite på det, för min första reaktion var att det måste vara riktigt lågt i tak i Centerpartiet då deras egna politiker inte kan framföra sina åsikter i eget namn utan är tvungen att agera anonymt.
  Men vad vet jag Sofia Segergren har blockat mig på twitter sedan jag ifrågasatte att löftet att hällmarkerna i Kristinebergsskogen inte kommer bebyggas. Jag menar, har man bott här i 30 år har man hört sådana löften förr (och sett hur lite de är värda)

  SvaraRadera
 2. Ja. Och hon är en av dem som "steg av tåget". Det är väldigt mycket sånt folk i kommunledningen numera. Vi behöver folk vars hjärta klappar för bygden och inte bara för den egna plånboken. Det är helt sjukt hur lätt det är att mygla sig in.

  SvaraRadera
 3. Det stora problemet är att Vallentuna befolkas av en stor tyst massa som inte betraktar sig som Vallentunabor. De möjliggör för dessa ibland korrupta politiker att få sitta kvar, trots att de gör lite som de vill.
  (Nu vill jag inte påstå att just Sofia är korrupt, det har jag inget belägg för) Men våra så kallade förtroendevalda tillåts alldeles för lätt att undvika debatt.
  Jag var aldrig på någon av de få öppna debatterna om assylboenden. Jag kan tänka mig att kritiken där var långt ifrån konstruktiv, men hur man har hanterat invånarna i tidigare frågor och undvikit debatt, har bäddat för möjligheterna att föra debatt i nästa led. På så sätt är jag inte förvånad när det till slut leder till att en allt större minoritet som känner sig överkörd inte accepterar de beslut som fattas och sedan gör saker som exempelvis bränner dessa baracker. (förlåt paviljonger)
  Jag säger inte att det som de gör är rätt, jag säger att det är en logisk följd av hur deras åsikter bemöts.

  Sedan idag har jag läst in lite mer i vad som händer i Vallentuna. Då det inte finns några ingenjörsjobb sitter ju jag och pendlar 10 mil så då händer det saker man inte märker.
  Då Per Schlingman är Moderaternas "Spin-Doktor" tror ju jag att de har anlitat honom för att kunna fortsätta Schlingra sig.

  SvaraRadera
 4. Det var bra den! :-)

  Jag känner inte till Sofia alls. Hon är ett nytt namn på den lokala himlen. Som flera andra. Mycket märkligt. Varifrån kom dom? Och kommunalrådet var först med i ett annat parti på vänsterkanten, hoppade av och lierade sig med betonghäckarna inom moderaterna. Oppositionen är sämre än någonsin sedan oppositionsrådet fick en årslön på 500 000 kr för att hålla sig lugn.

  SvaraRadera
 5. Fru Segergren kommer från Bergsslagen. Något hon gjorde klart på twitter under de stora skogsbränderna kring Norberg.
  Parisa kan jag på något sätt halvhjärtat försvara som Vallentunabo. Jag tror att hon gick på Hjälmsta samtidigt som mig. I en tid då Vallentunabor hade en idé om vem folk är.
  Jag kände henne inte då, men har för mig att hon var lite skum och intresserade sig för politik i Demoex, och det verkar rimligt. Det enda som inte stämmer är att jag minns henne som lite tjock, och även om folk förändras när de växer upp stämmer inte bilden riktigt. Man kan säga att hon spelar spelet bra, så på så sätt är hon Vallentunas svar på Republikanen Hillary Clinton.

  SvaraRadera