söndag 15 augusti 2010

"Lämna tillbaka grevens fullblod!"

Marianne Ahrne kräver i dag i Expressen:
Lämna tillbaka grevens fullblod!


Marianne Ahrne:
Djurskydd är viktigt och ligger mig varmt om hjärtat. Men i dag sköts kontrollen av djurskydd av byråkrater i Länsstyrelsen som ofta håller lagens minsta paragrafer kärare än djuren. Medan man blundar för eländiga förhållanden för djuren i kött- och pälsindustrin ger man sig på djurägare med hästar, hundar och katter. Här kan en liten förseelse få oerhörda konsekvenser och leda till att fullständigt friska djur beslagtas och avlivas.

Det fall jag tänker berätta om är bara toppen av ett isberg.
Raoul Hamilton är en gammal greve som har drivit avel av galopphästar sen 1964. 2006 fick han djurförbud på nötkreatur men han har aldrig haft en anmärkning på sin hästhållning. En lördag i mars 2009 upptäckte Hamilton och en av hans hästskötare att hästen Pamperace hade skadat svansen och blödde. Hamilton trodde att det rörde sig om en hudskada. De tog in honom från hagen, klippte bort taglet runt skadan och tvättade rent. Hästen stod snällt stilla, hade ingen feber och åt med god aptit. Samma dag och för hans räkning ringde en annan av Hamiltons hästskötare till Finsta veterinärstation, men där fanns bara telefonsvarare. Hon lämnade meddelande två gånger, men ingen veterinär ringde tillbaka. Senare skulle Hamilton bli anklagad för att inte ha kontaktat veterinär.
Tre dagar därefter kom fyra kvinnor från Länsstyrelsen på en oanmäld kontroll.Man hade fått en anonym anmälan - en sak man inte har något emot. Hamilton bad kontrollanten att komma tillbaka nästa dag då han skulle ha hovslagare och fodervärdar i stallet, vilket hon gick med på. Denna överenskommelse kom senare att tolkas som att greven vägrade ta emot veterinär.
Nästa dag hämtades Pamperace utan förvarning av polis. När Hamilton kom ner på stallbacken grep en av poliserna honom i jackan och slängde undan honom med orden: "Här har du inget att göra!" Pamperace fördes till Universitetssjukhuset i Uppsala där han fick stå i två dagar innan man amputerade svanstippen som visade sig ha en fraktur. Därefter skänkte polisen bort hästen till en hemlig person. Sju månader senare fick Hamilton besked att han tills vidare har förbud att ha hästar. Myndigheten grundade beslutet på misstanken om att han i framtiden skulle kunna underlåta att kalla på veterinär om en häst skadar sig.
Ingen kan försvara sig mot en misstanke, men Hamilton vägrade att sälja sina 14 återstående friska fullblod. När man hotade med att annars avliva hästarna svarade han:
- Men kom och skjut mig då, så är saken ur världen.
Detta kom senare att tolkas som att Hamilton är självmordsbenägen!
I slutet av juni i år brakade poliser och stora transportvagnar in på tomten. Hästarna skulle beslagtas. Hamilton och hans två fodervärdar föstes åt sidan, skärrade hästar tvingades in i transporterna med hjälp av plankor och kvastar: åtta av hästarna drogades, en del så hårt att de knappt kunde stå på benen. Hamilton nämnde något om giljotineingspatrullen varvid man tog polisgrepp på honom och tryckte upp honom mot en vägg. Han fick ett blått öga.
Fodervärdarna grät och bönföll poliser och transportörer att sätta transportskydd på hästarna. Men skydd ansågs inte nödvändigt - inte heller sedan en valack skadat sig så allvarligt på benet att han måste sys på plats. Poliserna genomförde husrannsakan. Med hänvisning till att Hamilton är "självmordsbenägen" beslagtog man hans vapen: en huvudsakligen antik samling. Han vaktades av två poliser och tvingades gå på toaletten med öppen dörr - som vid punktbevakning på ett mentalsjukhus. Nere vid stallet fortsatte lastningen under tolv timmar. Två unghästar som inte kunde lastas blev tills vidare kvar på gården. De andra hästarna skickades till okänd ort för att säljas, skänkas bort eller avlivas. Kvar på gården blev tre människor vars liv slagits i spillror.
Hamilton beklagar att han missbedömt skadan på Pamperace svans. Men han har aldrig vägrat veterinär, och Länsstyrelsens ingripande kan knappast kallas för djurskydd. Länsstyrelsens egen veterinär hade bedömt alla de fjorton hästarna som friska och välmående. Det var lyckliga hästar i en väl sammansvetsad lösdriftsflock på vidsträckta betesmarker. Jag uppmanar Länsstyrelsen och polisen att rätta till misstaget. Häv Hamiltons hästförbud och återför hästarna dit där de hör hemma!

MARIANNE AHRNE är filmregissör och författare. Hon tävlingsred mycket i ungdomen och har fortsatt rida av och till genom livet. Hon hyr sedan många år ett sommartorp av Hamilton.
Publicerat 15 augusti 2010 Uppdaterad 15 augusti 2010

Det kan påpekas att det faktiskt var nationella insatsstyrkan som var hemma hos Hamilton och inte vilka poliser som helst./ MA

4 kommentarer:

  1. Var det verkligen Nationella insatsstyrkan från polisen som var där?

    Dom som sysslar med terroristbekämpning och gisslansituationer. Eller finns det någon annan nationell insatsstyrka.

    Polisens hemsida:
    http://www.polisen.se/Om-polisen/Sa-arbetar-Polisen/Specialkompetenser/Nationella-insatsstyrkan/

    SvaraRadera
  2. Anonym 22 aug 18.22
    Ja, det var det.
    Nationella insatsstyrkan var på plats vilket säger en del om polisens erfarenheter av personen i fråga.

    SvaraRadera
  3. Här kommer korrekt fakta: Polismyndigheten utför de beslut som fattats av länsstyrelsen, till exempel omhändertagning av djur. MEN just när det handlar om avlivning av större djur som hästar och kor så krävs det special-kompetens som "vanliga" poliserna inte har. det har däremot vissa delar av den nationella insatsstyrkan. DÄRFÖR åkte de ut till Markim, INTE på grund av Vallentuna-polisens tidigare erfarenheter av Hamilton.
    Kontrollera gärna mina fakta, men jag anser att man ska ta reda på fakta INNAN man uttalar sig.

    SvaraRadera
  4. Ja ta reda på fakta ja..
    Det kan ju tex Monika Klantonsson
    göra innan hon publicerar en sådan
    förtals-artikel som "vilda västern
    i markim".
    Smaklöst.
    Jag antar att hon lyssnat lite väl
    hårt på någon annans lögner utan
    att kontrollera sanningshalt i detta.
    Likt en proffsig journalist som kontrollerar sina källor.
    Patetiskt.
    Efter att ha följt flera djurskyddsärenden på nära håll försöker jag dokumentera Länstyrelsens utstuderade och olagliga arbetsmetoder.
    Bla om varför dom ljuger till media
    att omhändertagna djur var vanvårdade när dom veterinär-besiktats utan anmärkning?
    Till skillnad från Monika Klantonsson tycker inte jag att lögner hör hemma varken i media eller i djurskyddsärenden..
    john.

    SvaraRadera