tisdag 25 augusti 2009

En glimt av Vallentuna...

Jag lägger in några bilder jag råkar ha i datorn. Det finns som bekant många vackra platser i Vallentuna. Arkils Tingstad är en av dem.

Vattnet gick visserligen högre för tusen år sedan (sjön sänktes med en meter i början av 1900-talet) men här lade vikingarna till när de kom från Skålhamra på andra sidan sjön för att hålla ting.
Strax ovanför den här platsen ligger stenar i en stor fyrkant. På dem satt maktens män och bestämde över allmogen medan åhörarna trängdes på slänten intill. I mitten stod tjuvastenen där den anklagade satt om det var brottsmål.
En kompis till mig och hennes närmaste vänner avslutar sitt midsommarfirande här varje år. De vallfärdar hit mitt i natten, sätter värmeljus på stenarna och offrar till gudarna i form av lite sill, potatis och nubbe på tjuvastenen.
- Sedan kan gudarna komma och förse sig bäst de vill, säger hon.

Det här var Bällsta-lundstorp- ets gamla ladugård. Den var ett ypperligt hantverk i timmer, berättade hembygdsmannen Karl-Erik Mörk som ofta vallade mig i traktens historia. Bilden togs när han kämpade för att få fastigheten med huvudbyggnad och allt kulturminnesmärkt och bevarad. Det fanns skäl för det. Det har bott väldigt spännande folk där.
Ladugården låg norr om Ica Kragsta, strax bortom Christos runda korvmoj. De har väldigt god mat förresten. Rekommenderas!

Och här är en suddig bild på Röda skolan i Hjälmsta där några av oss gick i plugget. Jag lägger gärna in andra Vallentunabilder om ni mailar dem på: gabys@telia.com

onsdag 19 augusti 2009

Död man funnen i Brottby...

Död man funnen i dike i Åkersberga
En död man hittades av en förbipasserande i ett dike i ett skogsområde i Brottby i Åkersberga i Österåkers kommun igår kväll. Eftersom kroppen legat så länge kan polisen ännu inte säga något om dödsorsaken eller mannens identitet.
2009-08-10 21:50


PS. Brottby ligger i Vallentuna.

Farliga hembesök...

Falska hembesök
Polisen har den senaste tiden fått ta emot anmälningar om ”falska” hembesök med influensainformation.

Det rör sig om personer som ringer eller knackar på och utger sig ha ett uppdrag, t.ex. att informera om influensavaccinering men där det egentliga ärendet är att stjäla, eller att underlätta för någon medhjälpare att göra det.
En våg av sådana händelser har rapporterats till polisen i Dalarna, men enstaka liknande fall har också rapporterats i Stockholms län. Så vitt vi känner till har dock besök av detta slag hittills inte förekommit i Vallentuna.
Polisen uppmanar allmänheten till att inte släppa in någon okänd i bostaden och att förvara värdesaker säkert.

lördag 15 augusti 2009

Ska man lita på det som skrivs...


... om politiker ock s k näringsidkare i Vallentuna (och det ska man väl) så börjar man ju undra vart vi är på väg. Hur får vi någonsin rätsida på problematiken?


OK, politikerna kan vi ju fixa bort i nästa val för kommunen behöver ju faktiskt mer kompetens än inkontinens. Varför agerar till exempel inte kommunledningen mot näringsidkare som inte kan skilja på ditt och mitt?


Man kan ju undra. Bara att hålla tummarna ju!


fredag 14 augusti 2009

Pinsamt Kommunstyrelsens arbetsutskott!


Är de pinsamma eller är de pinsamma?
Nu har kommunalrådet Örjan Lids kompisar i kommunstyrelsens arbetsutskott slutit upp kring sin hövding och skrivit ett genmäle i Steget om att de faktiskt var eniga om att sparka kommunchefen Annika Wallenskog.
Så det så!
För en vecka sedan hade de ingen aaaaaning om saken.
Då var det bara Örjan Lid som visste och han vägrade berätta. Kommuninvånarna ska knipa käft och vackert finna sig i att betala notan, dvs två årslöner på chefsnivå vilket väl motsvarar minst fyra, fem årslöner för vanligt folk.
Så låt oss ta en närmare titt på kommunstyrelsens arbetsutskott. Vilka är de egentligen?
I toppen sitter alltså Örjan Lid (M) som ni kan läsa om här.
Elisabeth Rydström (C) och Gunnel Orselius Dahl (FP) är två ganska vänliga damer med för mig alldeles för kyrklig inriktning. Båda vill ha ett bättre och tryggare Vallentuna men vem vill inte det?
Det är ingen tvekan om att damerna i fråga har nått sina positioner i avsaknad av konkurrens. Ingen av dem är särskilt bra som politiker. De är kort och gott namn som fyller ut såväl valsedlar som arvodeslistor. Ingen av dem har något civilkurage att tala om och ingen av dem har, såvitt jag vet, gjort särskilt mycket nytta för kommuninvånarna. Den sistnämnda är för övrigt helt i händerna på tjänstemännen om hon sitter kvar som ordförande för socialnämden, vilket jag reserverar mig för. Ett envist rykte gör gällande att hon just fyllt 70 år fast det kan man faktiskt inte tro. Så bra. Då kan vi kanske hoppas på avgång?
Lars-Bertil Olsson (KD) är en konservativ mysgubbe som sedan hedenhös pryder sin plats i kulturnämnden (om han sitter kvar som ordförande där). Han gör inte särskilt mycket väsen av sig och antagligen ingen nytta heller för den delen. Vad skulle det vara? Han sitter av sin tid som politiker och kommer att få ett tjusigt eftermäle.
Man kan lätt konstatera att somliga njuter av att befinna sig i maktposition. De flesta jamsar bara med och har inga egna synpunkter. Förfärande många läser inte ens handlingarna inför nämndsammanträdena.
Jag var en gång hos kulturnämnden för att presentera ett projekt på Vallentuna teater.
- Va?! utbrast en ledamot. Har vi en teater?!
Hon var skådespelerska till professionen, sa hon. Och socialdemokrat.
Men åter till KSAU.
Jana Tilles (S) kan jag inte uttala mig om. Hon var inte aktiv när jag var lokalreporter. Sossarna har sedan Sylvia Petterssons tid emellertid inte haft särskilt mycket att säga till om i Vallentuna. Att Jana Tilles nu sluter upp kring Örjan Lid i denna fråga tyder på väldigt dåligt civilkurage.
När man tänker efter är det verkligen inte mycket till kommunledning vi har. Suck!
Och nu gör de alltså gemensam sak och kastar sig över Anna Wilson i Vallentuna Steget!
Jodå, de var alla eniga om att sparka kommunchefen. Saken hade minsann diskuterats ingående och beslutet var enhälligt. Elisabeth Rydström hade bara glömt bort det när hon för tidningen berättade att Örjan Lid fått i uppdrag att "ta diskussionerna".
Åh, så lågt.
Anna Wilson sätter dem elegant på plats genom att påpeka att det i Kristin Westers artikel stod att beslutet togs av en enig kommunstyrelse. Hon fortsätter:
- Att det i själva verket var kommunstyrelsens arbetsutskott blev vi inte informerade om.
Det innebär alltså att en betydligt mindre demokratiskt sammansatt grupp stod bakom beslutet vilket inte precis gör det hela snyggare. Särskilt inte som det i förra veckan stod helt klart att det rörde sig om en personlig vendetta mellan Örjan Lid och kommunchefen. Det kan fotfolket inte göra mycket åt med sin fåniga insändare.
Orsaken till uppsägningen stavas officiellt "meningsskiljaktligheter kring hur organisationen ska ledas".
Jaha.
Och det kan Örjan, Elisabeth, Gunnel, Lars-Bertil och Jana då?
Tillåt mig tvivla, som farmor skulle ha sagt. Vad har de för kvalifikationer i kommunalt ledarskap?
Jag kan bara hålla med Anna Wilson.
Skattebetalarna förtjänar att få veta mer om denna offentligt finansierade verksamhet som kommunens förvaltningar är. Framför allt när det handlar om att två års avgångsvederlag ska betalas ut av allmänna skattemedel.

tisdag 11 augusti 2009

Mysteriet Alf Georg Larsson...

Härom dagen kom följande kommentar på ett inlägg nedan:

Anonym sa...Bluffbolaget Sotningstjänst = Falska fakturorAlf Georg Larsson 1960-04-01Okänd gata, 186 36 Vallentuna,Vad håller ni på med i Vallentuna? den 10 augusti 2009 11:17

Monica Antonsson sa...
Anonym kl 11.17. Jag hörde på tv om det där men inte att det skulle vara från Vallentuna. Onekligen intressant. Såvitt jag kan se finns ingen Alf Georg Larsson född 1960 i hela landet. Det finns 4 Alf Georg men ingen som heter Larsson och ingen född 1/4.
Personen ifråga fanns emellertid 1980.
Då bodde han i Vällingby.
Om han är avliden så har det skett efter 2006.
Annars bor han i utlandet eller har sekretess. Var hittade du de där uppgifterna?
(Allt enligt en del matnyttiga databaser jag har tillgång till.)
Anonym hörde emellertid inte av sig igen så jag gjorde en sökning på "falska fakturor" och fann tämligen omgående info på bloggen "Politiskt Inkorrekt" som ofta kommer med god och matnyttig information. Du hittar den här.

"På bluffakturan
anges orgnr: 19600401-0291, mao ett enskilt bolag. Där finns även ett bankgironr. PI registrerade en falsk betalning just för att hämta namnet. Det kunde lika gärna vara någon annan som tog emot pengarna medan Larsson hade fått utstå polishämtning etc. Men nu är det Larsson själv som står bakom bluffen.
Bosatt i Thailand, okänt var i nuläget. Har skuld till kronofogden på 778.000 kronor."


Det visar sig alltså att Alf Georg Larsson född 1/4 1960 har en gigantisk skuld hos kronofogden på 778 000 och har bosatt sig på okänd ort i Thailand.

Det nu aktuella bedrägeriet genomförs alltså därifrån såvida han inte har en hantlangare i Vallentuna eller att någon har snott hans identitet och utnyttjar hans namn.
Om man tar en närmare titt på Alf Georg Larsson så kan man konstatera att han 1970 var bosatt med mor, far och en syster i Vällingby:

1960-04-01
Larsson, Alf Georg
Grimstag 35 3 tr
162 27 Vällingby
Kyrkobokförd i Vällingby kbfd
(Stockholms stad, Stockholms län, Uppland),
distrikt 01, fastighet 00736.
Mantalsskriven på samma ort.
Född 1/4 1960 i Spånga (Stockholms stad, Uppland).
Källa: Mtl Stockholms stad och län 1971


1980 bodde han Alf Georg kvar på samma adress tillsammans med sin pappa som dog där 2/7 1990. Mamman hade 1980 flyttat till Spånga medan systern hade gift sig, bytt namn och flyttat till Tullinge. Där bor hon fortfarande kvar medan mamman har flyttat till Stockholms innerstad.

Efternamnet till trots verkar Alf Georg inte vara släkt med en annan känd Larsson i Vallentuna. De har i varje fall inte samma farfar (som om papporna varit bröder och de båda gossarna kusiner) och definitivt inte samma föräldrar.












Vallentuna får skämmas eftersom karln har en adress här med postnummer 186 36 - trots att han inte är skriven i Sverige. Postnumret omfattar följande adresser varav ingen har 14 bokstäver som X-raden i bilden ovan.
DISAVÄGEN 1-43
DISAVÄGEN 2-18
GYMNASIEVÄGEN 4-4
INDUSTRIVÄGEN 2-4
MURSTENSVÄGEN 1-153
MURSTENSVÄGEN 2-138
PARKVÄGEN

SMIDESVÄGEN 2-2
SMIDESVÄGEN 5-5

TAKPANNEVÄGEN 1-253
TAKPANNEVÄGEN 2-226
TELLUSVÄGEN 1-45
ÅBY GATA 1-3
ÅBY GATA 4-8
ÅBYHOLMS GÅRD
ÅBYHOLMSVÄGEN 1-1
ÅBYHOLMSVÄGEN 2-34
ÅBYHOLMSVÄGEN 101-101


Man kan lätt konstatera att 186 36 är detsamma som Åby Gärde plus moms.

Någon som vet vem Alf Georg Larsson är?
Är det han som skickar ut falska fakturor eller är det någon som använder hans namn väl medveten om att han är i Asien bortom räckhåll för lagens långa arm?
Hör av er!

fredag 7 augusti 2009

En annan lokal profil...

Kommunalrådet Örjan Lid (m) är en märkligt anonym typ. De flesta vallentunabor har aldrig hört talas om karln. De flesta vet inte att det är han som varje månad lyfter den feta kommunalrådslönen på skattebetalarnas bekostnad.
När moderaterna vann senaste valet hette kommunalrådet Sten-Åke Adlivankin. Han firade sin 50-års dag på Gästgiveriet på valkvällen tillsammans med falskt leende partikompisar och kunde gratulera sig själv åt att ha fått fler personröster än någon annan.
Några dagar senare manövrerades han ut ur den politiska hetluften. En sammansvärjning inom moderaterna ledde till att populäre Adlivankin åkte ut och den märklige Örjan Lid klev in och tog över utan att skämmas det minsta.

Moderaterna sträckte därmed fingret i luften åt väljarna. Många klagade också över att de kände sig blåsta. Men vi är ju snälla, vi svenskar. Vi bråkar inte.
De sammansvurna var dessutom ytterst nära att focka Elwe Nilsson som fick näst flest personröster. Det misslyckades i sista stund. Men man kan med fog fråga sig vad Nilssons numera låga profil beror på. Har han vänt kappan efter vinden? Tillhör han numera de sammansvurna? Mycket tyder på det.
Det är djupt tragiskt för Vallentuna att ha fått denne gökunge i kommunstyrelsens högst belägna bo. Han har alldeles för många privata intressen för denna maktposition. Som markägare av format i Påtåker är han i färd med att stycka upp mark han köpt för en billig penning och bygga ett helt bostadsområde med lyxvillor inklusive flera nya vägar och sälja det styckvis och dyrt. Då är det inte fel att ha kontroll över de kommunala nämnderna. Det hela sker förstås i ett bolag som Örjan Lid - på känt manér i denna blogg - har skrivit på hustrun - som även hon obegripligt nog har premierats med ett antal lokala politiska förtroendeuppdrag.
Varför?
Och nu har kommunalrådet Örjan Lid alltså sparkat kommundirektör Annika Wallenskog. Allt enligt Anna Wilson som mycket förtjänstfullt skriver i Vallentuna Steget. (Det märks tydligt att tidningen fått ny ägare. Tack för det!)

Inte ens Annika Wallenskog vet varför hon fick gå. Enligt hennes mycket märkliga anställningsavtal räcker det med att Örjan Lid i egen hög person känner sig missnöjd!
Han behöver inte ens förklara sig för skattebetalarna som får betala kalaset med avgångsvederlag och allt.
- It stinks, som Dirty Gus McDollar skulle ha sagt.
Anna Wilson jämför den nu aktuella skandalen med att även Annika Wallenskogs företrädare, Kjell Johansson, fick sparken. Men i det fallet fanns tydliga skäl. Han ägnade sig åt flagrant tjänstemannastyre som satte alla demokratiska regler ur spel. Det fallet går därför, enligt min mening, inte att jämföra med denna uppenbart personliga vendetta.
Vem har civilkurage nog att göra något åt saken?

Vem tar Örjan Lid i örat och helt enkelt lyfter ut karln?