lördag 18 augusti 2012

Det kom ett brev om flyktingboendet i Bällsta...

Nedanstående inlägg är skickat till samtliga partier i Vallentunas kommunfullmäktige:

Till samtliga partier i Vallentunas kommunfullmäktiges gruppledare:
Jag har sju frågor:

1) Jag undrar var sidan där det gick att ställa frågor tog vägen och varför togs den bort? Var det för jobbigt att svara på frågor från medborgare som inte uppskattar hur kommunen sköts?

2) Vem i kommunen bär ansvaret för att grannar till flyktingbostaden på Runristarvägen 57 inte bjudit in till det öppna hus som utlovades vid det välbesökta mötet i Karlbergsskolan? Det öppna hus som vi läst om i tidningen hade inte bjudit in mer än utvalda grannar. Vi andra fick ingen inbjudan? Varför sållades vi bort? I media (som inte är grannar men tydligen ändå blivit inbjudna ) framställs ånyo bällstabor som fientligt inställda till boendet. När skall smutskastningen av oss ta slut?

3) Varför drar kommunen in Fiberkabel till detta "Vårdboende" och dessutom tvingar personalen som utför jobbet att ljuga för grannar och säga att de drar in extra el? Hade det inte varit smakfullt att även erbjuda andra boende i området att tillsammans med vårdboendet dela kostnaderna för fiberkabeln?

4) Vem i kommunen vill ta ansvar för den ökade tunga trafik som p g a vårdboendet nu trafikerar Runristarvägen? Det är en ansenlig mängd tung trafik till och från fastigheten med matleverenser och annat. Ica ligger ca 200m från huset och ur både miljö och trafiksäkerhetssynpunkt torde det vara bättre att de boende med personal går dit och handlar.

5) Varför måste trafiken till daghemmet längst ner på Runristarvägen trafikera hela Runristarvägen? Det torde vara bättre ur både miljö och trafiksäkerhetssynpunkt om de istället kunde ta den nu avstängda vägen från norra sidan från Bällstavägen. Det går många barn till och från skolan på Runristarvägen varför detta är mycket olyckligt.
Till detta kommer att personalen från vårdboendet på Runristarvägen 57 samt olika tjänstemän från kommun, polis mm parkerar sina bilar på gatan eller trottoaren. Det är en trafikfara då barnen tvingas ut i vägbanan då dessa bilar ofta står på trottoaren/gångbanan.

6) Den bevakning från Securitas som ronderar flera ggr per dygn vid hemmet sedan i mars måste kosta stora pengar. Vem betalar för den? Varför får vi andra boende inte samma bevakning när vi drabbas av inbrott, skadegörelse eller stölder?

7) Även polisen har ökat sin närvaro på hemmet med flera besök/utryckningar dit. Vad har hänt undrar vi i Bällsta? Vi ser ju aldrig någon polisbil som ronderar här annars så vad är det som händer i huset?

Jag skulle vara tacksam om dessa frågor förmedlades till samtliga partiers gruppledare i fullmäktige. Svar kan lämpligt publiceras antingen i någon av lokaltidningarna eller här på hemsidan.
Det är många av oss Bällstabor som är intresserade av svaren vill jag lova.

Anledningen till att jag vill vara anonym är det mediadrev som varit mot oss boende och som kommunens politiker hjälpt till och understött. Det är inte så att jag inte står för min åsikt MEN jag vill inte utsättas för mer smutskastning. /
Skrämd till anonymitet men inte till tystnad.


Bäste Anonym,
De ansvariga har ingen skyldighet att svara på anonyma frågor i vare sig den här bloggen eller i tidningarna. Det gäller såväl politiker som tjänstemän. Anonymitet äger ingen tyngd. Ingen behöver svara på frågor från någon som inte kan stå för dem. 

De ansvariga är förstås välkomna att göra det här eller där ändå. 
Gör det för all del! 
Du måste alltså antingen ställa dina frågor under eget eller en organisations namn eller svälja förtreten och acceptera situationen runt flyktingboendet och ditt hem som den är.

Med organisation menar jag att du och dina grannar kan bilda en ideell förening för ändamålet så att kommunen får en motpart mot vilken de kan och måste agera. Den skulle till exempel kunna heta "Grannsamverkan mot Klantiga Politikers Övergrepp" (GKPÖ) och ha som syfte att tvinga fram en dialog med kommunen samt kompensation för den inkompetens som drabbat er.
För så är det ju. Om ansvariga politiker hade hanterat ärendet korrekt så hade ni närboende grannar aldrig drabbats av denna mediala uthängning. Det är inte mer än rätt att de tvingas ta ansvar för det. De har redan gått vidare mot nya omdömeslösa beslut med ständigt höjda arvoden medan ni måste leva med konsekvenserna. Bestäm själv om de ska komma undan med det.

Men med anonymitet kommer ni ingenstans. 

Vad säger Bällsta Villaförening?
Som intresseförening borde de tillvarata era intressen och driva detta. För en gångs skull behövs de. Livet i Bällsta handlar just nu om mer än storleken på den årliga avgiften. I detta ärende har de äntligen tillfälle att visa framfötterna.
Monica Antonsson

7 kommentarer:

 1. Hej,

  Det är uppenbart att hela ärendet med asylmottagningen har blivit en fullständig skandal. Att de ansvariga politikerna inte skäms när man ser dessa enorma resurser ösas över en onödig asylmottagning med tveksam agenda. Att våra mest utsatta och svaga medborgare lämnas hjälplösa på underbemannade äldreboenden i kommunen är det tydligen ingen som bryr sig om.

  http://www.svt.se/2.125837/1.2596224/carema_planerar_for_lag_bemanning

  Sverigedemokraterna i Vallentuna vill att vi ska ta dessa miljontals kronor som asylboendet i Bällsta kostar och istället lägga det i allas gemensamma välfärd. Det är oacceptabelt att våra gamla tvingas till vanvård den sista biten av sina liv medans vuxna män får leva i lyx och överflöd i miljonvillor på skattebetalarnas bekostnad.

  Ni är varmt välkomna att kontakta oss ifall ni har fler frågor om vår verksamhet och vad vi står för. Ett medlemskap hos oss är anonymt och medgör möjlighet att träffa likasinnade på en rad olika aktiviteter som vi tillsammans organiserar i kommunen.

  http://vallentuna.sverigedemokraterna.se

  Det är endast tillsammans som vi kan göra något åt detta bedrägeri och vansinne som dagligen sker i kommunen, i länet och runt om i landet!

  Mvh, Fredrik Lindahl, kommunfullmäktigeledamot, Vallentuna.

  SvaraRadera
 2. Bra frågor!
  Tyvärr lär vi aldrig få några svar! I alla fall inte från den ytterst ansvarige!
  Valet lär bli omvälvande!
  Att möjligheten att ställa frågor till kommunen via nätet är märkligt nu när sverige ska vara bäst i världen på 'nätanvändning'!
  Var är media nu?
  Som granne och demokratiförespråkare känner man sig överkörd( vill inte använda den starkare och mer korrekta formuleringen) av kommunen!
  Tankar faller tillbaka på sovjet och nazityskland men det är väl bara att vänja sig uppenbarligen!

  SvaraRadera
 3. Nu förstår jag dig inte.
  Om du ställer frågorna rakt upp och ner med samma ärlighet som du kräver av kommunalrådet - dvs helst skriftligt och under eget namn - så kommer du att få svar. Det duger bra med mail. Han kan inte vägra. Att han klarar sig beror bara på att folk är fega och inte vågar stå för vad de tycker.
  Ska ni verkligen låta honom komma undan med det?

  Var är media, undrar du.
  Så du tycker alltså att media ska göra jobbet åt er?
  Det är alltså som min mamma alltid har sagt:
  Alla vill att yxan ska gå men ingen vill hålla i skaftet.
  Och det fick jag sannerligen känna som lokalredaktör.

  Men det är inte så det ska gå till.
  De berörda ska ställa kommunalrådet mot väggen. Media ska på sin höjd titta på och skriva om det. Bevakning kallas det.

  Alla kommuninvånare har samma rätt att kräva svar på sina frågor.
  Det är bara frågan om lite hederligt mod.
  Jag begriper inte varför alla plötsligt ska vara anonyma (läs: fega).
  Men jag förstår din liknelse med Sovjet o Tyskland där folk inte vågade ifrågasätta.
  Det blir ju så då. Och vems fel är det?

  Varför i all världen törs ni inte stäcka på er och tala ut?
  Vad kan hända? Ingenting. Vi lever i en demokrati med yttrandefrihet.
  Använd den!
  Den är till för det.
  Att inte göra det är att be om ett nytt Sovjet.

  SvaraRadera
 4. Nja! Jag har redan ställt frågan till kommunen, inte anonymt , men ej fått svar förrutom av SD märkligt nog!
  Vallentuna nya samt Mitt i har varit på hugget var gång ingen av grannarna varit besök! Därför undrar jag var media finns nu!

  SvaraRadera
 5. Du har alltså ställt frågan till kommunens politiska partier, om jag fattar dig rätt.
  De har ingen skyldighet att svara.
  Ställ din fråga skriftligt till:
  - Kommunstyrelsen och dess ordförande Örjan Lid och inte minst till dem som "handlade" ärendet och hängde ut er i riksmedia:
  - Socialnämnden och dess ordförande Gunnel Orselius Dahl.
  De är skyldiga att svara.
  Kommunala beslut går också att överklaga formellt.
  Jag vet inte exakt gången men det får man ta reda på.
  Man kan antagligen också anmäla beslut som man anser är felaktiga och/eller lagstridiga.

  Jag förstår inte riktigt vad du menar med att lokalpressen varit på hugget "var gång ingen av grannarna varit på besök". Besök vardå?
  Det låter helt tokigt.

  Media är med där och när det händer.
  Vill man ha media med på tåget får man alltså se till ATT det händer.
  Därmed inte sagt att de per automatik är med på samma tåg.
  Det beror på vad ni säger och hur ni lägger upp det.
  Skandalen här är inte flyktingboendet i sig.
  Skandalen är, som jag ser det, det sätt på vilket socialförfaltningen och nämnden hanterade ärendet (för att snabbt och enkelt göra sig av med ett problem) utan att förankra besluten hos berörda grannar som därmed blev uthända medialt i hela riket och utsatta för omvärldens missaktning.

  Och nu får ni liksom stå där med skammen, känns det som.
  Slå näven i bordet och kräv upprättelse!

  SvaraRadera
 6. Det har uppenbarligen varit två "invigningsfester" på Runristarv 57 och flertalet av grannarna blev inte informerade! Då uppslutningen var skral valde Mitt I att kommentera detta på ett ofördelaktigt sätt för oss grannar!
  Jag tog genast kontakt med tidningen som givetvis skruvade på sig men till slut fick jag skriva en rättele angående avsaknaden av utlovad information till oss nära grannar!
  Media finns där det händer, när de valt vilken vinkel som för dagen är politiskt korrekt utan hänsyn till vem/ vad som drabbas av baksidan!
  Jag har viss erfarenhet av media och vet att dagens uppgift för media inte handlar om att förmedla sanningen utan en sanning med modifikation!
  Att man är medveten gör det lättare men samtidigt blir man likgiltig och trött!
  Det är kanske läge att kasta sig in i media eller rentav politiken, igen!
  Detta lockar dock föga, men jag tänker nog ge kommunpolitikerna en match vad det lider!

  SvaraRadera
 7. Det tycker jag verkligen att du ska göra.
  Absolut!

  Jag har också en viss erfarenhet av media. Jag har till och med jobbat på Mitti.
  Jag känner inte igen din beskrivning av media därifrån.

  På min tid var det aldrig någon annan än respektive reporter som "valde vinkel". Och sanningen var vår ledstjärna. Sedan är det förstås upp till varje reporter att ta intryck.

  Jag jobbade på Södra Roslagen i många år också. Den ägdes då av Norrtelje tidning (köptes senare av Mitti). Där blev jag - efter sju, åtta år som lokalredaktör - beordrad att vinkla en viss nyhet så att den skulle passa köpmännen (annonsörerna).
  Det ledde till att jag vägrade, sa upp mig och slutade.

  Det hände också på Vallentuna Steget, då privatägd, när jag var där en kort period (innan även den köptes upp av Mitti). Då var det en brottslig polischef som skulle rövslickas. Jag slutade - självklart - med omedelbar verkan.

  Men på Mitti hände det aldrig. Där fanns en journalistisk heder som var fantastisk.
  Men det är klart, det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess...
  Och det är inte poppis att vara emot flyktingboenden så det kan ju ligga något i vad du säger...

  SvaraRadera