torsdag 19 december 2019

Otidsenlig socialnämnd utan sans och balans...

Men vad är det för dumheter?!
Den så kallade alliansen har fattat ett vettigt beslut.
Så vad händer?
Socialdemokraterna i socialnämnden får krupp och blottar en samhälls- och människosyn knappt hemmahörande i 1800-talet.

Det vettiga beslutet är att serveringen i Vallentuna teater och Café Form i kulturhuset har fått lov att servera vin och öl i samband med evenemang. 
Precis som alla andra teatrar i Sverige och hela den övriga världen i både öst och väst.  

Det ”bruk av brännvin” som på 1800-talet och långt in på 1900-talet - med rätta – bekämpades var missbruk, misär och elände. När säd och potatis gick till hembränning i stället för till mat, när folk slog ihjäl varandra och barn dog svältdöden var nykterhetsrörelsen både nödvändig och väl motiverad. 

I dag ser problemen annorlunda ut. 
Socialnämnden har förvisso fortfarande en stor uppgift att fylla för människor som far illa av alkohol- och andra missbruk. 
Och visst finns det krogar som missköter sig
Där ska nämnden göra sitt till hjälp och assistans för de drabbade. Det kan till och med vara motiverat med ren torrläggning. De ska däremot inte ägna sig åt att sätta käppar i hjulen för kreativa personer som med sitt slit gynnar kommunen.

Som infödd förväntar jag mig att ledamöter av socialnämnden drivs av en genuin vilja att göra gott då de i kraft av sin position faktiskt har skaffat sig makt över andra. Det finns många som behöver hjälp och stöd. Det stora flertalet ska man lämna ifred.

När drivkraften för politiker stavas makt och förtjusning över den egna förträffligheten ska de plockas bort - vilket jag härmed varmt rekommenderar S, M och C. Vallentunaborna gynnas inte av stockkonservativa bromsklossar hur ”folkvalda” de än tycker att de är.  

Alkoholmissbruk och annat elände har ingenting med pausvin på teatern att göra.
Jämförelsen är grotesk och slår hårt tillbaka på dem som nu förfasar sig över det ovan nämnda demokratiska beslutet. Även nykterhetsivrare ska visa respekt för sina medmänniskor. 

Med anledning av den senaste tidens rapportering om saken står det klart att alkoholtillstånd inte bör ligga på socialnämndens bord. Ledamöterna är inte kvalificerade. Jag rekommenderar starkt att tillståndsgivningen snarast överförs till polisen och minns med värme förre polischefen Gunnar Söderqvist som man alltid kunde vända sig till som arrangör. Vett, sans och balans var ledorden.       
  
Jag ger Ing-Marie Elfström (S) rätt i att det nu aktuella beslutet om alkoholtillstånd är inkonsekvent. Varför i all världen fick inte även Rookie bar i ishallen alkoholtillstånd?!
Alla instanser före socialnämnden tyckte trots allt att det lät som en god idé.

Rookie Bar är en restaurang med utsökt mat. Varför i all världen ska matgästerna där inte kunna få ta ett glas vin eller öl till maten? Varför ska konservativa tanter i socialnämnden ens få ha en åsikt om saken? Icke tillstånd brukar betyda att ägaren inte har betalat skatten. Så är det inte i detta fall. Här är det uppenbarligen fråga om ren maktfullkomlighet och illvilja. 

– Vi hänvisar till våra riktlinjer för serveringstillstånd, säger arbetsutskottets ordförande Torbjörn Einarsson, C, till Mitti. Vi vill inte heller att alkohol ska förknippas med idrott eller att alkohol ska serveras i miljöer där barn och ungdomar vistas. 

Vad är det för fel på idrott?
Och var i den här miljön vistas barn och ungdomar? 
Inte i Rookie bar åtminstone. 
I socialnämndens arbetsutskott sitter M, C och S. 
Hur är det ens möjligt att de kunde vara eniga om att säga nej? 
Jag skäms å deras vägnar. 

Det är faktiskt fullt möjligt att lufsa runt på banorna i skogen runt IP och därefter avnjuta en middag med ett glas vin eller öl utan att vara alkoholist. Det finns inget som helst motsatsförhållande i idrott och ett normalt förhållande till alkohol. 
  
Den enda närheten till barn och ungdomar på Rookie Bar är att man som matgäst kan se barn som åker skridskor genom fönstret. Barnen ser emellertid inte matgästerna och kan alltså inte skadas av menyn på Rookie bar. Beslutet är därför löjligt. Särskilt illasinnat är att socialnämnden dessutom klubbat igenom ett extra yttrande till förvaltningsrätten i akt och mening att förstöra för Lasse Barkström. 

Jag hoppas att förvaltningsdomstolen kör över er totalt.
Jag hoppas att de ger Rookie bar sitt stöd som de gav Vallentuna Revyn fullständiga rättigheter när det begav sig. Absolut ingen for illa av det och det kommer ingen att göra på Rookie Bar heller.

Så låt mig för en gångs skull tala klarspråk. 
Ägaren Lasse Barkström har byggt upp idrottsplatsen till något väldigt bra som gynnar hela kommunen. Turerna har varit många genom åren och inte minst jag själv har varit kritisk ibland. Man kan emellertid inte komma ifrån att det är han som med en hel del jävlar anamma och oegennyttigt arbete har skapat Lasse-Barkström-land (mitt namn på anläggningen). Utan honom hade den inte funnits. Det vet alla. Så hur tackar vi honom för det då? Genom att sätta käppar i hjulen för den löpande verksamheten. Det är sannerligen inte snällt.  

Ni ledamöter av socialnämnden som ägnar er åt detta, ska tänka på att även Lasse Barkström kan tröttna på inskränkta beslutsfattare. Rätt som det är kan han lägga ner verksamheten. Då finns absolut ingen som kan ta över. Hur skulle det se ut, tror ni? Vad skulle det kosta? 

Det är, enligt min mening, kommunens sak att bana väg för kreativa personer som arbetar med vårt gemensammas bästa för ögonen. Särskilt när det som i detta fall faktiskt bara behövs lite välvilja i form av ett alkoholtillstånd som regelbundet dessutom omprövas. Ni som motsätter er det motarbetar oss alla. Det är inte därför ni har fått era förtroendeposter. Ni jobbar för oss och inte tvärtom. Glöm för all del aldrig det. 

Restaurangen sköts av proffs.
Där finns inga barn i behov av en skyddslag.
Där finns heller ingen idrott annan än den som ses på behörigt avstånd genom fönster. 

Problemet är följaktligen maktfullkomliga politiker som i sken av påstådd omsorg om barn och ungdomar använder lagen som vapen i privata korståg mot alkohol och framgångsrika näringsidkare som minsann inte ska gynnas. Det är skamligt och måste upphöra.  

Otack är visserligen världens lön. Det vet Lasse Barkström och alla andra kreatörer i Vallentuna. Det är därför man lägger ner sin verksamhet. Det är inte lätt att åstad komma något i Vallentuna. Man måste emellertid fråga sig om inte borde kunna kräva någon sorts begränsning av beslutsfattares dumhet. Varför ägnar sig ledamöter av socialnämnden åt sociala sabotage? Varför river de ner, när de kan bygga upp? Eller åtminstone stötta dem som faktiskt gör det? 
För mig är det obegripligt. 

Jag gör idag tummen upp för alliansen som kuppade igenom det ovan nämnda beslutet. Fortsätt så och se genast till även Lasse Barkström får ett alkoholtillstånd för Rookie Bar i ishallen.

Frågan som med detta dessvärre infunnit sig är...
Vad f-n ska man rösta på???

Ps.
Socialdemokraterna - det grämer mig särskilt - har i Nya Vallentuna Nya den 14 feb 2020 en insändare om barns rätt till alkoholfria kommunala lokaler med anledning av att den två sådana - teatern och kulturhuset - har fått lov att servera vin i samband med exempelvis teaterföreställningar. Insändaren är så fånig och rabiat att den helst bara bör förbigås med total tystnad. Pinsamt. Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar