Läs hela artikeln här:
Engelska skolan skapar
stor politisk splittring där de drar fram.
Kom för all del i håg att skolan är
ett privat företag på jakt efter största möjliga lönsamhet
för egen del.
för egen del.
I Vallentuna kommun överklagade socialdemokratiske kommunpolitikern Jerri Bergström ett avtal om etablering med IES och fick rätt. Domstolen fann att avtalet – som inte innebar nedsatt hyra, men en garanti om att kommunen inom 20 år skulle ta över hyresavtalet när helst IES ville lämna kommunen – var ett otillbörligt gynnande av enskild näringsidkare.
IES hade en garanti med hyresvärden att kunna dra sig ur kommunen fram till 2024 om skolpengen sänktes.
– Stabilitet är väldigt viktigt för oss, säger Jonathan Howell.
Nu är det oklart om det blir någon Engelska skolan i Vallentuna, men IES uppger att det är deras avsikt att öppna en skola. Och kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M) har inte gett upp.
Varför vill ni så gärna ha IES till Vallentuna?
– Vi vet att det finns ett stort intresse bland våra barn och ungdomar att gå på den skolan. Det vet vi för många härifrån pendlar till IES i Täby och Kista, och det finns ett uppdämt behov hos de som söker och inte kommer in. Vi vill också främja valfriheten, och ge möjlighet för elever i Vallentuna att gå där de vill gå, säger Parisa Liljestrand.
Men enligt Jerri Bergström finns det ingen brist på skolor i Vallentuna och inte tillräckligt elevunderlag för att motivera en skola till.
– Nej, för tusan, i augusti invigde vi en skola med 700 platser och 80 förskoleplatser, men tog bort en annan skola med 400 platser. Enligt barn- och ungdomsförvaltningen har vi ett överskott av skolplatser i Vallentuna, säger Jerri Bergström.
Han säger också att kommunens ekonomi är tajt, och att skolpengen är »en av de lägsta i Sverige«, vilket har fått andra friskolor att lämna kommunen.
– På förskolesidan har alliansen varit tvungna att återkommunalisera två förskolor, bland annat Academedias, för de kunde inte tjäna pengar, säger han.
Parisa Liljestrand tycker att Jerri Bergström resonerar fel.
– När vi nyligen byggde en ny kommunal skola, Hagaskolan med plats för 800 elever, var vi fundersamma: kommer det att gå ihop sig? Men den är full ändå betydligt snabbare än vad vi räknat med för den har en ny pedagogik, nya möjligheter till undervisning och det påverkar elevernas val.
På samma sätt tror Parisa Liljestrand att en IES-skola skulle skärpa konkurrensen och bidra till bättre kvalitet i övriga skolor.
Det finns också ekonomiska skäl till att försöka få fler elever att stanna i skolor inom kommunen.
– Om våra elever är kvar i Vallentuna så behöver vi inte betala skolpeng till andra kommuner, och vi kan erbjuder trygghet och närhet för eleverna till exempelvis träningar.