lördag 31 oktober 2009

Ge tillbaka trottoaren!

Den 30 augusti blev en person nedslagen och rånad på sina värdesaker på cykelvägen mellan Bällsta och Vallentuna centrum.
Det är konstigt att det inte händer oftare just där. Gång- och cykelvägen är som gjord för att invänta lämpliga rånoffer. Särskilt kvälls- och nattetid.
Det tänkte inte politikerna på när de anlade vägen som dagtid är ett trevligt promenadstråk.
De kör förmodligen bil allihop. Ingen tycks ha tänkt tanken att även en gång- och/eller cykeltrafikant kan ha bråttom. Så de tog - hör och häpna - bort trottoaren längs Stockholmsvägen!
Snacka om hjärnsläpp!
Den icke bilburne måste alltså välja den charmiga och betydligt längre cykelvägen vare sig det är dag eller natt och vare sig man han bråttom eller ej. Alternativ finns helt enkelt inte om man inte ska ge sig ut i själva den trafikerade vägbanan. I snösmältningen om våren händer det för övrigt att stora delar av cykelvägen ligger under vatten! Den icke bilburne tvingas med andra ord vada!

Nu ska prästgårdsåkern göras om till våtmark i syfte att suga upp föroreningar från centralorten så att de inte rinner rakt ut i sjön. Kan man möjligen tänka sig att vi får tillbaka trottoaren längs Stockholmsvägen då?

Samråd om detaljplan för Vallentuna våtmarkspark
Omfattar del av fastigheten Vallentuna Prästgård 1:1Samråd pågår mellan den 28 oktober och den 2 december 2009.Området är centralt beläget vid Ormstaåns utlopp till Vallentunasjön. Det ligger väster om Roslagsbanan och Stockholmsvägen, öster om kyrkan, söder om centrum och norr om Vallentunasjön.
Våtmarksparken anläggs med flera syften:
- omhänderta dagvatten från centrala Vallentuna och åvatten från Ormstaån.
- öka rekreationsvärdet i det tätortsnära rekreationsområdet Björkby-Kyrkviken.
- gynna den biologiska mångfalden.
Våtmarksparken föreslås bli en kombination av park och våtmark genom att vara ett rekreationsområde samtidigt som våtmarken omhändertar dagvatten från centrala Vallentuna och åvatten från Ormstaån.
Handlingarna finns tillgängliga på samhällsbyggnadsförvaltningen Tuna torg 2, mån kl. 9-12, 13-18.30, tis-fre kl. 9-12, 13-17.Planhandlingarna finns även på biblioteket i Vallentuna samt här på kommunens webbplats: under
Pågående detaljplaner/Vallentuna våtmarkspark
Eventuella synpunkter ska lämnas skriftligen och vara samhällsbyggnadsnämnden tillhanda senast den 2 december 2009. Adressen är:SamhällsbyggnadsförvaltningenPlan & exploatering186 86 Vallentunaeller
sbf@vallentuna.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar